Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište eko hrane
  • 19.04.2014. 19:55

Eko proizvodima nedostaje tržište koje ih cijeni

Koliko god se ljudima cijena eko proizvoda činila previsoka, kvaliteta i način proizvodnje ju sasvim opravdavaju. "Zdravlje u paketu" traži svoje tržište!

Foto: freedigitalphotos.net
  • 1.462
  • 118
  • 0

Na tradicionalnom Zelenom četvrtku na osječkoj tržnici nedavno su se predstavili eko proizvođači iz Đakova i okolice. Otkrili su pritom s kakvim se sve problemima susreću u proizvodnji certificiranog ekološkog kupinovog vina i koji je postupak proizvodnje kuhanog sira s dodatcima paprike i kopra.

S ekološkim uzgojem kupina, obitelj Jaman započela je još 2007. godine, a danas kupinu prodaju svježu, od nje prave džem, ali i sve popularnije kupinovo vino. Božica Jaman kaže kako je ideja o uzgoju kupina došla spontano, a s obzirom da je to dugogodišnji nasad, u proizvodnju su ušli vrlo ozbiljno.

Za početak uzgoja, obitelj Jaman uložila je oko 200.000 kuna, a za razliku od konvencionalne, u eko proizvodnji je tona kupina dovoljna za proizvodnju 500 litara vina. "Ušli smo u EU gdje će taj naš proizvod možda biti puno cjenjeniji nego što je sad. Ulažemo puno truda, rada i vremena u proizvodnju, imamo i eko certifikat, a cijenom smo izjednačeni s konvencionalnim proizvođačima kupinovog vina, tako da ljudi to još uvijek ne prepoznaju i ne cijene. Godišnje napravimo oko 3.000 litara vina, mnogo manje nego proizvođači koji špricaju svoje kupine raznim sredstvima koji finalnom proizvodu smanjuju cijenu. Da je tržište veće, uložili bi u širenje uzgoja, no sada bi to bio pucanj u prazno" kaže Božica Jaman.

Gotovo jednaku sudbinu dijele i sirari iz okolice Đakova. "Kupci su zadovoljni, ali cijena je većini previsoka", kaže Ana Kramarić. Kada se uzme u obzir koliko je truda potrebno da se napravi jedan takav sir s paprikom ili koprom, cijena mu je sasvim opravdana, no jednom takvom proizvodu nedostaje samo - tržište.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Eko proizvodnja Kupinovo vino Božica Jaman Kuhani sir Ana Kramarić Zeleni četvrtak Osječka tržnica Cijena eko proizvoda Tržište Ekološko kupinovo vino Dugogodišnji nasad Džem Eko certifikat


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com