Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 20.05.2019. 15:00

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

Češnjak osim što je zdravo povrće izuzetan je za pripremu pripravka koji odličan u zaštiti biljaka od štetnika i bolesti. Sadnjom češnjaka u vrtu i voćnjaku biljke dobivaju zaštitnika koji pozitivno utječe na njihov imunitet i otpornost.

Foto: MaisonBoutarin
  • 6.606
  • 259
  • 0

Kada se odlučimo uzgajati voće i povrće bez upotrebe kemije stalno smo u potrazi za rješenjem kako da naše biljke odole napadu štetnika i pojavi bolesti. Otkrivajući svijet suživota biljaka i njihovog međusobnog utjecaja jedna povrtna biljka se posebno ističe po djelovanju na druge biljke.

To je češnjak.

Češnjak je biljka koja ima veoma pozitivan učinak na većinu biljaka u vrtu ili voćnjaku i s pravom nosi naziv kralj vrta. Njegove alelopatske osobine (utjecaj jedne biljke na drugu) se ističu u moru biljaka u vrtu Kompletna biljka češnjaka (listovi i korijen) izlučuju tvari koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, tjeraju štetnike i umanjuju pojavu biljnih bolesti.

Sumpor u češnjaku prirodni fungicid

Češnjak sadrži dosta sumpora koji je prirodni fungicid i koji sprječava razvoj gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja. Već svojim mirisom češnjak u vrtu ili voćnjaku stvara atmosferu koja pozitivno djeluje na uzgajane biljke, ali koja ne odgovara štetnicima i uzročnicima biljnih oboljenja.

Miris češnjaka je neugodan većini glodavaca. Sadnjom češnjaka otjerat ćemo ili umanjiti brojnost krtica i miševa u vrtu. Veliki broj štetnih kukaca ne podnosi miris češnjaka. Ako ga posadimo pored povrća ono će biti otpornije na biljne bolesti.

Štiti jagode, ruže, voćke

Najbolji primjer za efikasnost češnjaka su jagode. Češnjak posađen pored jagoda štiti jagode od pojave Botritisa (truleži plodova). Najbolje je pored svakog busena jagode posaditi češnjak.

Ruže su još jedna vrsta koja odlično reagira na češnjak. Zbog dobrog odnosa između ruže i češnjaka dobro ih je posaditi zajedno. Češnjak će biti pravi zaštitnik grma ruže.

U voćnjaku češnjak tjera mnoge insekte. Marelice, breskve, maline, jabuke, kruške i šljive će najbolje reagirati na prisustvo češnjaka.

Češnjak se može koristiti za pripremanje mnogobrojnih pripravaka koji će nam koristiti u borbi protiv štetnika ili u zaštiti biljaka od infekcija. Pripravci od češnjaka djeluju na gljivice, bakterije, čak i na viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Recept za jednostavan pripravak od češnjaka

Najjednostavniji pripravak koji primjenjujem je da se jedna glavica češnjaka, srednje veličine, potopi u vodi na 24h. Češnjeve češnjaka usitniti ili barem izgnječiti i preliti s 2l vode. Ostaviti tijekom noći i ne poklapati. Nakon 24h procijediti i pripravak je gotov. Spremljen pripravak trebao bi imati svijetlo žutu boju i ugodan miris po češnjaku. Ukoliko je miris prejak dodati vode.

Ovaj pripravak se pokazao odličan protiv brojnih štetnika i bolesti: mravi, lisne uši, tripsi, plamenjača, alternarija, virusa na paprici i mnogih drugih.

Pripravak je najbolje koristiti u kombinaciji s pripravkom od mlijeka i sode. Tada njegovo djelovanje dolazi do izražaja.

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Biljke tretirati pripravkom od češnjaka, a nakon 5 do 10 dana biljke tretirati pripravkom od mlijeka. Broj i raspored tretiranja ovise od stanja u vrtu ili voćnjaku. Uvijek pripremati svjež pripravak i ne ostavljati za poslije.

Prikraćivanje listova češnjaka

Od starih vrtlarica sam čula još jednu ideju koju primjenjujem. One su po malo prikraćivale listove češnjaka svaki put kada bi radile u vrtu. Dovoljno je 1cm lista ukloniti i češnjak će ispuštati svoje tvari koje štite druge biljke.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Pripravak Zaštita Štetnici Virusi Bakterije Recept Prirodni fungicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!