Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.06.2019. 15:00

Vrhunac vrućine sutra, dokad će trajati ovaj toplinski val?

Vruće i vlažno vrijeme pogoduje razvoju biljnih bolesti i štetnika pa se zato prskanja moraju obavljati na vrijeme, savjetuje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/tomert
  • 2.660
  • 184
  • 0

Da, protekli su dani bili pravi lipanjski, tj. vrući, kišoviti, ali i dani s jakim vjetrom te ponegdje i tučom. Proteklih sedam dana oborine je najviše palo na istoku i zapadu Hrvatske, a najmanje u Istri i Dalmaciji. Ukupno je izmjereno na istoku 43 do 47 mm, zapadu 15 do 52 mm, Lici i Gorskome kotaru 14 do 27 mm, a u Dalmaciji tek ponegdje samo 0.2 mm oborine. I zato biljke s kratkim korjenovim sustavom na kopnu konačno nisu trpjele od nedostatka vode u tlu. No, tlo je uzduž Jadrana ipak bilo vrlo suho, a ono se na 5 cm dubine zagrijalo u 14 sati u Dubrovniku do 39℃, a u Rabu i do 40℃.        

Vrhunac vrućine bit će sutra kad će dnevna temperatura zraka narasti uzduž Jadrana do 35℃, a na kopnu i do 36℃. Dakle, toplinski će val trajati kratko. Međutim, bit će izuzetno snažan. Već u petak očekujemo lagani pad temperature zraka. Dani vikenda na kopnu više neće biti vrući.

Do tada ne zaboravimo i životinjama u nastambama osigurati dovoljno svježeg zraka. Naime, produktivne sposobnosti životinja u neprimjerenim uvjetima boravka u zatvorenom prostoru opadaju, jer raste potreba za vodom, a opada konzumacija hrane. Biljkama na otvorenom koje će doživljavati temperaturni stres ne možemo pomoći.

Ovog tjedna oborine uzduž Jadrana ne očekujemo. U središnjoj Hrvatskoj lokalni pljuskovi mogući su u noći na petak.  Dakle, tlo će u cijeloj Hrvatskoj do kraja tjedna biti suho. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trpjet će od nedostatka vode u tlu. Samo svakodnevnim navodnjavanjem tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru biljkama možemo osigurati normalne uvjete za njihov rast i razvoj. Ne zaboravimo pore na tlu što prije plitkom obradom tla zatvoriti, jer i one ubrzavaju isušivanje tla.

Akumulacija topline veća od prosjeka ubrzat će dozrijevanje ozimih ratarskih, ali i povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom. Cvatnja vinove loze je završila pa su jagode iz dana u dan sve krupnije. Infekcija plamenjačom i pepelnicom prisutna je u nasadima koji se ne prskaju u zato predviđenim terminima (svakih 7, 10 ili 14 dana) ili ne s pravilno odabranim preparatima. No, suhe dane ovog tjedna vinogradari i voćari sigurno će iskoristiti za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika.

Suhe i vruće dane iskoristit će i stočari za kosidbu krmnih kultura, jer će se one nakon kosidbe vrlo brzo sušiti. Savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom adekvatnom odjećom zaštitimo od UV zračenja, a koje će ovih dana biti vrlo visoko.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme Toplinski val


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]