Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.07.2021. 14:30

Žuti meteo alarm: Danas grmljavinska nevremena, a onda još jedan toplinski val

Aktuelne i prognozirane vremenske prilike, nakon dužeg sušnog perioda, pogoduju kukuruzu koji prolazi faze metličenja i svilanja, odnosno oplodnje klipa.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.372
  • 459
  • 0

Federalni hidrometeorloški zavod danas je izdao žuto upozorenje o grmljavinskom nevremenu i vrlo visokim temperaturama na području Banja Luke, Višegrada, Trebinja, Foče i Prijedora. 

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, većim dijelom naredne sedmice prevladavat će stabilne vremenske prilike, uz duže sunčane intervale i malu vjerojatnost za padavine, lokalnog karaktera, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. Temperature zraka će konstantno biti visoke i dostizati vrijednosti u okviru uobičajenih ili natprosječnih za ovaj dio godine. 

Dakle, stiže nam novi toplinski val

Minimalne jutarnje kretat će se od 16 do 20 u Bosni, u Hercegovini do 24 °C, maksimalne dnevne u unutrašnjosti između 28 i 33, u Hercegovini i Posavini do 36 °C, mjestimično i koji stepen iznad.

Početkom narednog vikenda postoji vjerojatnost za kratkotrajno prolazno pogoršanje, lokalno praćeno kišom i grmljavinskim nevremenom, pretežno u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.

Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, može se očekivati nastavak i privođenje kraju žetve ozimina u Posavini, dok je u zapadnoj Bosni, na većim nadmorskim visinama, pšenica u fazi voštane zriobe, pa se žetva može očekivati za 15-ak dana. 

Aktuelne i prognozirane vremenske prilike, nakon dužeg sušnog perioda, također pogoduju kukuruzu koji prolazi faze metličenja i svilanja, odnosno oplodnje klipa. Padavine registrovane u proteklom periodu olakšat će i zaoravanje strništa.

U utorak u čitavoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 37°C.

Slično se prognozira i u srijedu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

U četvrtak u BiH pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Grmljavina Žuto upozorenje Žetva Metličenje Voštana zrioba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.