Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.06.2018. 13:15

U petak od 32°C do 34°C!

Do četvrtka će maksimalna dnevna temperatura vazduha biti između 27°C i 30°C. Najtoplije će biti u petak 8. juna - od 32°C do 34°C, a potom će maksimalnom biti 30°C.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 311
  • 21
  • 0

Promenljivo oblačno, toplo i nestabilno vreme sa dužim sunčanim intervalima i lokalnom pojavom pljuskova i grmljavina, uglavnom
posle podne i uveče očekuje se do 13. juna. Do četvrtka će maksimalna dnevna temperatura vazduha biti između 27°C i 30°C. Najtoplije će biti u petak 8. juna - od 32°C do 34°C, a potom će maksimalnom biti 30°C.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U zavisnosti od vremena setve, prolećni usevi se nalaze u različitim fazama razvoja i uglavnom su u dobrom stanju.

Toplo vreme pogoduje štetočinama

U zasadima breskve uočeno je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije breskvinog smotavca. U pojedinim zasadima jabuke registruje se prisustvo kolonija lisnih vaši i grinja, a u toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca. Na kruškama se razvija druga letnja generacija kruškine buve.

Što se tiče ratarskih useva, u kukuruzu se registruje prisustvo jajnih legala prve generacije kukuruznog plamenca, a u usevu kukuruza koji je u monokulturi uočene su larve kukuruzne zlatice. Na pojedinim parcelama uočeno je prisustvo imaga, jaja i larvi krompirove zlatice.

Period primarnih infekcija

U pogledu biljnih bolesti još uvek traje period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti jabuke, a uočeni su i simptomi pepelnice jabuke. Od ratarskih kultura na krompiru su uočeni simptomi plamenjače i crne pegavosti krompira. Na pojedinim sortama pšenice registrovano je prisustvo simptoma rđe.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Jun 2018 Štetočine Infekcije Temperatura


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.