Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gavez u vrtu
  • 04.08.2017. 16:30

Gavez, lijek za čovjeka i hrana za biljke

Gavez je bogat je kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.

Foto: Bigstock/Ruud Morijn
  • 9.583
  • 467
  • 0

Gavez (lat. Symphytum officinale) je jedna od biljaka koje je dobro imati u vrtu. Uglavnom ga ljudi koriste za pripremu masti i tinktura te za obloge za zacjeljivanje rana, kod povreda mišića i tetiva, kao i lomova kostiju, ali njegov značaj u ishrani biljaka je neprocjenjiv i može se koristiti za pripremu tekućeg gnojiva.

Priprema tekućeg gnojiva od gaveza

Gavez je bogat kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.

Prirodno tekuće gnojivo od gaveza se priprema kao što pripremate i ostala tekuća gnojiva. Ono što je bitno je da posuda u kojoj pripremate gnojivo nije metalna, zbog moguće reakcije supstrata s metalom. Najjednostavnije je da koristite plastične kante, jer su one najjednostavnije za nabaviti i lake za održavanje.

Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neugodan.

Za pripremu se možete služiti sljedećim receptom: 1 kg gaveza (list, stabljika, cvijet) potopiti sa 10 litara vode i ostaviti da odstoji do 3 tjeda ili dok se supstrat ne prestane pjeniti. Gnojivo koje je u pripremi potrebno je svaki dan promiješati. Biljku što sitnije isjeckati kako bi se proces razgradnje ubrzao i kako bi se što brže oslobodile aktivne tvari. Nakon toga je prelijte vodom, najbolje kišnicom ili odstajalom vodovodnom vodom. Prekrijte je kako ne bi upadali kukci ili druge sitne životinje, s tim da otvor mora ostati slobodan za protok zraka, pa je najbolje da sve prekrijete mrežom ili platnom.

Gnojivo je potrebno razrijediti

Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neugoda. Tijekom ljetnih toplih dana, gnojnica čak bude gotova i za 7 do 10 dana, ali sami ćete primjetiti kada se prestane pjeniti i tijekom miješanja da je biljka gotovo u potpunosti razgrađena. Nakon što je gnojivo spremno, procijedite ga i razrijedite s vodom u odnosu 1:10, odnosno na 1 dio gnojva dodajte 10 dijelova vode (1 litra tekućeg gnojiva i 10 litara vode) i tom otopinom zalijevajte biljke.

Tekuće gnojivo od gaveza je izvrsno za plodovito povrće u fazi formiranja i zrenja plodova, tako da ga možete koristiti za prihranu paprike, rajčice, tikvice, krastavaca, patlidžana. Prihranu je dovoljno obaviti jednom u 15 dana.

Listovima gaveza možete malčirati biljke u svom vrtu, a možete ga stavljati i u kompost.

Jednostavan uzgoj gaveza

Gavez ćete prepoznati po zelenim nazubljenim dlakavim listovima i ljubičastim zvonastim cvjetovima skupljenim u povijene cvati. Može se naći na vlažnom zemljištu uz potoke ili na vlažnim livadama. Razmnožava se korijenom, koji je crne boje, a kada se presiječe, unutrašnji dio je bijele boje. Dovoljno je samo da uzmete komad korijena i zabodete ga u zemlju na željeno mjesto u vrtu i vrlo brzo će izbiti nadzemni zeleni dijelovi biljke. Ono na šta morate paziti u njegovom uzgoju je da se širi, te ga sadite dalje od dijela gdje uzgajate povrće. Ja ga sadim i presađujem uz rubove vrta, jer privlači bumbare koji su vrlo korisni oprašivači.

Ljekovita primjena gaveza

Gavez se koristi samo za vanjsku upotrebu i od njega se pripremaju razne kreme, masti, gelovi, tinkture i oblozi. Gavez, odnosno alantoin koji sadrži, ima značajna regenerativna svojstva te omogućava obnavljanje tkiva i stimulira rast stanica. Pripravci od gaveza se najviše koriste za smanjenje otoka i boli, kod liječenja i zacjeljivanja lomova kostiju, te kod uganuća i bolesti mišića.

Foto: Bigstock/Ruud Morijn


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]