Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ MasVin Polača
  • 10.10.2013. 08:10

Boom poljoprivrednog razvoja u Polači

Pz MasVino Polača u punom je zamahu razvoja Ravnih kotara u dalmatinskom zaobalju, a osim vrhunskih eko proizvoda poput vinskih sorti, ekstra maslinova ulja i smokava, zadrugari planiraju širiti proizvodnju

  • 6.664
  • 534
  • 0

Unatoč teškoćama i problemima uslijed posljedica Domovinskog rata, dugogodišnje gospodarske krize te nepredviđenih ekstremnih ljetnih suša poput onih lanjske i ove godine, ipak se sve može kad se hoće. Potvrđuju to i dosadašnji rezultati iznimno zahtjevnog, ujedno izazovnog i hvale vrijednog projekta MasVino Poljoprivredne zadruge Maslina i vino Polača, na području istoimene općine u Zadarskoj županiji, na udaljenosti desetak kilometara od mora i toliko od gradova Benkovca i Biograda na Moru, te 30-ak kilometara od Grada Zadra.

Berba plodova u masliniku MasVin Polača

Riječ je o podignutim eko-plantažama mladih vinograda, maslinika, smokava; novoizgrađenim akumulacijskim jezerima s vodom iz dubokih bušotina; kompleksu gospodarskih objekata koji će biti gotovi do kraja ove godine - boom u sklopu projekta ruralnog razvoja, takvo čudo još neviđeno u našem stoljeću, ne samo u dalmatinskom kršu. Doduše, sličan Eko-voćnjak Terra marascae podignut je na kamenjaru Prpuše (Katuni) u Općini Šestanovac na području Splitsko-dalmatinske županije, čiji je vlasnik Denis Rubić, povratnik iz inozemstva.

Poljoprivredna zadruga "MasVin" Polača u punom zamahu razvoja

Čini se kako je na Polači sve niknulo tijekom proteklih sedam-osam godina, na inače prethodno zapuštenom i razminiranom prostoru površine od 60 hektara ljutog krša dalmatinskog zaobalja, zahvaljujući pogođenom projektu s jasnim ciljevima, dobro osmišljenoj organizaciji rada, sinergiji i sinkronizaciji zainteresiranih subjekata, marljivih zadrugara i njihovih obitelji, na ostvarivanju programa, dakako i vrlim stručnjacima, potpori šire zajednice.

Berba maslina u MasVin masliniku

No, mjerodavni iz PZ MasVino ocjenjuju kako bi do sada postigli znatno više na Polači da uslijed neučinkovite administracije nisu izgubili pozamašna sredstva u sklopu SAPARD-a Europske unije (današnji IPARD-program) za koja se ta tvrtka kandidirala. Tvrde, naime, kako su velika sredstva izgubili samo zato što, uslijed komplicirane administracije na državnoj razini, nisu dobili odgovarajuće dozvole dodajući kako je taj problem, doduše toliko i neočekivan, znatno usporio realizaciju projekta i dodatno zagorčio rad i život svim zadrugarima u tom kršu dalmatinskog zaobalja, ali nije toliko umanjio entuzijazam graditelja i poljoprivrednih proizvođača.

Projekt Iz krša do ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vrhunskog vina, ili simbolično nazvan 'Tri gracije' (maslina, vino i smokve) pokrenut je 2006. godine kada je na više od 50 hektara opožarenog i miniranog 'krša' nakon humanizacije zasađeno 12 000 stabala maslina, 50 000 trsova vinove loze i 800 stabala smokava. Danas Poljoprivredna zadruga Maslina i vino, smještena u Polači u Ravnim kotarima, sa svojim vrhunskim i kvalitetnim vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te svježim i suhim smokvama, sve iz ekološke proizvodnje, polučuje zavidne rezultate, nagrade i priznanja na manifestacijama gotovo svih razina.

I turisti sudjeluju u berbi maslina

'MasVin' ekstra djevičansko maslinovo ulje niže zlato diljem Dalmacije, godine 2012. je šampion 'Noćnjaka', dok je ove godine (2013.)"TOP PET" - vino 'Merlot' koje među više od 14 tisuća uzoraka osvaja broncu na Decanter World Wine Awards-u (London 2013.), 'Cabernet Sauvignon' - zlato na 'Vinfestu' Benkovac 2013., Muškat žuti - šampion 'Vinkovo' 2013. i brojne druge nagrade“, ističu mr. sc. Radoslav Bobanović, direktor i voditelj projekta MasVino, i dipl. ing. strojarstva Željko Uzelac, upravitelj PZ 'Malina i vino' Polača.

Ekoproizvodi-iz krša do ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrhunskih vina i smokava

Dodaju kako je riječ o vinogorju, masliniku i smokviku u sjevernoj Dalmaciji u dvije zone, tvrdeći kako je sve isključivo ekološke proizvodnje, te da su svi proizvodi certificirani. U sklopu kompleksa izgrađena su i dva akumulacijska jezera koja se pune vodom iz bušotina. Podignuta je vinarija i uljara odnosno podrum u kojem se ujedno vrši proizvodnja vina i ulja (prerada grožđa i maslina), sušara smokava i vidikovac MasVin.

Turistička šetnja plantažama

Na licu mjesta je omogućena i izravna prodaja proizvoda koja privlači mnoge kupce i potrošače. Na našem vidikovcu se održavaju i degustacijske ture, odnosno organizirane su posjete turista, izletnika koji obilaze maslinike, vinograde, smokvike, uz pratnju i objašnjenja domaćih stručnih vodiča. Turisti ovdje imaju prigodu prisustvovati i degustaciji najmanje tri ili šest naših vina, kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje uz autohtona jela, aperitiv i desert - sve po dogovoru. Sada u podrumu vinarije PZ 'Maslina i vino' postoje kvalitetna vrhunska vina, od kojih šest crnih (Syrah/Shiraz, Merlot, Cabernet, Sauvignon, Crljenak, Cuvee) i tri bijela (Maraština, Chardonnay, Muškat žuti), te ekstra djevičansko maslinovo ulje - sve naši ekološki proizvodi iz vinograda i maslinika s oplemenjenog ljutog dalmatinskog krša. U naš podrum možemo staviti dosta hektolitara vina, a uskoro će ga biti još više, jer stalno širimo njegove kapacitete. Inače, ova je lokacija u mjestu Polača gdje je i sjedište tvrtke, između gradova Biograda na Moru i Benkovca. Objekt je malo ukopan u zemlju pa se čini kako ga teže mogu pronaći oni koji ovamo prvi put dolaze“ upoznaje nas Anđela Bačić iz Poljoprivredne zadruge 'Maslina i vino' Polača.

Eko proizvodi MasVin

Sve govori kako je oplemenjeni krajolik Polače sada jedan od najvećih atrakcija turistima, izdašan izvor ekoloških proizvoda ugostiteljima te mjesto za zapošljavanje gotovo tijekom cijele godine, gdje je u sezoni radi do 40 djelatnika - uglavnom u proljeće, ljeti i na jesen. Gotovo svi posjetitelji, posebice strani turisti iz Belgije, Francuske, Njemačke, Švedske, s oduševljenjem razgledavaju taj ambijent poput oaze u dalmatinskom kršu, odmarajući oči i nadahnjujući se tako korisnim djelima marljivih, skromnih ljudi toga podneblja. Ujedno kušaju masline, vino i smokve - te sve tri gracije kako su te poljoprivredne kulture navedene i u turističkim prospektima. To sve najbolje vide s vidikovca, odakle obujmu pogledom sve plantaže i i građevine, što se ono kaže prostim okom. One koji prvi put posjete kompleks MasVin 'Polača' također na samom ulazu ugodno iznenadi i natpis tvrtke na obavijesnoj ploči na hrvatskom, te još na dvadesetak stranih jezika, baš kao i urednost krajolika, posebice dobrodošlica domaćina. Turisti se u tom ambijentu uvijek ugodno osjećaju, radujući se dodatno berbi i sušenju smokava, trganju grožđa i berbi maslina - tijekom turističke sezone i posezone, ali i u svim godišnjim dobima kad posjetitelji uživaju i u razgledavanju tamošnjih podruma te inih objekata.

Oplemenjeni krajolik Polače najatraktivniji turistima kao izdašni izvor eko-proizvoda

Na ovom području je prije nekih sedam-osam godina bio sami dalmatinski kamenjar pokriven minama. Ovo je tlo trebalo najprije razminirati, zatim usitniti kamen i teren pripremiti za sadnju vinove loze, maslina i smokava. Sve su to uradili vrijedni radnici, stručnjaci, strojevi, ali i ručno. Kako nam je nedostajalo vode, osobito ljeti kad nema čestih kiša, osigurali smo ju iz bušotine, odnosno iz dvaju akumulacijskih jezera. Svi su posjetitelji jako oduševljeni svime kada posjete ovaj naš kompleks - vinogradima, maslinicima, smokvicima, novoizgrađenim objektima, sve na površini od 60 hektara zemljišta, što nas također raduje i ulijeva dodatni motiv u radu“, optimističan je gospodin Željko Uzelac.

Plantažni vinogradi i sušenje smokava

U Općini Polača ističu kako ekološki projekt 'MasVin' PZ 'Maslina i vino' zacijelo ima iznimno značajno mjesto u svekolikom razvoju te ruralne sredine ravno-kotarskog područja, posebice u proizvodnji zdrave hrane posebice voćarstvu, te u seoskom turizmu, što predstavlja sigurnu budućnost ljudima toga kraja. U PZ 'Maslina i vino' Polača naglašavaju kako je ta tvrtka doista utemeljena sa svrhom poticanja ruralnog razvoja toga područja Ravnih Kotara, objedinivši sedam zadrugara u početnoj fazi, dok su joj (su)osnivači dipl. ing. strojarstva Željko Uzelac i mr. sc. Radoslav Bobanović s obiteljima. Zapravo, cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda uglavnom kroz vinogradarstvo i maslinarstvo, te proizvoda i inih prerađevina od smokava, jer su i klimatski uvjeti za spomenute poljoprivredne kulture posebice pogodni, gdje dostatno ima i radne snage.

Ali ono što smo do sada postigli, kao i to što namjeravamo ostvariti u sklopu naših predviđenih planova, nikako nije previše. Na početku se išlo s inicijativom, s obzirom da je ovo područje razoreno ratom koje je prije nepunih desetak godina bilo minirano, da se obnovi i ljudima omogući posao te osigura budućnost. Ovdje su ekološki uvjeti tla za podizanje maslinika ostvareni tako što se, prije svega, pristupilo detaljnom čišćenju zapuštenog zemljišta od svih otpada. Tlo smo najprije poravnali kako bi se izbjeglo svako nepovoljno miješanje sitnijeg i krupnijeg skeleta nakon čega je uslijedila njegova dubinska obrada posebnom mehanizacijom, odnosno tzv. rigolanjem. Izvršeno je kopanje rupa za sadnice dubine 60 - 70 cm, a zbog sastava tla, bilo je nužno i dopremanje novog humusa za sadnice obogaćenog zaštitnim sredstvima, što je također povećalo prije planirana sredstva. Tlo je dobro drenirano što omogućuje akumuliranje više vlage u zimskom razdoblju, odnosno eliminiranje efekata suše u beskišnim odnosno sušnim ljetnim mjesecima“, objašnjava dipl. ing. strojarstva Željko Uzelac.

Zadrugari očekuju proizvodnju od oko 70.000 butelja vina i 100.000 maslinova ulja

Napominje kako su do sada uložena znatna sredstva u realizaciju projekta MasnVin, a osigurali su ih uglavnom resorna ministarstva, Zadarska županija, UNDP. Kaže kako zadrugari iz vinograda PZ ove godine očekuju ukupno oko 70.000 butelja vina, više crnog nego bijelog, kao i 100.000 litara kvalitetna maslinova ulja, dakako i više tisuća kilograma suhih smokava.

Pogled na terene i nasade

Za sada opskrbljujemo odnosno pokrivamo tržište Zadarske županije, a u manjim količinama svoje proizvode nudimo i prodajemo u Zagrebu i okolici, te na području Republike Slovenije. Naša tvrtka sa svojim projektom ima znatan utjecaj na razvoj ravnih kotara, itekako pozitivan učinak na ukupno gospodarstvo ovog područja ostvarujući i dodatno zapošljavanje. Sad je u PZ 'Maslina i vino' Polača stalno zaposleno šest radnika, a u jematvi odnosno berbi i do 40 sezonaca. Kako se bude razvijala naša tvrtka, tako će se širiti i ukupan broj zaposlenika. Održavajući degustacije i (su)organizirajući posjete našim nasadima mi smo dio ruralnog turizma na području Zadarske županije“, tvrdi Anđela Bačić dodajući poručujući 'kako se sve može kad se hoće'.

Akumulacijsko jezero MasVin Polača

No, voditelj projekta MasVin mr. sc. Radoslav Bobanović također poručuje kako navedeni projekt ima značajno mjesto u ruralnom razvoju sredine u kojoj djeluje PZ 'Maslina i vino' Polača, posebice u seoskom turizmu, posebice u temeljnoj djelatnosti koju su planirali i dodatno širiti kroz prodajno-izložbeni salon, odnosno kušaonu koja je pri završetku gradnje. Tako će navedena tvrtka dodatnim zanimljivim, izazovnim programima imati itekako poželjno mjesto i u dopuni ukupne ponude ruralnog turizma u sjevernoj Dalmaciji, makar su njezini proizvodi i do sada (i sada) prepoznatljivi gotovo na svim razinama s obzirom na kvalitetu, okus i miris, te su prilično traženi i na širem tržištu. Zadrugari su itekako svjesni i činjenice kako su njihovi eko-proizvodi, kao zdrava hrana, i itekako važna karika hrvatskog turizma.

PZ 'MasVino' širi proizvodnju kroz pčelarstvo, proizvodnju suvenira, uzgoj artičoka

Kako se naš projekt stalno širi, svakako će zahtijevati i dodatnu radnu snagu, odnosno mnogo veći broj zaposlenika. Planiramo širenje PZ 'Maslina i vino' kroz udruživanja s drugim proizvođačima, primjerice pčelarima odnosno proizvođačima meda i različitih suvenira, artičoka. Što se pak tiče problema, opetuju kako je temeljni onaj što ga čini administracija koja je u Republici Hrvatskoj nevjerojatno zakomplicirala svoje uvjete te zagorčila, i dalje zagorčava, život u realizaciji našeg projekta. Samo zato što na vrijeme nismo dobili zatražene dozvole, izgubili smo znatne novčane iznose na koje smo kandidirali u sklopu SAPARD-a, današnji IPARD-program“, ističu Anđela Bačić, Radoslav Bobanović i Željko Uzelac iz PZ 'Maslina i vino' Polača, poručujući kako se projekt MasVin ipak ostvaruje prema predviđenom ritmu i u neočekivanom zamahu unatoč dugotrajnoj gospodarskoj krizi i nenaklonjenoj državnoj administraciji.


Tagovi

Eko-proizvodnja Polača MasVin Anđela Bačić Zadruga Polača Eko projekt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]