Terarossa Bor 150 je tečno, folijarno, đubrivo na bazi mikroelementa bora koje se upotrebljava u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu, povrtarstvu i ukrasnom bilju. Prihranivanje se obavlja folijarno.
Bor je neophodan za rast i razvoj novih ćelija, za generativne organe, klijanje semena, rast polena, oplodnju, plodnost ženskih cvetova, kao i za formiranje i rast semenki.
Prednosti korišćenja:
- sadrži poboljšavače apsorpcije (pomaže u prenosu hraniva kroz biljku) i poboljšavače suspenzije (svi elementi u proizvodu ravnomerno se raspoređuju u rastvoru, ne začepljuje prskalicu)
- sadrži „Sticker“ (omogućava proizvodu da čvrsto prione na lisnu površinu; proizvod postaje otporan na kišu i ne spira se sa površine lista; može se primeniti, tj. ravnomerno rasporediti čak i tokom lagane kiše)
- sadrži ovlaživač (omogućava proizvodu da se širi po lisnoj površini; osigurava veću površinu dodira između lista i proizvoda)
- izuzetna rastvorljivost (EC formulacija)
Simptomi nedostatka bora:
- Vinova loza: usporen rast, mladice mogu pokazati cik-cak rast, internodiji se skraćuju, pojavljuju se mnogi patuljasti bočni izdanci. Zametanje grozdova je redukovano, a veličina bobica je smanjena. Lišće može biti hlorotično između žila.
- Maslina: opadanje pupoljaka, cvetova i formiranih plodova, smanjena klijavost. Na terminalnim pupoljcima i najmlađem lišću: promenjena boja i odumiranje. Na starom lišću: međužilna hloroza i deformisana nervatura lista.
- Šećerna repa: simptomi se mogu naći na vegetacionom vršku i na najmlađim listovima. Vegetacioni vrh odumire a listovi su crvenosmeđi i deformisani. Kasnije i najmlađe lišće postaje tamnosmeđe/crno i odumire. Glava repe počinje da trune. Repa postaje trula i šuplja.
- Uljana repica: zbijena i zgrčena stabljika bez internodija, cvetovi su deformisani.
- Glave povrća: kupus, zelena salata - vodena područja, posmeđenje rubova listova ili “crno srce”.
- Stabljike povrća: celer - napuknuća stabljike i truljenje srca zbog nekroze, brokoli - šuplja stabljika.
- Krompir: koža krtole je često gruba i ispucala, s nekrozama ispod kore.
- Jabuka i paradajz: plutaste tvorevine na plodovima.
Koštičavo voće: na plodovima se mogu pojaviti smeđe mrlje i tkivo poput plute, plodovi su manji. Zrenje je neravnomerno, a to dovodi do smanjenog prinosa i slabog kvaliteta plodova.