Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Veselić
  • 06.03.2019. 07:30
  • Sisačko-moslavačka, Novo Selo Palanječko

Čim je diplomirala, Ivona je sama napravila projekt koji je povukao preko milijun kuna

Ivanovi i Ivonini roditelji iz hobija su se počeli baviti jagodama. Prelazak na ekološku proizvodnju otvorio je mogućnost da njihov hobi preraste u uspješan obiteljski posao. Ivan je završio agronomiju i preuzeo OPG Veselić, a njegova sestra Ivona, magistra ekonomije, odmah nakon što je diplomirala, bez pomoći konzultantskih tvrtki, napravila je odličan projekt na temelju kojeg je njihov OPG povukao preko milijun kuna kroz Program ruralnog razvoja.

Foto: arhiva OPG Veselić
  • 3.545
  • 1.020
  • 0

Kada su, iz hobija, počeli uzgajati jagode, Ivanovi roditelji nisu niti slutili da će time odrediti životni put svog sina, od njegovog odabira budućeg zanimanja pa do posla od kojeg danas živi čitava obitelj.

Čim je završio srednju školu, Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, kod Siska, postao je nositelj OPG-a. Kako bi iskustvu i praktičnom znanju koje je stekao uz roditelje, dodao i ono stručno znanje, upisao je studij agronomije. Danas taj mladi inženjer vodi uspješan posao - na 133 hektara zemljišta bavi se ekološkom proizvodnjom voća i povrća, a povećanje obima posla pokrenulo je i zapošljavanje na OPG-u Veselić.

"Poljoprivreda je mojim roditeljima u početku bila samo hobi, a potom i sporedna djelatnost. No, nakon odluke da se okrenu ekološkoj proizvodnji, interes za njihove proizvode počeo se naglo povećavati te je i čitava priča poprimila drugu dimenziju. Od 2005. godine smo u ekološkom upisniku i od tada je i naše gospodarstvo počelo intenzivnije rasti i napredovati. Po završetku srednje škole, postao sam nositelj OPG-a, nakon čega sam čvrsto odlučio u potpunosti se posvetiti poljoprivredi. Upisao sam stoga agronomiju te sam danas stručni prvostupnik (baccalaureus, op.a.) inženjer poljoprivrede.

Jagode s OPG-a Veselić 

Zbog odabira zanimanja nikada nisam požalio jer poljoprivreda je danas moja osnovna djelatnost i isključivo od nje i moja supruga i ja sada živimo. Sretni smo što na svom OPG-u i zapošljavamo. Zasad smo na neodređeno vrijeme zaposlili dvije radnice dok za poslove poput branja jagoda, sadnju i branje povrća, redovito angažiramo i sezonske radnike“, kaže nam Ivan Veselić.

U zakup su dobili 120 ha na 50 godina

Od hobija svojih roditelja, mladi je agronom, za samo nekoliko godina, uspio napraviti ozbiljan i dobar posao. Sada obrađuje čak 133 hektara zemljišta, od čega je 120 u državnom vlasništvu.

"Na osnovu poslovnog plana kojim se obvezujemo provoditi ekološku proizvodnju na svih 120 hektara, prije tri godine smo, uz propisani najam, u zakup na 50 godina, dobili državno zemljište. Na cjelokupnoj površini, provodeći ekološku proizvodnju, uzgajamo voće i povrće te radi plodoreda ratarske kulture. Od voća uzgajamo jagode, dunje i šljive, no jagode su nam ipak najdraže, jer smo s njima krenuli, iz nekog pozitivnog inata, kako bismo dokazali i sebi i drugima, da se jagode mogu uzgojiti na ekološki način. Nakon višegodišnjeg iskustva u uzgoju jagoda, mišljenja smo da samo voće nije uzročnik alergija, nego da većina alergija na jagode proizlazi upravo iz kemijskih sredstava kojima su te jagode tretirane“, kaže mladi inženjer agronomije.

""Povrće uzgajamo tijekom cijele godine, kako pojedine sezonske vrste dolaze. U većim količinama proizvodimo krumpir, tikve hokaido i butternut, grah trešnjevac i soju. Sve što uzgojimo, plasiramo putem trgovina s bio proizvodima, u trgovačkim lancima, ali i prodajemo direktnim narudžbama preko našeg web shopa te naručeno dostavljamo našim kupcima na kućne adrese“, kaže Ivan, a proizvodi s njegovog OPG-a se, osim u Hrvatskoj, prodaju i u dućanima bio proizvodima u susjednoj Sloveniji.

Čim je diplomirala, sestra je sama napravila "dobitni“ projekt

Da bi se posao, čiji se obim stalno povećava, mogao uspješno obavljati, mladi poljoprivrednik konstantno ulaže u nove strojeve, kao i u modernizaciju proizvodnje. U zatvaranju financijske konstrukcije presudnu je ulogu odigrala mjera 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", usmjerena na podizanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, odnosno podmjera 4.1 "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. 

"Zahvaljujući tipu operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" uspjeli smo nabaviti moderne strojeve za kultivaciju - novi traktor i 22 stroja za obradu, pripremu i sjetvu, tako da smo ručno okopavanje sveli na najmanju moguću mjeru. Riječ je o investiciji od gotovo 1.400.000,00 kn, od čega smo dobili povrat 90 posto sredstava (50 posto standardni povrat + 20 posto kao mladi poljoprivrednik + 20 posto na ekološko gospodarstvo, op.a.). Bio je to prvi u nizu natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Ono što bih u ovoj priči posebno istaknuo je to da je čitav projekt, na temelju kojeg smo povukli znatna sredstva, napravila moja sestra Ivona, neposredno nakon završenog fakulteta i bez ikakve pomoći neke konzultantske tvrtke“, kaže mladi agronom.

Na OPG-u Veselić, uz voće, uzgajaju i povrće, a zbog plodoreda i ratarske kulture

Osim što im je uvođenje suvremenih strojeva za sjetvu, sadnju i berbu, ubrzalo i pojeftinilo proizvodnju, ublažilo je probleme nedostatka radnika koji su, kako kažu, zbog iseljavanja čitavih obitelji iz Hrvatske, iz mjeseca u mjesec, sve veći.

Budućnost vidi u ekološkoj poljoprivredi

U želji da svojim kupcima i preko zime može ponuditi široku paletu proizvoda, mladi poljoprivrednik proizvodnju planira dodatno unaprijediti profesionalnijim plastenicima, a u planu je i proširenje skladišnih kapaciteta.

"Mišljenja sam da hrvatske građane treba više educirati o važnosti prehrane i značenju ekološke proizvodnje u očuvanju naše planete. Ljudi, na žalost, najčešće tek kada se susretnu s nekim bolestima, počinju razmišljati o svojoj prehrani te paziti što jedu. Tržište je krcato proizvodima, među kojima je i mnogo onih koji su u zdravoj prehrani nepoželjni, a upravo su oni nerijetko na samom vrhu liste prioriteta kada u trgovinama stavljamo namirnice u košaricu. Zbog trošenja na nezdravu hranu, ljudima često manjka novca za zdrave namirnice koje bi trebale biti svakodnevno na jelovniku“, poručuje agronom.

Ističe kako, na temelju dosadašnjeg iskustva, budućnost vidi jedino u ekološkoj poljoprivredi. "Uz vrijeme provedeno na svježem zraku, najveća prednost rada u poljoprivredi je što si sam određuješ tempo i raspored radnog dana, a ponajprije to što pouzdano znaš što jedeš. Smatram da samo kroz ekološku poljoprivredu možemo biti održivi, sačuvati naš okoliš, ali se istovremeno i diferencirati od tržišta koje obiluje konvencionalnim proizvodima sve jeftinije proizvodnje i upitnije kvalitete“, poručuje Ivan Veselić. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Veselić Ivan Veselić Eko proizvodnja Voće i povrće Ruralni razvoj


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]