Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.10.2022. 14:00

Vremenska prognoza obećava skori neometan ulazak mehanizacije na oranice

Radova i u vinogradima te voćnjacima još uvijek ima. Upravo je sada vrijeme za jesensku gnojidbu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.972
  • 100
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila veća od prosjeka za 5 do 10 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 23℃, sjeverozapadu 24℃, istoku 25℃, a u uzduž Jadrana do 27℃. Jutra su bila svježa, ali ne i hladna. Na kopnu se temperatura pri tlu spustila na samo 2℃.

Oborine su od petka do nedjelje ponegdje bile obilne. Na karlovačkom, ali i na riječkom području došlo je do poplava. Uostalom, pa kako i ne bi kad je u Rijeci u vrlo kratkom vremenu ukupno izmjereno rekordnih 379 mm kiše. Na istoku je izmjereno 15 do 44, sjeverozapadu 34 do 82 mm, a u gorju 31 do 140 mm kiše. Iako je prošlo tek 3 dana od spomenutih količina kiše, tlo je danas još uvijek vrlo, a samo ponegdje umjereno vlažno. Traktori i kombajni vrlo teško ulaze na oranice. Neubran kukuruz zbog velike vlage napada plijesan. 

Vremenska prognoza obećava skori neometan ulazak mehanizacije na oranice. Kiše vrlo vjerojatno na istoku zemlje neće biti još najmanje 8 do 10 dana. Na sjeverozapadu, u gorju, te uzduž Jadrana vjerojatnost za pojavu kiše najveća je krajem prve polovice idućeg tjedna, ali u vrlo malim količinama.

Tijekom subote i nedjelje jutarnja će se temperatura na istoku i sjeverozapadu spustiti na 10℃, a dnevna narasti do 22℃. Uzduž Jadrana jutarnje i dnevne temperature zraka biti će veće za otprilike 2 do 3℃, a u gorju niže za 1 do 2℃.

Početkom idućeg tjedna jutarnja će se temperatura na kopnu spuštati ispod 10℃, a dnevna narasti do 22℃.  

Dakle, priprema tla za sjetvu, ali  i kombajnirane ratarskih kultura idućih će se dana obavljati po suhome vremenu i umjereno vlažnome tlu. Vinogradare i voćare savjetujemo da polako obave jesensku gnojidbu. Uzgajivači cvijeća još uvijek ne moraju biljke spremati na toplija mjesta, jer se pojava mraza ne očekuje. Povrtlare podsjećamo kako nakon berbe gredice treba očistiti od korova, te ih duboko prekopati.

Savjetujemo da se skladišta često pregledavaju jer miševi u njima katkada načine velike štete. Kako lovovi na pernatu divljač upravo počinju, lovcima želimo dobru kob!


Tagovi

Vremenska prognoza Vrijeme Suho i sunčano Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.