Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.03.2023. 07:30

Čemu služi otopina kalijeva permanganata?

Primjenjuje se od dezinfekcije sjemena do gnojiva i fungicida. Koriste se male doze, a treba biti oprezan s omjerima

Foto: Depositphoto/mtaratun@gmail.com
  • 10.590
  • 526
  • 0

Kalijev permanganat se može na različite načine upotrebljavati u poljoprivredi. Ovaj jeftin proizvod je našao primjenu kao sredstvo za dezinfekciju sjetvenog materijala i tla, gnojivo, fungicid.

Budite oprezni, za pripremu otopine koriste se male doze.

Dezinfekcija - od sjemena do zemljišta

Za potrebe dezinfekcije sjemena i sadnog materijala obavljamo potapanje u slabu otopinu u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Najčešće se koristi otopina koncentracije 0,5 posto koji je svijetloroze boje, a potapanje traje 20 minuta. Maksimalna koncentracija je dva posto i namijenjena je sjemenu paprike, patlidžana, kupusa i bundeve.

Otopina se priprema tako što se u 100 ml vode doda odmjerena količina kalijeva permanganata od 0,5 g i dobro promiješa. Prije dezinfekcije uklonite šturo, polomljeno, oštećeno sjeme i očistite od primjesa, uklonite biljne ostatke. Primijenjena otopina će uništiti gljivice na površini i unutrašnjosti sjemena i potaknuti klijanje.

Potaknut će klijanje (Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net)

Nakon provedenog postupka obaviti ispiranje čistom vodom i osušiti sjetveni ili sadni materijal kako bi ga mogli čuvati do sjetve, odnosno sadnje. Lukovice i gomolji krumpira se potapaju 8 sati u otopini od 5 g u 10 l vode.

Nešto jača koncentracija se koristi za dezinfekciju posuda u kojima se uzgajaju biljke te metalnih dijelova poljoprivrednog alata.

Kako spriječiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Upotrebljava se i za dezinfekciju zemlje u plastenicima i na otvorenom. Ovaj postupak je najbolje primijeniti u razdoblju ranog proljeća poslije čišćenja površine. Za dobivanje 0,2 postotne otopine bit će potrebno 2 g kalij permanganata i 10 l vode. Bolji rezultati se postižu kada se voda zagrije na 70ºC i zemljište obilno zalije.

Kao gnojivo, ali ne bez analize tla

Navodnjavanjem slabom otopinom intenzivira se procese zarastanja oštećenja na biljnom tkivu. Koristi se kao gnojivo tri puta tijekom sezone u razmaku od 21 dan. Međutim, primjena mora biti temeljena na rezultatima analize tla. Na tlu kisele pH reakcije često bude višak elemenata koji su sadržani u ovoj otopini. Voćni grmovi vrlo dobro reagiraju na gnojivo koje se može pripremiti od 3 g kalij permanganata i 1 g borne kiseline koji se otopeu 10 l vode. Najbolje rezultate daje kada se primjeni u proljeće.

Njegova upotreba smanjuje mogućnost pojave i ublažava simptome infekcije. Dobro djeluje kada su u pitanju bolesti poput: sive truleži, pepelnice, pjegavosti.

Pripremljenu otopinu je najbolje odmah upotrijebiti, jer stajanjem na svjetlosti dolazi do razgradnje i gubi djelotvornost. Ne pretjerujte u primjeni. Jače doze mogu imati kontra efekt. Zalijevanje otopinom jače koncentracije može dovesti do propadanja korijenovog sustava. Čuvajte ga van dosega djece.


Tagovi

Dezinfekcija sjemena Dezinfekcija zemljišta Omjeri Dezinfekcija gomolja krumpira Gnojivo Otopina Kalijev permanganat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]