Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko uzgoj
  • 25.12.2022. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Aronija - egzotična voćka od koje se može pristojno živjeti u BiH

Na duvanjskom polju, na 900 metara nadmorske visine, mlada obitelj Kovačević, već sedam godina uspješno uzgaja aroniju na ekološki način.

Foto: Martina K. Antelj
  • 313
  • 85
  • 0

Zbog njenih ljekoviti svojstava, za aronijom, crnim bobičastim voćem, vlada pomama u cijelom svijetu, ali i kod nas. Zbog toga je često nazivaju i super voćem ili vitaminskom bombom.

Posljednjih 10-tak godina mnogi su se u BiH počeli baviti njenim uzgojem i preradom, i to vrlo uspješno, pa se može reći da se ova egzotična voćka udomaćila i na našem području, posebice u Hercegovini.

Sedam godina uspješnog uzgoja

Mlada obitelj Kovačević iz Tomislavgrada među prvima je počela s uzgojem ove egzotične voćke u tomislavgradskom kraju. Na duvanjskom polju, u selu Letka, na 900 metara nadmorske visine, Kovačevići već sedam godina uzgajaju aroniju na ekološki način. 

Iva je praksu pretvorila u biznis

"Ideja je došla još s fakulteta, kao zagrebački student sam već saznala nešto više o aroniji, njenom uzgoju i ljekovitosti. Kad sam završila fakultet vratila se u Tomislavgrada i krenula s ovom pričom. U početku je to bio kao neki hobi, poveznica sa praksom, da ne ostanem samo u tom teorijskom dijelu", kaže Iva Kovačević, uzgajivačica aronije iz Letke, pojašnjavajući kako je počeo ovaj, sad već obiteljski biznis. 

Trenutno imaju 400 sadnica nasada aronije. Ekološki način uzgoja, kojim se bave, zahtjeva maksimalan fizički rad, a posla ima tijekom cijele godine, čak i kad je tzv. vrijeme mirovanja u jesen i zimi.  

Sve aktivnosti oko zasada odrađuju ručno

"Tijekom jeseni, mi prvo stavljamo stajski gnoj jer ne koristimo nikakva umjetna gnojiva. Nakon toga sa završetkom zime i u rano proljeće, odrađujemo zimsku rezidbu, potom uklanjamo najstarije grane i ono sto je polomljeno, jer bude toga zbilja dosta od snijega i leda", priča naša sagovornica, dodavši kako sve aktivnosti odrađuju ručno, kao što je okopavanje, uklanjanje štetnika, zalijevanje, provjeravanje sustava za navodnjavanje, a kasnije berba. Uglavnom, posla ima uvijek, a u radovima sudjeluje cijela obitelj.

Velika potražnja za matičnim sokom

Kovačevići od aronije proizvode isključivo matični sok. Godišnje proizvedu između pet i šest stotina litara. Zbog velike potražnje za ovim napitkom, kažu, sve prodaju praktično na kućnom pragu. 

Posla oko uzgoja uvijek ima

Inače, aroniju često nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu, a tu titulu je zaslužila zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava koje sadrži u sebi. 

Proizvodi od aronije imaju sigurnu prodaju, jer su mnogi prepoznali njen značaj u prevenciji i liječenju različitih oboljenja. A cijena će uvijek biti veća u odnosu na drugo voće, upravo zbog njezine ljekovitosti i nutritivne vrijednosti.

Aronija - zablude i istine o isplativosti njene proizvodnje

Za obitelj Kovačević, uzgoj aronije nije primarno zanimanje, no kažu kako bi se uz malo veće količine nasada i malo više truda od ove egzotične voćke moglo pristojno živjeti.  

Stoga i proizvodnja i prerada aronije ima sve više poklonika u našoj zemlji, a upravo su manja obiteljska gospodarstva budućnost domaće proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Uzgoj aronije Organski uzgoj aronije Iva Kovačević Tomislavgrad Ekološki uzgoj Sok od aronije


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]