Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko uzgoj smilja
  • 08.12.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Omišalj, Krk

Ekološki uzgoj smilja odveo ih na azijsko tržište i vratio nadu u posao

Ubrzo nakon dobivanja prvih ozbiljnijih količina ulja, sredinom 2017. dogodila se svjetska zasićenost tržišta smiljem pa je bilo nemoguće prodati. Bilo je vrlo teško, ali smo zajedničkim snagama uz snažnu vjeru u projekt uspjeli ovoga ljeta pronaći velikog azijskog otkupljivača, kaže nam Ante Vičević.

Foto: arhiva tvrtke Natura Consulting
  • 3.011
  • 901
  • 0

"Na površini od 80.000 četvornih metara na osami najsjevernijeg dijela otoka uzgajamo oko 350.000 sadnica smilja na potpuno ekološki način za što posjedujemo certifikat ekološke proizvodnje. Plantažu smo zasadili u svibnju 2016. godine kada smo škrtu krčku zemlju pretvorili u plodnu oranicu“, započinju svoju poslovnu priču osnivači tvrtke Natura Consulting s otoka Krka.

Smilje je poznato još od doba Rimljana, a svoj procvat doživjelo je 90-ih godina kada je dokazano da ulje smilja 'briše bore', regenerira kožu te ju pomlađuje. Najčešća primjena je u kozmetičkoj, parfumskoj i farmaceutskoj industriji.

Bodulska polja smilja poznata odavno

Za 1 l ulja treba 500-600 kg smilja, a dobije se još i 150-200 l hidrolata, također vrijednog produkta čija je cijena ipak daleko niža. "Smilje koje beremo dva puta godišnje prerađujemo u vlastitoj destileriji smještenoj na samoj plantaži. Tako na istom mjestu imamo uzgoj i preradu te aromatične biljke od koje dobivamo dva poluproizvoda: bio eterično ulje smilja i bio hidrolat smilja“, doznajemo iz tvrtke Natura Consulting koja posjeduje plantažu smilja u općini Omišalj iznad uvale Voz. Ovo područje ubraja se među najsunčanija u Europi sa oko 2.500 sunčanih sati u godini. Raznolikost reljefa i povoljna klima stvorili su uvjete za razvitak više od 1.300 različitih biljnih vrsta prilagođenih rastu na kamenjarima i pašnjacima.

Uzgajaju oko 350.000 sadnica smilja na potpuno ekološki način

Tradicija proizvodnje eteričnih ulja na kvarnerskim otocima seže daleko u prošlost. Krajem 19. stoljeća uz lovor, koji je postao predmet trgovine i plasmana u Trst i Rijeku, intenziviran je i izvoz eteričnih ulja kadulje i smilja u Njemačku i Ameriku.  

Azijski gigant otkupljuje smilje i proizvodi vrhunsku kozmetiku

"Želja nam je bila nastaviti tu davno zaboravljenu djelatnost otoka Krka. Kvalitetu naših proizvoda jamče visokoobrazovani djelatnici (farmaceuti, agronomi, ekonomisti, šumari, informatičari) uključeni u upravljanje i proces proizvodnje i prodaje. Na nagovor moje partnerice inače magistre, Tatjane Smeraldo, dosta hrabro i puni entuzijazma prije nekoliko godina krenuli smo u ovaj zeleni projekt s ciljem snabdijevanja svjetskog tržišta eteričnim uljem i hidrolatom smilja.

Ubrzo nakon dobivanja prvih ozbiljnijih količina ulja, sredinom 2017. godine dogodila se svjetska zasićenost tržišta smiljem pa je bilo nemoguće prodati. Nije nikako išlo. Bilo je vrlo teško, ali smo zajedničkim snagama uz snažnu vjeru u projekt uspjeli ovoga ljeta pronaći velikog azijskog otkupljivača koji naše bilje rabi za proizvodnju najfinije kozmetike za njegu lica i tijela. Taj azijski gigant vratio nam je nadu i vjeru u posao pa smo trenutno u poziciji da početkom sljedeće godine imamo u planu nove plantaže“, optimističan je Ante Vičević. To je dokaz da se miomirisna čarolija eteričnih ulja krčkog smilja sve intenzivnije osjeća na Dalekom istoku.

Tvrtka Natura Consulting nedavno je predstavila svoje proizvode na sajmu u Šangaju, a posjetila ih je i delegacija kineskog Ministarstva poljoprivrede s njihovom Agencijom za film i medije prilikom čega je snimljen materijal za dokumentarac o hrvatskoj poljoprivredi. Delegacija najmnogoljudnije zemlje svijeta obilazi Hrvatsku u cilju intenziviranja međudržavne suradnje i poticanja trgovine poljoprivrednim proizvodima. 

Aromatično bilje, ekološka proizvodnja i povijesni događaji privlače mnogobrojne goste

Tijekom godine, osim uzgoja i prerade aromatičnog bilja, bave se i turističkim posjetama plantaži gdje se gosti mogu upoznati s načinom destiliranja, prošetati poljima i upoznati se sa samom biljkom. S obzirom da su ekološki proizvođači, jako se dobro uklapaju i u program eko škola pa su posjeti dio programa njihove izobrazbe.

Posjetitelji mogu uživati u jedinstvenom pogledu na Krčki most kao i na povijesno mjesto pomorske bitke između Cezara i Pompeja. U to davno doba prvi puta u povijesti spominje se bačva kao sredstvo ambalaže iz 49. god. pr.n.e. "Mnogi znaju da je otok Krk domovina bačava kao i da se navedena povijesna bitka odvila upravo ispod naše plantaže. Turisti budu fascinirani samom destilerijom i poljima, a točka na 'I' je mjesto povijesne bitke između Cezara i njegovog rimskog rivala Pompeja gdje su bili angažirani azijski vojnici. Cezarovi vojnici izrađivali su splavove od bačava kako bi s otoka pobjegli na kopno i to je vrlo zanimljivo svima koji dođu“, doznajemo.

Slijedite svoje snove i ne odustajte

Baviti se poljoprivredom iziskuje puno vremena i teškog rada u poslovima obrade zemlje, otklanjanja korova i trave, vođenja brige o samoj biljci kako bi se postizali što bolji prinosi, ali u današnje vrijeme i brige o obrani od ilegalnih berača. Smilje se bere dva puta godišnje, u srpnju i studenom, te se kao takvo mora u roku od 24 sata izdestilirati. Berba je isključivo u najtoplije doba dana kada je stabljika i cvijet prepuna supstance (ulja) kojom se biljka štiti od topline i suše. Za 1 l eteričnog ulja smilja potrebno je oko 600 kg zelene mase.

Plantažu Tatjane Smeraldo i Ante Vičevića posjetila je delegacija kineskog Ministarstva poljoprivrede

"Bez obzira na sve što poljoprivreda i vlastiti biznis nose sa sobom, smatram da ljudi moraju slijediti svoje snove, pozitivno razmišljati i nikada ne odustajati. To je moja životna filozofija koja se pokazala ispravnom. I zato svima poručujem, ako nešto volite, samo hrabro naprijed u ostvarivanju svojih ambicija“, govori Ante Vičević.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Smilje Uzgoj smilja Eterično ulje Ante Vičević Natura Consulting Tatjana Smeraldo


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]