Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski goli
  • 08.06.2021. 07:30

Eko proizvođači (polu)goli prosvjeduju na ulicama Pariza i društvenim mrežama

Ministar poljoprivrede planira lijepo odjenuti poljoprivredu, čak i ako to znači ogoljavanje drugih, poručili su prosvjednici koji se protive smanjenju potpora za ekološku proizvodnju.

Foto: Facebook/Julien Scharsch
  • 103
  • 11
  • 1

Oko 300 poljoprivrednika koji se bave ekološkom proizvodnjom okupilo se prošle srijede u Parizu pod motom "Organski goli", kako bi prosvjedovali protiv smanjenja potpora iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Osudili su odluku ministarstva o smanjenju subvencija dodijeljenih tom sektoru za 66 posto, odnosno gubitak od 132 eura po hektaru godišnje. Istovremeno, upozoravaju oni, govori se o sve većoj podršci eko uzgoju i potporama od 340 milijuna eura godišnje, kako kroz novi ZPP-u, tako i u okviru Zelenog plana. Francuski farmeri ističu da je tu tvrdnju teško progutati, a zbog svega najavljuju i povećanje cijena. 

"Povlačenje oko 66 posto poticaja za eko proizvodnju će nas ogoliti", izjavio je proizvođač Jean-Felix Billard čija se obitelj od 2009. godine bavi ovom vrstom poljoprivrede. Imaju oko 200 krava i 300 ovaca, a za njih bi nova politika prouzročila manjak od oko 20.000 eura godišnje, piše lci.fr.

Licemjerna politika?

Ekološki poljoprivrednici, poput Elise Besse – Joulin osuđuju smanjenje subvencija i podupiranje sektora koji je od visoke vrijednosti za okoliš, dok se istovremeno ne odustaje od određenih kemijskih preparata poput pesticida. "Šokirani smo jer smo stavljeni u isti koš kao i oni koji se bave takvom proizvodnjom", istaknula je ona za reuters.

Većina prosvjednika je bila polugola, a intimne dijelove tijela su prekrili transparentima. "Ministar poljoprivrede planira lijepo odjenuti poljoprivredu, čak i ako to znači ogoljavanje drugih", poručili su ogorčeni prosvjednici.

I društvenim su mrežama počele kružiti fotografije polugolih farmera koji na taj način izražavaju bijes zbog najavljene reforme ZPP-a koja bi trebala stupiti na snagu od 2023. godine. Nezadovoljni upozoravaju da bi promjene opteretile sve radnike u toj branši diljem zemlje.

Smanjenje potpore za 66 posto

Inače, proračun ZPP-a iznosi 387 milijardi eura, što je otprilike trećina proračuna Europske unije za razdoblje 2021. do 2027., a namijenjen je za isplatu poljoprivrednicima i potporu ruralnom razvoju. Nova bi pravila, nakon što budu dogovorena, trebala započeti 2023. godine.

Još ništa od dogovora o reformi ZPP-a

Predložene izmjene našle su se na udaru zagovarača zaštite okoliša, koji kažu da im nedostaju čvrsti ciljevi i da su potrebne veće subvencije na onečišćujuće oblike konvencionalne poljoprivrede.

Upravo su najviše kontroverzi izazvala pitanja vezana za sredstva namijenjena za eko sheme za zaštitu okoliša, eko poljoprivredu i ponovno uspostavljanje močvara isušenih radi pašnjaka. Više država članica odbilo je prijedlog Parlamenta da se za njih izdvoji više od 30 posto plaćanja. Odnosno, bile su spremne prihvatiti 25 posto. 

Ideja kojom su se u Parlamentu vodili bila je da farmeri ostvare potpore za proizvodnju povoljnu za okoliš i klimu, a oni koji bi išli i preko tih zahtjeva, dobili bi dodatna sredstva. 


Tagovi

Francuska Prosvjedi Polugola kampanja Ekološki proizvođači Potpore ZPP CAP LaBioAPoil Organski goli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.