Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.12.2022. 10:30

U kakvom stanju su pšenica i ječam?

Ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su uglavnom povoljni za početne faze razvoja posijanih ozimih kultura.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 61
  • 4
  • 0

Relativno toplo vrijeme uz povoljnu vlažnost zemljišta omogućava kasnije posijanoj pšenici da dostigne odgovarajući stepen razvoja koji će utjecati i da podnese niske temperature koje se mogu očekivati tokom zime. Pšenica posijana u optimalnim rokovima dobro je pripremljena za predstojeći period mirovanja.

Kako je navedeno u ovosedmičnom agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, u dosadašnjem dijelu jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su uglavnom povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, kao i za početne faze razvoja posijanih ozimih kultura.

Stanje ozima

Dospjela padavine krajem prošle sedmice u značajnoj mjeri su popravile stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta. Na krajnjem zapadu RS zabilježene su intenzivnije i obilnije padavine, koje su prouzrokovale poplave na pojedinim lokalitetima.

Tokom ove sedmice na ozimom ječmu registrirano je prisustvo mrežaste pjegavosti ječma i pepelnica žita. Razvoju mrežaste pjegavosti pogoduju temperature oko 8°C i vlažnije vrijeme, a izrazito su osjetljive introdukovane i sorte pivarskog ječma. Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi. Simptomi pepelnice se na početku teško uočavaju, a napadnute biljke su prekrivene brašnastom prevlakom, dok listovi postaju hlorotični i odumiru.

U usjevima ozime pšenice uočeni simptomi sive pjegavosti lista pšenice koja izaziva sušenje dijelova i cijelih listova i gubitak u težini zrna i urodu, te lisna hrđa, koja se javlja se na lišću i lisnim rukavcima. Ovaj parazit prezimljava na mladim bijkama pšenice gdje napada list dok god je zelen jer isključivo na takvom listu može opstati. 

Kako se drže ozime žitarice?

Također, na usjevima pšenice, registrirane su rupe od poljskih miševa. Ova štetočina najveće štete može nanijeti na pšenici prilikom sjetve, jer lako pronalazi zrna, koja skladišti u svoje jazbine.

Uglavnom suho ove sedmice

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u narednom periodu očekuje se sunčano uz promjenljivu oblačnost i uglavnom suho vrijeme. Tokom jutarnjih, mjestimično i u prijepodnevnim satima po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili niska oblačnost.

Jutarnja temperatura u višim krajevima imat će vrijednosti od -6 do 2 stepena, a u nižim od -3 do 4, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 1 do 10 u višim, u nižim predjelima od 1 do 14 stepeni Celzijusa.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Agroprognoza Stanje usjeva Ozimi Pšenica Ječam Mrežasta pjegavost Lisna hrđa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]