Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.02.2021. 09:15

Topljenje sniježnog pokrivača povećaće rezerve zemljišne vlage

Neoubičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, koje se prognozira od sredine sedmice, pogodovaće većoj aktivnosti biljnih štetočina.

Foto: Valerija Čolović
  • 93
  • 46
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, većim dijelom ove sedmice možemo očekivati stabilno vrijeme. Izvjestan je porast temperatura, kao i sunčani intervali. Do kraja vikenda pred nama, prognozira se promjena vremenskih prilika, sa jačim naoblačenjem, padavinama i zahlađenjem.

I nakon prolaska ovog hladnog talasa, iduće sedmice u ponedjeljak i utorak biće još uvijek hladno, sa jutarnjim temperaturama u minusu (-3°C). Na jugu zemlje toplije, do četiri stupnja. Od sredine nedjelje temperature će se postepeno povećavati svaki dan.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, minimalne će uglavnom biti u plusu, u Bosni do 6°C, u Hercegovini do 9°C. Dnevni maksimum ide do 13 stepeni u Bosni, a u Hercegovini par stepeni toplije, do 15°C.

Ovakvo vrijeme odgovaraće provođenju eventualnih radova na otvorenom polju. Topljenje sniježnog pokrivača uzrokovaće porast zaliha zemljišne vlage dok bi neoubičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine pogodovalo većoj aktivnosti biljnih štetočina. Ovo se naročito odnosi na zasade voća. 

Srijeda je u Bosni osvanula sa maglom i niskom naoblakom, a u ostatku zemlje preovladavali su umjereno oblačni intervali. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od -4°C u Sokocu pa do 12°C  u Bihaću. 

Tokom dana preovladavaće umjereno oblačno vrijeme. U prije podnevnim satima, u kotlinama Bosne i dalje se zadržava magla i niski oblaci. Duvati će i slab vjetar, iz pravca juga. Današnji dnevni maksimum ide do 14 stupnjeva.

I u toku sutrašnjeg dana ostaje isti trend - maglovito i sa niskom oblačnošću. U četvrtak ujutru prijatnih 6°C, a maksimalna dnevna dosegnuti će 13°C, na jugu BiH do 16 stupnjeva.

Krajem sedmice takođe će preovladavati uglavnom oblačne vremenske prilike. U petak će tokom dana doći do postepenog razvedravanja. U kotlinama i uz riječne tokove i dalje će biti magle i niskih oblaka. Strujanje zraka slabije, iz smjera juga. Jutro sa prijatnih 9°C dok će dnevni maksimum dosegnuti 15°C, na jugu zemlje toplije za par stupnjeva.


Tagovi

Stabilno vrjeme Hladni talas Sniježni pokrivač Magla Niska oblačnost Vjetar Dnevni maksimum Jutarnje temperature Postepeno razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.