Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 14.10.2016. 16:30

Zima će proći bez snježnog pokrivača?

Dugi periodi suhog vremena očekuju se diljem balkanskog poluotoka. Nakon poplava koje su dijelove Balkana pogodile u kolovozu, stiže sušna zima s dužim toplim i iznadprosječno toplim vremenskim periodima.

Foto: bigstockphoto.com, AS Photo Project
  • 4.249
  • 210
  • 0

Prema prognozi AccuWeathera, zapadnu i središnju Europu čekaju brojne snježne oluje i opasnost od poplava, dok istočnu Europu čeka blaga zima, čak i iznadprosječno topla.

Dugoročna tzv. sezonska prognoza vremena za RH pokazuje kako se čak do veljače 2017. očekuje niz mjeseci toplijih od prosjeka, kaže agrometeorolog Marko Vučetić, no dodaje kako takva prognoza ne može predvidjeti neke ekstreme poput prodora hladnog zraka. Kako će vjerojatno i siječanj biti topliji od prosjeka, pitanje je hoće li u siječnju biti snijega - ovisi o tome hoće li prodrijeti hladan polarni odnosno sibirski zrak do naših krajeva ili ne.

Dugi periodi suhog vremena očekuju se na Balkanu. Nakon poplava koje su dijelove Balkana pogodile u kolovozu, najavljena je sušna zima s dužim toplim i iznadprosječno toplim vremenskim periodima. Olujni sustavi koji će utjecati na ovu regiju će općenito biti slabiji i ne očekuje se ponavljanje velikih poplava.

Snijega će na Dinaridima, balkanskim planinama i Karpatima biti ispod prosjeka. Ne očekuju se dugi periodi hladnoće i ispodprosječnih temperatura. Tek krajem zime mogući su povremeni hladni periodi.

Blaga kišovita zima s olujama i poplavama u dijelu EU

Oluje s obilnom kišom obilježit će i razdoblje prije službenog početka zime u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji. Moguće su poplave, ali i olujni vjetrovi koji bi mogli izazvati veće materijalne štete. Kako će se povećavati broj oluja tijekom siječnja i veljače, tako će rasti i opasnost od poplava.

Na planinskim područjima Italije očekuje se iznadprosječno visoka razina snijega. Zima će na ovim područjima biti blaga s iznadprosječnim temperaturama, posebno tijekom prosinca i siječnja, a očekuje se ispodprosječna količina snježnih padalina.

Nakon suhog i vrućeg ljeta s brojnim požarima, na području Španjolske i Portugala očekuje se topla i sušna zima. Područja od Slovačke i Ukrajine pa sve do baltičkih zemalja ove će zime pratiti velike hladnoće. Riga, Vilnius, Minsk i Kijev moraju se pripremiti za ledene temperature. Nakon blagog početka zime, druga polovica donijet će prodor hladnih fronti i iznimni niske temperature.

Tijekom drugog dijela zime ovim područjima prijete obilne snježne padaline. Ipak, ne očekuje se stvaranje dugotrajnog snježnog pokrivača.

Kako se boriti protiv ekstremne promjene vremena?

Do veljače vrijeme toplije od prosjeka

Agrometeorolozi smatraju da bi poljoprivrednicima bilo mudro uložiti novac u agrometeorološke postaje za njihova vlastita mjerenja.

Automatske postaje sa senzorima za mjerenje temperature zraka i tla te Sunčevog zračenja, relativne vlažnosti zraka i vlage u tlu, kao i količinu oborine te brzine i smjera vjetra dali bi dragocjene podatke poljoprivrednicima koliko treba neko polje navodnjavati, koliko brzo će se nešto osušiti, bi li zbog visoke vlage pri toplom vremenu moglo doći do biljnih bolesti i tako imati priliku zaštititi svoje nasade.

Cijene takvih agrometeoroloških postaja su od nekoliko tisuća eura do tridesetak tisuća eura, no velikim poljoprivrednim dobrima, pogotovo onima koji su već puno sredstva uložili u akumulaciju vode i navodnjavanje sigurno bi se takva mjerenja isplatila na njihovim poljima.

Foto: bigstockphoto.com, AS Photo Project


Tagovi

Vremenska prognoza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."