Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalifornijske gliste
  • 29.09.2017. 19:00

Fahrine kalifornijske gliste daju kvalitetan humus

Fahro Keserović iz Zavidovića je već davno čuo za značaj kalifornijskih glista u poljoprivredi. Zato ih već godinama uzgaja u đubrivu.

Foto: Mukadesa Zukić
  • 2.997
  • 196
  • 0

Većina poljoprivrednika, ali i ljubitelja hortikulture imaju praksu kupovati humusnu zemlju u poljoprivrednim apotekama jer je takva zemlja bogata mineralima i tvarima neophodnim za dobar razvoj i uzgoj biljke. No, većina ih nije ni svjesna da takvu zemlju mogu sami proizvesti, a za to je neophodno da u svom đubrivu imate crvene kalifornijske gliste (Lumbricus rubellus).

Upravo zbog upotrebe ovih glista, humusno tlo je dobilo naziv lumbrihumus, jer kao takvo sadrži biljne hormone rasta (auksin i citokinin) koji svojim dejstvom potiču brži rast i razvoj, ali i jačanje biljaka. Osnovna uloga ove gliste je da ubrzava nastanak biomase i eksploataciju podloge.

Ono što se čini još interesantnijim jeste činjenica da se ove gliste zapravo hrane stajskim đubrivom koje većina poljoprivrednika proizvodi zahvaljujući govedima. Zapravo proces nastanka humusnog tla je sasvim jednostavan. Gliste se stave u đubrivo i zatrpaju, a one zatim prerađuju đubrivo i kao konačan proizvod izbacuju ostatke koje dobijamao kao zreo i organski proizveden humus.

Sami si proizvedite što vam treba

Fahro Keserović iz Zavidovića je već davno čuo za značaj ovih glista u poljoprivredi. Zato već godinama u đubrivu uzgaja ove gliste i dobija najkvalitetnije ogransko humusno tlo. Kako ističe Keserović, značaj poljoprivrede i organskog uzgoja upravo i leži u tome da sami sebi proizvedete baš ono što je najpotrebnije.

"Svjesni smo da nam nameću upotrebu brojnih hemikalija i pesticida kako bi suzbili štetne matarije u tlu. Zašto ne bi sami proizveli ono što je najbolje za nas", kazao je Keserović istaknuvši kako on već godinama uzgaja kalifornijske gliste.

Zrelo đubrivo je najpogodnije za gliste

Fahro kaže da svježe ili poluzrelo đubrivo nije baš najpogodnija varijanta za proizvodnju humusa. Razlog tome je što se u svježem đubrivu gliste praktično dave, umiru i to zbog visoke temperature u svježem đubrivu, a koja dostigne i do 90℃.

"Najpogodnija temperatura u đubrivu ne smije da prelazi više od 25℃ što znači da đubrivo treba biti zrelo i staro najmanje 3 mjeseca", pojašnjava Keserović dodavši da pored značaja u poljoprivredi, ove gliste imaju važnu ulogu u ribolovu i u tovu živine i svinja.

Sredstvo za čišćenje životne sredine

Sredina u kojoj živimo je sklona onečišćenjima posebno do zagađenja fekalijama. Zato su baš ove gliste pun pogodak za razgrađivanje fekalija i otpada sa stočnih farmi, ali i kanalizacionoih mreža.

Ovako prerađeno tlo nikako nije pogodno za poljoprivredu, zbog visoke koncentracije teških metala (olova i žive). No uz posebnu tehnologiju i primjenu može se koristiti za stimulisanje cvjetnih i travnatih površina u industrijskim zonama.

Keserović koji godinama proizvodi humus uz pomoć kalifornijskih glista i to za plasteničku proizvodnju, u plasteniku površine 100m2, ali i za rasad povrća, u kombinaciji sa baštenskom zemljom, budući da je zemlja relativno jaka zbog visoke primjese đubriva. Mješavina mora biti u procentu 50:50. Takođe, zemlju koristi i za sadnju cvijeća, ali i za predsadnju bilo koje kulture. Koristi dulum parcele, uglavnom za vlastite potrebe jer preferira organsku proizvodnju. Fahro kaže da se nada kako će i drugi biti potaknuti ovom temom te početi koristiti kalifornijske gliste.

"Drage volje ću dati savjete poljoprivrednicima. Nadam se da će ova tema podstaći i druge da sami proizvedu kvalitetno zemljište", zaključio je Fahro.

Foto: Mukadesa Zukić


Tagovi

Kalifornijske gliste Lumbrihumus Humusno tlo Organska proizvodnja Fahro Keserović Biljni hormoni rasta Biomasa Đubrivo


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".