Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.09.2022. 13:30

Uskoro će jesen i astronomski početi, a kakvo vrijeme donosi?

Nevjerojatno, ali istinito je da se veći dio berbe grožđa i jabuka ove godine obavio već tijekom astronomskog ljeta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.079
  • 167
  • 0

Kako astronomsko ljeto još uvijek traje, dnevne su vrijednosti temperature zraka narasle u gorju do 26° C, na sjeverozapadu 28° C, uzduž Jadrana 29° C, a na istoku i do 30° C.

Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u gorju, ali i na sjeverozapadu na točku smrzavanja, što znači da je u posljednjim danima ljeta bilo pojave mraza. Konačno smo na kopnu dočekali veće količine kiše. Ponegdje je bilo i poplava, ali i olujnog nevremena.

Ukupno je izmjereno na istoku 73 do 170 mm, sjeverozapadu 68 do 167 mm, a u gorju 82 do 185 mm kiše na četvorni metar. Upravo zato, danas je tlo vrlo vlažno pa traktori ponegdje ne mogu ulaziti na oranice. 

Do kraja tjedna dani će na kopnu biti sunčani. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se na istoku i sjeverozapadu spustiti na 7° C, a u gorju i na točku smrzavanja, odnosno ponovno očekujemo pojavu mraza. Dani će i u subotu, te u nedjelju ponovno biti sunčani. Dnevna će temperatura narasti na istoku i sjeverozapadu do 21° C, a uzduž Jadrana i do 23° C.

Pojavu kiše na sjeverozapadu očekujemo u ponedjeljak, a na istoku u utorak. No, kiše će uzduž Jadrana biti u subotu, nedjelju i ponedjeljak.

S obzirom na očekivano vrijeme, poljodjelski će se radovi na istoku i sjeverozapadu moći obavljati sve do ponedjeljka, kad će vlažnost tla biti umjerena, pa će poljoprivredna mehanizacija moći ulaziti na oranice. Vjerujemo da je veći dio grožđa, ali i jabuka već ubran.

Zamislite, a jesen još nije počela, pa je i to jedan od niza dokaza da se klima bitno promijenila. Učenike u školama nižih razreda trebat će učiti da ubiranje plodova vinove loze, ali i ostalog voća počinje krajem ljeta, a samo ponegdje završava s prvim danima astronomske jeseni. 

Astronomski početak jeseni ove će godine biti u petak. Taj dan nazivamo jesenski ekvinocij, a vrijedno je istaknuti kako je to u francuskom republikanskom kalendaru bio prvi dan u godini. Zrake Sunca padat će okomito na Zemljin ekvator, pa će Sunce u prividnom godišnjem gibanju sa sjeverne nebeske polutke prelaziti na južnu.

Trajanje noći i dana bit će jednako dugo.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Astronomska jesen Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.