Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.12.2020. 13:00

Vrijeme u skladu s poslovicom 'Sveta Luce, ukaži mi Sunce'

Zbog visokog vodostaja naših rijeka moguće su i poplave, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić

Foto: Julijana El Omari
  • 1.122
  • 86
  • 0

Iako su dnevne temperature zraka proteklih sedam dana narasle u gorju, te na zapadu do 13℃, istoku Hrvatske 15℃, a na jugu Dalmacije i do 19℃, jutra su bila hladna. Akumulacija topline bila je manja od višegodišnjeg prosjeka. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Osijeku i Krapini na -4℃, a u Ogulinu i na -8℃.

No, oborine su uzduž Jadrana ponegdje bile obilne. Ukupno je u proteklih sedam dana izmjereno u Hvaru 172 mm, a u Splitu 210 mm oborina. Kao što smo i najavljivali došlo je ne samo u Dalmaciji, nego i u Istri do bujičnih poplava, ali i drona tla, tj. erozije. Na kršu je došlo i do izlijevanja rijeka iz korita, pa su se obradive površine u Vrgorcu našle pod vodom.

Na istoku i zapadu Hrvatske količine oborina kreću se od 1 do 24 mm. Ozime ratarske kulture za sada ne trpe od viška vode u tlu, Naprotiv, ratari su zadovoljni jer se upravo tijekom ovog, ali i ostala dva zimska mjeseca u tlu akumulira voda biljkama potrebna tijekom proljeća. Snijega na tlu bilo je samo u gorju te ponegdje na zapadu zemlje. Poteškoća u prometu bilo je samo u gorju.

Sijanja Sunca će nam idućih dana nedostajati, jer će vrijeme biti tmurno i maglovito uz pokoju kap kiše, a u gorju i susnježice. Zaboravit ćemo kako izgledaju sunčani dani što može uzrokovati loše raspoloženje, razdražljivost i nervozu. "Sveta Luce, ukaži mi Sunce", kaže jedna stara pučka izreka. Dnevna će temperatura zraka do subote narasti u gorju do 3℃, na istoku i zapadu zemlje do 6℃, a uzduž Jadrana do 12℃.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se samo u gorju spuštati ispod točke smrzavanja. Najviše oborina u cijeloj zemlji očekujemo da će pasti tijekom subote i nedjelje. Tek u ponedjeljak očekujemo prestanak, ali i dnevne temperature zraka na istoku do 9℃, a uzduž Jadrana i do 12℃.

Tlo će u cijeloj zemlji do ponedjeljka biti vrlo vlažno. Vodostaji potoka i rijeka bit će u porastu, pa je moguće izlijevanje vode iz korita. Na površinama gdje su odvodni kanali zarasli žbunjem može doći do pojave vode na tlu. U tom slučaju ozime će ratarske kulture trpjeti od viška vode, a time dolazi i do njhovog propadanja.

Podsjećamo kako je u nedjelju blagdan Sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba. Običaj je da na ovaj blagdan sijemo božićnu pšenicu. I zato je na vrijeme nabavimo te pripremimo male posude. Radost svakodnevnog promatranja klijanja i rasta naše pšenice bit će neizmjerna.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Sv. Lucija Prosinac


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰