Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2022. 07:30

Hajdučka trava najbolji domaći biostimulans, ali i insekticid

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 7.601
  • 433
  • 0

Poklonicima pripravaka od biljaka poznata je upotreba koprive, gaveza, sljeza i mnogo drugih vrsta. Međutim, hajdučka trava ili stolisnik Achillea millefolium može biti od izuzetne pomoći i koristi u vrtu ili voćnjaku.

Osim što je poznata kao ljekovita biljka, od nje se mogu pripremati efikasni insekticidi i biostimulator.

Jednostavan insekticid

Kao insekticid od lisnih ušiju, bijele mušice i drugih sitnih insekata priprema se tako što se uzme do 3 kg zelene ili 1 kg suhe hajdučke trave koja se prelije vrelom vodom, toliko da bude potopljena i ostavi sljedeća dva dana.

Prirodno NPK gnojivo - od čega i kako ga napraviti?

Dobivena tekućina se procijedi, razrijedi vodom u količini do 10 l i spremna je za primjenu.

Najbolji domaći biostimulans

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi.

Pored toga ima bogat sadržaj hranjivih elemenata, jer korijen prodire duboko u zemlju i iz dubine izvlači kalcij, kalij, mangan, magnezij, bakar, željezo i fosfor. Jedna je od rijetkih biljnih vrsta koja je sposobna usvajati i akumulirati bakar koji jača imunitet biljaka.

Na njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi (Foto: M.Popić)

Zahvaljujući tim osobinama možemo napraviti odlično biostimulativno sredstvo za rast biljaka i veći urod. Biljku berite kada se podigne jutarnja rosa i usitnite. Masom napunite 3/4 staklene tegle od 3 l, ali ne treba ju previše zbijati. Prelije se vodom, zatvori poklopcem i ostavi na tamno mjesto. Povremeno protresite teglu. Ovisno od temperature bit će gotov za oko 15 ili više dana.

Kako ga koristiti?

Gotov biostimulans se procijedi i može se primjenjivati takav ili se razrijedi vodom ovisno od učestalosti primjene. Dovoljno je da se koristi jednom u 21 dan. Kod češće upotrebe dobivena otopina se razrijedi vodom.

Često se primjenjuje na stablima jabuke, šljive, trešnje, ali i drugog voća i povrća. Prije upotrebe potrebno je učiniti testno tretiranje jedne grane na voćnom stablu ili jedne biljke kada je u pitanju povrće. Različite sorte i hibridi reagiraju na jedinstven način. Tijekom cijelog perioda vegetacije ovo je jeftin, lako dostupan biostimulator i možemo ga praviti prema potrebi.


Tagovi

Hajdučka trava Stolisnik Achillea millefolium Biljni insekticid Lisne uši Biostimulans


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]