Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.07.2022. 11:30

Umanjene zalihe vlage u zemlji - šta nam donosi prognoza ove sedmice?

U naredna tri dana meteorolozi prognoziraju sunčana jutra, no neće nedostajati kiše u toku dana. Najavljeni pljuskovi i grmljavina

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 179
  • 12
  • 0

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom ove sedmice, u cijeloj Bosni i Hercegovini preovladavat će sunčane i stabilne vremenske prilike, praćene visokim temperaturama zraka i uz vrlo male izglede za padavine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 16 do 21, a maksimalne dnevne od 32 do 36 °C.

Sutra su na području centralne i sjeveroistočne Bosne, kao i istočne Hercegovine, nešto veći izgledi za poslijepodnevne lokalne pljuskove praćene grmljavinskim nevremenom, a sličan razvoj vremenskih prilika očekuje se i 8. jula u većem dijelu zemlje.

Nedovoljno vlage

Nakon toga, temperaturni režim djelimično će se promijeniti, biće malo svježije, izraženije u dane vikenda, uz maksimalne dnevne temperature od 22 do 25 u unuutrašnjosti, u Hercegovini, Posavini i Semberiji od 25 do 29 °C.

Preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom, pri tome je neophodno biti oprezniji zbog visokih vrijednosti UV indeksa. Žetva ječma privedena je kraju, prinosi su osrednji do dobri, kvalitet zrna trebao bi biti zadovoljavajući. Zalihe vlage u zemljištu su umanjene, nedovoljne za jare kulture, soju i naročito kukuruz koji je u fazi metličenja. Žetva pšenice je krenula ranije i uz prognozirane vremenske prilike trebala bi se odvijati nesmetano.

Trodnevna prognoza

Sutra prije podne pretežno sunčano. Tokom dana u Bosni postupan porast oblačnosti praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i jakim udarima vjetra. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a najviša dnevna temperatura od 29 do 35, na jugu do 39 stepeni.

U srijedu, 6. jula, jutro i veći dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, a popodnevnim satima prestanak padavina i razvedravanje. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a najviša dnevna temperatura od 26 do 33, na jugu do 36 stepeni.

U četvrtak, 7. jula, prije podne sunčano. Tokom poslijepodneva postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U kasnim večernjim satima kiša se očekuje u na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a najviša dnevna temperatura od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.


Tagovi

Sunčano Kiša Pljuskovi Grmljavina Prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.