Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.01.2023. 16:30

Tlo je vrlo vlažno pa ozime ratarske kulture ponegdje trpe od viška vode

Pretjerano vlažnome tlu uskoro dolazi kraj. Boravak u vinogradima i voćnjacima bit će nam ugodan samo ako će nam obuća biti topla.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.753
  • 115
  • 0

Krajem proteklog tjedna dnevna je temperatura zraka narasla na sjeverozapadu do 7℃, gorju 9℃, istoku 15℃, a uzduž Jadrana i do 17℃. No, već krajem tjedna osjetno je zahladnjelo. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Šibeniku na -1℃, Osijeku -2℃, Krapini i Varaždinu -6℃, a u gorju i na -9℃. Ratari su spomenutim temperaturama bili zadovoljni, jer se izorano tlo smrzavalo.

Oborine su proteklih dana bile obilne. Ukupno je na istoku izmjereno 35 do 59  mm, sjeverozapadu 41 do 69 mm , gorju 46 do 130 mm, a uzduž Jadrana 26 do 135 mm oborine. Upravo je zato danas tlo vrlo vlažno. Na teže propusnim tlima, a pogotovo u depresijama uz vodotoke rijeka pojavila se voda na tlu.

Tamo gdje je odvodnja vode s oranica loša, jer je mreža odvodnih kanala zapuštena, ozime ratarske kulture počinju trpjeti od viška vode u tlu. Ratare je proteklih dana ponegdje u nizinama razveselila i pojava snijega na tlu, ali to je trajalo vrlo kratko. Danas snijega na tlu ima samo u gorju. Njegova je visina u Otočcu 5 cm, Gospiću 7 cm, Ogulinu 25 cm, a u Delnicama i 97 cm.

U danima koji dolaze oborine će biti, ali vrlo malo. Tlo će se polako sušiti, voda će se povlačiti s oranica, pa ozime kulture više neće trpjeti od pretjerano vlažnog tla. Nešto malo pojave snijega i na istoku očekujemo u petak. Tijekom subote i nedjelje temperatura pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spustit će se uz Jadran na 3℃, istoku -1℃, sjeverozapadu -4℃, a u gorju na -5℃. U prvoj polovici tjedna koji dolazi jutra će i dalje biti hladna.

Temperatura će se spustiti na istoku i na -1℃, sjeverozapadu -4℃, a u gorju i na -5℃. Dnevne temperature zraka na kopnu neće prelaziti 5℃. Međutim, u prvoj će polovici tjedna koji dolazi ipak tijekom dana biti nešto toplije. Međutim, jutra će još uvijek biti hladna, jer će se temperatura spustiti na -3℃ i to na istoku, -7℃ na sjeverozapadu, a -9℃ u gorju. Vjerujte nam, veseli nas da će dani ne samo tijekom vikenda, nego i u prvoj polovici tjedna ipak biti suhi. Nešto malo sijanja Sunca može biti samo na istoku, te uzduž Jadrana. 

Kako se tijekom dana temperatura neće spuštati ispod točke smrzavanja, vinogradari i voćari moći će polako obavljati rezidbu. Pretjerano vlažno tlo nekima će smetati, pa savjetujemo da obuća bude topla i nepromočiva kako bi nam boravak na otvorenom bio ugodniji. No, s rezidbom ne treba žuriti, jer rezidba vinograda može trajati sve do blagdana Sv. Josipa.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Snijeg Vlažno tlo Suhi dani


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.