Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gavez u vrtu
  • 02.08.2017. 08:00

Gavez, lijek za čovjeka i hrana za biljke

Gavez je bogat je kalijumom, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.

Foto: Bigstock/Ruud Morijn
  • 5.444
  • 419
  • 0

Gavez (lat. Symphytum officinale) je jedna od biljaka koje je dobro imati u vrtu. Uglavnom ga ljudi koriste za pripremu masti i tinktura te za obloge za zacjeljivanje rana, kod povreda mišića i tetiva, kao i lomova kostiju, ali njegov značaj u ishrani biljaka je neprocjenjiv i može se koristiti za pripremu tečnog đubriva.

Priprema tečnog đubriva od gaveza

Gavez je bogat kalijumom, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.

Prirodno tečno đubrivo od gaveza se priprema kao što pripremate i ostala tečna đubriva. Ono što je bitno jeste da posuda u kojoj pripremate đubrivo nije metalna, zbog moguće reakcije supstrata s metalom. Najjednostavnije je da koristite plastične kante, jer su one najjednostavnije za nabaviti i lake za održavanje.

Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neprijatan.

Za pripremu se možete služiti sljedećim receptom: 1 kg gaveza (list, stabljika, cvijet) potopiti sa 10 litara vode i ostaviti da odstoji do 3 sedmice ili dok se supstrat ne prestane pjeniti. Gnojivo koje je u pripremi potrebno je svaki dan promiješati. Biljku što sitnije isjeckati kako bi se proces razgradnje ubrzao i kako bi se što brže oslobodile aktivne supstance. Nakon toga je prelijte vodom, najbolje kišnicom ili odstajalom vodovodnom vodom. Prekrijte je kako ne bi upadali insekti ili druge sitne životinje, s tim da otvor mora ostati slobodan za protok vazduha, pa je najbolje da sve prekrijete mrežom ili platnom.

Đubrivo je potrebno razrijediti

Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neprijatan. U toku ljetnih toplih dana, gnojnica čak bude gotova i za 7 do 10 dana, ali sami ćete primjetiti kada se prestane pjeniti i u toku miješanja da je biljka gotovo u potpunosti razgrađena. Nakon što je đubrivo spremno, procijedite ga i razrijediti s vodom u odnosu 1:10, odnosno na 1 dio đubriva dodajte 10 dijelova vode (1 litra tečnog đubriva i 10 litara vode) i tim rastvorom zalijevajte biljke.

Tečno đubrivo od gaveza je izvrsno za plodovito povrće u fazi formiranja i zrenja plodova, tako da ga možete koristite za prihranu paprike, paradajza, tikvice, krastavaca, patlidžana. Prihranu je dovoljno obaviti jednom u 15 dana.

Listovima gaveza možete malčirati biljke u svom vrtu, a možete ga stavljati i u kompost.

Jednostavan uzgoj gaveza

Gavez ćete prepoznati po zelenim nazubljenim dlakavim listovima i ljubičastim zvonastim cvjetovima skupljenim u povijene cvasti. Može se naći na vlažnom zemljištu uz potoke ili na vlažnim livadama. Razmnožava se korijenom, koji je crne boje, a kada se presiječe, unutrašnji dio je bijele boje. Dovoljno je samo da uzmete komad korijena i zabodete ga u zemlju na željeno mjesto u vrtu i vrlo brzo će da izbiju nadzemni zeleni dijelovi biljke. Ono na šta morate paziti u njegovom uzgoju jeste da se širi, te ga sadite dalje od dijela gdje uzgajate povrće. Ja ga sadim i presađujem uz rubove bašte, jer privlači bumbare koji su vrlo korisni oprašivači.

Ljekovita primjena gaveza

Gavez se koristi samo za vanjsku upotrebu i od njega se pripremaju razne kreme, masti, gelovi, tinkture i obloge. Gavez, odnosno alantoin koji sadrži, ima značajna regenerativna svojstva te omogućava obnavljanje tkiva i stimuliše rast ćelija. Pripravci od gaveza se najviše koriste za smanjenje otoka i boli, kod liječenja i zacjeljivanja lomova kostiju, te kod uganuća i bolesti mišića.

Foto: Bigstock/Ruud Morijn


Tagovi

Gavez Symphytum officinale Prirodno tečno đubrivo Gnojnica Kalijum Kalcijum Mangan Fosfor Željezo Mast Tinktura Obloge Zacjeljivanje rana Alantoin Plodovito povrće Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Uzgoj patlidžana Uzgoj krastavca Uzgoj tik


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞