Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgubljeni u prijevodu
  • 03.06.2022. 21:00

Apsurd lošeg prijevoda: Poljoprivrednicima zabranjena motika?

Kako su Uprava za ruralni razvoj i Agencija za plaćanja zabranili seljacima motiku, početak je objave Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 6.043
  • 1.165
  • 0

Motika je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji?

Kada je u pitanju provedba mjere "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada" - da. Zabranjena je, upozorava Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Kako su objavili, na konzultacijama sa zainteresiranim dionicima o Strateškom planu ZPP-a odnosno tzv. Zelenoj arhitekturi koja zamjenjuje zelena plaćanja, Željko Crnojević iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju to im je i potvrdio. Otkud to? Kažu, iako je ideja bila smanjiti upotrebu pesticida i motivirati poljoprivrednike da korove uklanjaju mehanički umjesto da "špricaju", mehaničko je protumačeno kao "mehanizirano" tako da je dozvoljena isključivo upotreba mehanizacije.

"U većini slučajeva to je u praksi neprovedivo, no administracija za to nema razumijevanja pa je najavljeno recikliranje iste gluposti i u novom razdoblju", navode iz HSEP-a. 

Na istom sastanku, otkrivaju, najavljeno im je i dodatno smanjivanje potpora ekološkoj proizvodnji. Kao i izjednačavanje potpora u prijelaznom razdoblju iako je do sada bila praksa da se proizvođače većim potporama stimulira u periodu kada se tek trebaju snaći u novonastalim uvjetima.

To će, smatraju, velikim proizvođačima ponovo otvoriti priliku za povećanjem poticaja primjerice kroz mjeru za poticanje raznolikosti gdje je na gospodarstvu većem od 30 ha dovoljno uzgajati 4 različite kulture s tim da glavna kultura može zauzimati 70% površina.

"Iako priroda ne poznaje vlasničke odnose i cilj mjere je sadnja mješovitih nasada kako bi se osigurala stabilnost agroekosustava, ovdje se financira upravo suprotno", prozivaju.

Tražili sastanak, odgovora nema 

Dakle, pojašnjavaju, novi prijedlog plana ne rješava niti najapsurdnije probleme poput zabrane korištenja motike, a rascjepkat će ukupna sredstva tako da malim proizvođačima neće predstavljati nikakvu motivaciju da se uključe u ekološku proizvodnju ili održavaju ekološki važna staništa.

Ujedno kažu da su na tržištu ekološki proizvođači gotovo izjednačeni sa konvencionalnim i nemaju prednost čak niti na mnogim sajmovima koji se reklamiraju kao ekološki jer na njima ravnopravno sudjeluju i proizvođači bez eko certifikata.

Kako bi upozorile na sve navedene probleme, udruge HSEP i Biovrt - u skladu s prirodom, zatražile su sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. No odgovora, tvrde, nema. 

Ministarstvo poljoprivrede: Motika nije zabranjena, ali ne donosi potpore

Pozvali su stoga sve da svoje mišljenje o ovome kao i ostalim štetnim mjerama iznesu direktno Ministarstvu putem poveznice

Kako su Uprava za ruralni razvoj i Agencija za plaćanja zabranili seljacima motiku! Već duže vrijeme poljoprivrednici se...

Objavljuje Hrvatski savez udruga ekoloskih proizvodaca - HSEPČetvrtak, 2. lipnja 2022.

Tagovi

Motika Zabranjeno Ekološka proizvodnja Mehaničko Mehanizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]