Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čistač tla
  • 15.02.2022. 18:00

Gorušica je čistač tla - koristi se kao zeleno gnojivo i biopesticid

Gorušica štiti usjeve od raznih bolesti i štetnika kao što je krumpirova zlatica, također usvaja hraniva iz dubine zemljišta i čini ih dostupnim uzgajanim kulturama. Koje su sve prednosti ove višestruko korisne biljke?

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 2.648
  • 89
  • 0

Uzgoj gorušice ili slačice (gorušica bijela, lat. Brassica alba) ima mnogostruku korist. Možemo je koristiti kao zeleno gnojivo, biopesticid u zaštiti usjeva, stočnu hranu, za proizvodnju ulja, gastronomiji i u narodnoj medicini.

Vrlo je cijenjena u poljoprivrednoj proizvodnji. Ona omogućava premještanje biljnih hraniva koji se nalaze u dubljim slojevima zemljišta u površinske. Tako se povećava prinos bilo kojeg usjeva koji se nakon nje uzgaja.

Ova kultura nije zahtjevna kada su u pitanju vremenski uvjeti. Može izdržati i negativne temperature. Ipak, mlade biljke su osjetljive na -8ºC. Dobro je prilagođena različitim tipovima zemljišta. Njen korijen prodire u dublje slojeve odakle apsorbira fosfor i kalij. Može se sijati u različitim rokovima sjetve (proljeće i jesen) što je čini idealnom vrstom za različite namjene. Brzo klija, niče i raste.

Gorušica kao biopesticid i gnojivo

Zeleno gnojivo je nezamislivo bez ove vrste koja se može uzgajati samostalno ili u mješavinama. Kako se biljke brzo razvijaju, one ometaju nicanje i razvoj drugog korova. Njen korijen dopire u dubinu do 3m što zemljište čini rastresitim, s boljim kapacitetom za vodu i zrak. Sprječava ispiranje dušika, jer ga usvaja. Istovremeno taj element pretvara u oblik dostupan drugim biljkama. Štiti zemljište od zimskih niskih temperatura.

Kada se posadi pored drugih usjeva, pozitivno utječe na njihov rast i razvoj. Ovo je posebno značajno za vinovu lozu i voćne vrste. Odlična je medonosna biljka koja privlači oprašivače.

Korisna je kao predusjev za mnoge uzgajane kulture, posebno za krumpir, jagode i rajčice. Odličan je zemljišni biofumigant. Sadrži velike količine glukozinolata koji se oslobađaju u zemlju kada se biljna masa gorušice zaore i počne raspadati. Djeluje i protiv malih glodavaca u polju. Čisti zemljište od puževa, žičnjaka, ali i brojnih uzročnika bolesti, što su pokazala brojna istraživanja. Izuzetno se pokazala efikasna kada su u pitanju povrtni usjevi. Osim spomenutih, korisna je za mrkvu, grah, grašak, lukove, zelenu salatu.

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Ne treba ju sijati prije kupusnjača, jer imaju iste bolesti i štetnike. Treba biti oprezan i s nekim korjenastim kulturama zbog inhibiranja razvoja.

Kao zeleno gnojivo zaorava se prije cvjetanja, kada dostigne visinu od 15cm. To je pet do sedam tjedana nakon sjetve. Ukoliko pustimo da se osjemeni, smanjujemo njegovu efikasnost i omogućavamo samozasijavanje. Za raspadanje biljne mase je neophodna vlaga. Ako je zemljište suho, potrebno je obaviti navodnjavanje. Kako bi bila što učinkovitija, sije se tijekom proljeća, mjesec dana prije sjetve, odnosno sadnje povrća. Krajem ljeta i početkom jeseni to se može obaviti odmah po skidanju glavnog usjeva.

Jesenas na našim poljima (Foto: V.Stapić)

Kao zeleno gnojivo može se sijati tijekom cijele godine uz mogućnost navodnjavanja. Sjeme gorušice privlači ptice.

Priprema biopesticida

Ona se može koristiti za pripremu raznih biopesticida. Od nje se pravi otopina koja je zaštitno sredstvo za biljke.

Recept od gorušice i sapuna

Potrebno je 100g gorušice u prahu preliti sa 10l vrele vode i ostaviti tijekom 24h. Zatim se razrijedi otopinom sapuna u odnosu 1:1. To će omogućiti bolje prianjanje na povšinu biljaka. Otopina sapuna se priprema od 45g sapuna i 10l vode.

Tretman ovim sredstvom se obavlja prije ili poslije cvjetanja jer inače odbijamo oprašivače od uzgajanih biljaka. Postupak ponovite u razmaku od dva do tri tjedna. Djeluje protiv lisnih ušiju, grinja, zlatice krumpira, žičnjaka, puževa, mrkvine i lukove muhe.

Krumpirova zlatica je opasni štetnik i borba s njom nije laka, ali je dokazano da na krumpirištima gdje je ranije uzgajana gorušica ili primjenjena ova otopina ima puno manje zlatice ili je uopće nema.

Osim ovoga sa sapunom, može se koristiti i recept gdje se u 1l vode doda 10g gorušice u prahu, izmiješa i ostavi sljedećih 48h. Prije tretiranja razrijedi se vodom u omjeru 1:5.

Pripravci od gorušice se mogu koristiti za suzbijanje puževa. Zalijeva se površina između redova biljaka. U krumpirištu je dobro posaditi biljke gorušice kako bi spriječili napad žičnjaka.

Tekuće gnojivo od gorušice

Ovo gnojivo je djelotvorno, ali ga ne treba koristiti za sve vrste povrća jer utječe na okus. Osim toga, štiti od štetnika i ubrzava zrenje. U 10l tople vode dodaje se 100g gorušice u prahu i dobro promiješa te se zalijeva zemljište.

Tijekom vegetacije koristi se najviše dva puta i to nakon pojave prvih pravih listova i dva do tri tjedna prije berbe. Primjenjuje se ujutro ili navečer, jer može izazvati opekotine na listovima.


Tagovi

Gorušica Slačica Zeleno gnojivo Biopesticid Tekuće gnojivo Krumpirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.