Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 25.04.2020. 12:15

Bura oko lažne eko proizvodnje i vraćanja 3 milijarde kuna digla Hrvatsku na noge, što je istina?

Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna zbog lažno prijavljivane eko prozvodnje, objavio je Večernji list, kako tvrde, izjavu člana predsjedništva HPK Antuna Vrakića. Iz Komore, pak, uzvraćaju da nikakve brojke nisu spominjane. Demantira ih i Vrakić.

Foto: Depositphotos/dario.racane
  • 4.791
  • 255
  • 0

Hrvatska zbog lažnog prijavljivanja eko proizvodnje mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja, piše danas Večernji list. Naime, prema onome što im je, kako kažu, rekao Antun Vrakić, član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, kontrola iz Bruxellesa utvrdila je da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98 posto je lažno.

"I sad traže da se taj novac vrati, i to za tri godine unatrag. Govorimo o milijardu kuna po godini. Vrti se prijedlog da taj povrat snosimo solidarno, da vraćamo svi jednako. Imali smo neki dan online sjednicu Hrvatske poljoprivredne komore. Ne dolazi u obzir da to solidarno vraćamo", rekao je, tvrde, Vrakić za Večernji list. 

Tajana Radić: Tražili smo da se provedu kontrole, nikakve brojke nisu spominjane 

Je li informacija točna i što u slučaju da se doista mora vratiti navedeni iznos odnosno hoće li se to odraziti na daljnje isplate poticaja, dakako, uzbunilo je brojne poljoprivrednike pa i medije te smo i mi pokušali doći do odgovora. 

Cijelo jutro telefon zvoni i voditeljici odjela HPK, Tajani Radić. "Ne znam što bih vam rekla. Zvala sam gospodina Vrakića, on kaže da nikakve brojke nije spominjao. Zvala sam i Večernji list, gospođa koja je pisala kaže da je to rekao. Ne znam gdje je došlo do polupanih lončića, ali mogli su nas zvati i provjeriti da nam se ne dogode ovakva naklapanja.

Dakle, stav HPK i ono što smo tražili, s obzirom da postoje indicije da je u dopisu Europske komisije Ministarstvu poljoprivrede navedeno da je utrošeno više novca nego li je rezultata, je da se na teren spusti kontrola i utvrdi činjenično stanje. Znači, da se provedu kontrole. Nikakve brojke, pogotovo ne 98% lažnog, nije spominjano", kaže nam voditeljica. 

Ne znam što bih vam rekla. Zvala sam gospodina Vrakića, on kaže da nikakve brojke nije spominjao. Zvala sam i Večernji list, gospođa koja je pisala kaže da je to rekao. Ne znam gdje je došlo do polupanih lončića, ali mogli su nas zvati i provjeriti da nam se ne dogode ovakva naklapanja, kaže Tajana Radić.

HPK je, dodaje, i zatražila na uvid dopis EK Ministarstvu, ali zasad ga nije dobila. 

Antun Vrakić: Sve je izvučeno iz konteksta 

Da je sve izvučeno iz konteksta, kaže nam i sam Antun Vrakić. "I mene bode taj naslov iako me poljoprivrednici, pravi poljoprivrednici zovu i hvale, ali ja nisam spominjao nikakve tri milijarde. Rekao sam da smo mjesec dana prije krize s koronavirusom zatražili da se utvrdi činjenično stanje i da, ako postoje sumnje, da se naprave izvidi, pošalje inspekcija na teren i to riješi.

Zimus je bila kontrola iz Bruxellesa, postoje sumnje da je bilo lažnih prijava i da će se dio novca morati vratiti, a mi smo, kao HPK, kategorički odbacili mogućnost kolektivnog vraćanja odnosno kolektivne krivnje. Ako je netko kriv, neka vrati. Rekao sam da što ako se ti iznosi penju do milijardu godišnje, da je to ogroman novac, ali nisam rekao da će Hrvatska morati vratiti tri milijarde kuna", kaže nam Vrakić. 

I mene bode taj naslov iako me poljoprivrednici, pravi poljoprivrednici zovu i hvale, ali ja nisam spominjao nikakve tri milijarde, kaže Antun Vrakić.

O cijelom slučaju pitali smo i drugog čovjeka u Komori. 

"Nisam čitao članak tako da mi je teško govoriti napamet. Ljudi zovu, pitaju. Mi jesmo na sjednici raspravljali o omotnici i da je tijekom godina umanjivana s 30 na 12% i da vrijeme koje smo dosad proveli u Europskoj uniji nismo najbolje iskoristili. Ovo o čemu pričate vjerojatno se odnosi na eko proizvodnju odnosno vezano uz pašnjake u Lici i podizanje višegodišnjih nasada koji nisu dali uroda. Međutim, morao bih prvo pročitati i vidjeti što uopće piše da bih mogao više reći", rekao nam je potpredsjednik HPK, Mato Brlošić

Oporbeni SDP traži da se poljoprivredni sektor uozbilji 

Natpis u Večernjaku o vraćanju tri milijarde kuna, komentirao je i predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica

"U tom kontekstu izuzetno je važno naglasiti koliko je u ovom trenutku sektor poticaja poljoprivrede i sve ono regulatorno što prati poljoprivredu zapušten i koliko ne funkcionira. Tri milijarde kuna u ovom trenutku je ogromna količina novca. To je veliki pokazatelj koliko je Vlada zakazala po tom pitanju i koliko je sektor zapušten. Važno je uozbiljiti taj sektor i uložiti napore kako bi počeo normalno funkcionirati od strane onih koji ga prate, reguliraju i potiču“, upozorio je Tica, priopćeno je iz SDP-a.

Netočno je da Hrvatska vraća 3 milijardi kuna za ekološku proizvodnju, reagiralo je i resorno ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede: Netočno je da Hrvatska vraća 3 milijardi kuna za eko proizvodnju

"Osim što su potpuno netočne i neistinite informacije koje se danas prenose o nepostojećoj prijetnji oduzimanja 3 milijarde kuna RH, dodatno je tvrdnja da je  98 posto hrvatskih ekoloških proizvođača "lažno“ i vrlo nepravedna prema njima", naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

HSEP: Širenjem lažnih vijesti ponovo je nanesena šteta ekološkim proizvođačima

Na napise je reagirao i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača. "Takvim ocrnjivanjem nanesena je ogromna šteta proizvođačima koji su ionako često na udaru lažnih vijesti i netočnih napisa gdje se nastoji diskreditirati njihov rad", navode iz HSEP-a uz zahtjev za javnom isprikom medija koji su takvu vijest prenijeli ne provjerivši prethodno izvore informacija.


Izvori

Večernji list


Tagovi

Poticaji Lažno prijavljivanje Eko proizvodnja HPK Vraćanje novca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).