Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.01.2023. 10:30

Zumbul se "oteo kontroli" - procvjetao kao da je proljeće

Vremenski uslovi nepovoljno će uticati na poljoprivredne kulture prvenstveno zbog temperatura zraka koje nisu uobičajene za najhladniji zimski mjesec, a mogle bi isprovocirati kretanje vegetacije

Foto: Depositphotos/ovju@yandex.ru
  • 81
  • 13
  • 0

Prva sedmica u Novoj 2023. godini donijela je stabilno i suho vrijeme uz temperature zraka znatno iznad prosjeka, te mjestimičnu jutarnju maglu. Prema prognozi, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda uz promjenjivu naoblaku krajem sedmice, 8. januara izgledne su padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Zadržat će se temperature zraka neubičajeno visoke za doba godine, uz jutarnje od jedan do sedam stepeni i maksimalne od osam do 14°C, dok će po nizinama u unutrašnjosti biti nešto hladnije zbog dužeg zadržavanja magle.

Procvjetali zumbuli

Vremenski uslovi nepovoljno će uticati na poljoprivredne kulture prvenstveno zbog temperatura zraka koje nisu uobičajene za najhladniji zimski mjesec, a mogle bi isprovocirati kretanje vegetacije.

A, da je priroda već "zbunjena", pokazuju i neobični fenomeni u Čapljini. Kako piše Caportal, u ovom gradu na jugu Hercegovine zumbuli su u punom cvatu, kao da je proljeće. Inače na službenim stranicama grada, Čapljinu opisuju kao - cvijet Hercegovine. 

Podsjetimo, zumbul je lukovičasta cvjetnica iz porodice ljiljana i vodi porijeklo iz Male Azije i Mediterana. U Evropi se udomaćio u 16. vijeku. Cvjeta rano u proljeće, a cvjetna stabljika naraste 20 do 30cm. Inače, zumbul posađen u septembru može cvjetati za Novu godinu, ali ako je u saksiji ili drugim posudama. Tokom zime se unosi u zatvoren prostor gdje neće doći do izmrzavanja. Međutim, ovaj u Čapljini procvjetao je na otvorenom. 

Stižu padavine

Prema prognozama meteorologa, prvog dana predstojećeg vikenda preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 9, a dnevna od 9 do 15 °C.

U nedjelju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje prema kraju dana ili tokom noći. Tokom dana kiša je moguća u zapadnim područjima Bosne, a tokom noći u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 1 do 7, a dnevna od 9 do 16 °C.

Pretežno oblačno vrijeme zadržat će se i u ponedjeljak, 9. januara. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje do kraja dana ili tokom noći. Na planinama se očekuje snijeg. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12, a dnevna od 9 do 16 °C.


Povezana biljna vrsta

Zumbul

Zumbul

Engleski naziv: Hyacinth | Latinski naziv: Hyacinthus orientalis

Zumbul pripada porodici Liliaceae. Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do dvadeset godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i... Više [+]

Tagovi

Agroprognoza Sunčano Kiša Snijeg Zumbul


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.