Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copernicus
  • 09.08.2022. 15:00

Toplinski val u Europi mjestimično rušio srpanjske rekorde svih vremena

Ovogodišnji srpanj je jedan od tri najtoplija koja su zabilježena.

Foto: Depositphoto/filmfoto
  • 1.623
  • 69
  • 0

Sedmi mjesec 2022. godine bio jedan od tri najtoplija srpnja ikada zabilježena, pokazuju podaci u mjesečnom biltenu Službe za klimatske promjene - Copernicus. Dugotrajni toplinski val je krenuo od Portugala i Španjolske, a nastavio se prema sjeveru i istoku, zahvatio je Francusku, Veliku Britaniju, srednju Europu i Skandinaviju.

Na području pogođenih regija srušeni su srpanjski rekordi svih vremena. Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španjolse, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Na Pirenejskom poluotoku je zabilježen veliki broj dana s maksimalnim vrijednostima iznad 35°C.

Ekstremne vrijednosti

Za očekivati je, navodi se, da će razdoblja ekstremno visokih temperatura biti češća i duža kako se globalne vrijednosti i dalje povećavaju.

"Toplinski valovi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja", rekla je viša znanstvenica za Copernicus, Freja Vamborg. Istaknula je kako to uključuje požare na otvorenim prostorima i suše, koji imaju utjecaj na društvo i na prirodne ekosustave.

Prosječne dnevne maksimalne i minimalne temperature (ožujak-kolovoz) nad jugozapadnom Europom (Izvor: C3S/ECMWF)

"Suhi uvjeti iz prethodnih mjeseci u kombinaciji s visokim temperaturama i niskom količinom padalina mogu imati negativno djelovanje na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije, poput riječnog transporta i proizvodnje energije", dodala je ona.

Prosječna temperatura površinskog zraka za prethodni mjesec je blizu 0,4°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020. godine, a neznatno je hladniji od srpnja 2019. i neznatno topliji od podatka iz 2016. godine. Ovaj val je donio rekordne vrijednosti u zapadnim i sjevernim dijelovima Europe.

Novi rekordi

U srpnju je opseg antarktičkog morskog leda dosegnuo najnižu vrijednost u četrdesetčetvorogodišnjem bilježenju satelitskih podataka. Iznosio je sedam posto ispod prosjeka, što je i znatno ispod prethodnog rekorda.

On je, također, bio iznad niskih srpanjskih vrijednosti viđenih u razdoblju 2019. - 2021. godine, odnosno četiri posto ispod prosjeka.

Kada su u pitanju hidrološki uvjeti ovogodišnje vrijednosti su oborile lokalne rekorde niske količine oborina na zapadu i suše na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku Europe. Mjesec je bio sušniji od prosjeka što je djelovalo na lokalno gospodarstvo i olakšalo širenje i intenziviranje požara na otvorenim prostorima.


Tagovi

Coprenicus Mjesečni bilten Toplinski val Srpanj Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer