Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UPL Adria
  • 08.10.2021. 10:00

Hrana bez rezidua: UPL među prvima uveo biološke preparate

Tvrtka u planu ima do 2027. zamijeniti dio sintetičkih preparata biotehničkim. To je naša budućnost, na njoj se radi. Pritom ćemo se posvetiti i edukaciji naših korisnika, poručio je Ivan Havaić, voditelj marketinga i razvoja UPL Adria. 

Foto: Depositphotos/sauletas, M. Celing-Celić
  • 2.529
  • 163
  • 0

Svjesni kako je ekološka proizvodnja i hrana bez rezidua budućnost EU poljoprivrede, kompanija UPL koja je dio globalnog sustava proizvodnje hrane i jedna od top pet agrokemijskih tvrtki u svijetu, odlučila je svoju ponudu nadograditi biološkim preparatima

"Među prvima smo uveli biološke preparate. Sve više se budi svijest za hranom bez rezidua, praćenjem procesa od polja do stola i tu smo jedni od bitnih igrača“, kaže nam Ivan Havaić, voditelj marketinga i razvoja UPL Adria. 

Trenutno u ponudi imaju biološki insekticid, poboljšivače tla i biostimulatore, a uskoro im, najavljuje sugovornik, dolaze fungicidi. 

Agrotehnika će se morati planirati unaprijed

"Nova sredstva koja dolaze razlikuju se najviše po ekotoksikologiji. To znači da neće štetiti korisnim organizmima i imat će veliku selektivnosti. Na primjer, insekticidi više neće štetiti pčelama što je, znamo svi, veliki problem“, objašnjava prednosti korištenja bioloških preparata. 

No, dodaje, s njima će se morati biti malo i agronom. "Nije više 'imam bolest pa idem poprskati'. Za njihovo korištenje će se morati poznavati svoju parcelu i pratiti vremenske uvjete“, naglašava Havaić te ističe kako će edukacija imati ključnu ulogu. 

Edukacija u korištenju biopreparata će biti ključna 

Srećom što se mlađa populacija sve više bavi poljoprivredom, komenitra dodajući da su oni spremni na promjene. No, ističe da bez izobrazbe ta sredstva neće moći zaživjeti, a bit će nam već u bližoj budućnosti jedina rješenja. 

"Sve će se morati planirati puno unaprijed. Sada nakon žetve pšenice razmišljamo hoćemo li sijati uljanu repicu ili ne na neku parcelu, a u budućnosti će se to morati znati najmanje godinu dana prije“, objašnjava kako biološki preparati neće biti tehnološki lošiji, ali će poljoprivrednik morati dobro znati odabrati pravo vrijeme primjene. 

Na pitanje hoće li cjenovno odskakati od uobičajenih pesticida, a što će vjerojatno svakom kupcu biti jedna od najvažnijih faktora prilikom kupnje, uzvraća da su oni trenutno na sličnoj razini, no za buduće razdoblje ne može znati. Ono što je svakako prednost ako i budu nešto skuplji je što će proizvodi tretirani takvim sredstvima postizati veću cijenu. Tada se ta razlika neće ni osjetiti. 

Osvrnuo se i na povlačenje sve više kemijskih sredstava tj. zabranu aktivnih tvari koje oni sadrže. Kaže, on je veliki pobornik bioloških sredstava, no svjestan je da se ne može sve gledati samo s jedne strane. Smatra da ako se zabrani neka aktivna tvar, za nju mora postojati alternativa. 

Kao UPL Adria na našem tržištu

"U planu nam je do 2027. zamijeniti dio sintetičkih preparata s biotehničkim. To je naša budućnost, na njoj se radi. Pritom ćemo se posvetiti i edukaciji naših korisnika“, naglasio je voditelj marketinga. 

Inače, UPL je tvrtka koja djeluje 50 godina. Godine 2017. udružila se s agrokemijskom tvrtkom Arysta, a u svojoj ponudi osim bioloških preparata nudi i široku paletu proizvoda za zaštitu bilja, razne vrste sjemena, poboljšivače tla i post-žetvena rješenja kojima pokriva sve najvažnije segmente poljoprivredne proizvodnje. Rade, kako objašnjava sugovornik, striktno s distributerima koji im i obavljaju potražnju za proizvodima. 

U našoj regiji imaju podružnicu UPL Adria kojoj pripada osam država: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora. U nekima se već biološki preprati primjenjuju. 

"U pet država već imamo lansirane proizvode, prodaja ide dobro, čak u nekima i bolje nego što smo očekivali“, kaže. Najviše su specijalizirani za jabuke jer je ona najtretiranija voćna vrsta na ovome području. 

UPL na danima polja (Foto: UPL)

U Hrvatskoj su počeli suradnju preko Agroteksa iz Jastrebarskog, a rade i na razvoju novih proizvoda s prehrambenom tvrtkom Podravka. "U Makedoniji surađujemo i s firmom Swisslion, koja proizvodi dječju hranu u Švicarskoj i oni koriste samo naše bio preparate jer imaju ekološke voćnjake. Zadovoljni su i bitno im je da nema rezidua“, nabraja tvrtke s kojima surađuju. 

Unutar firme imaju razne strategije, a jedna od njih je tzv. Win Win Win, što u doslovnom prijevodu, kaže Havaić, znači pobjeda za poljoprivrednika, distributera i samu tvrtku.

"Pokušavamo misliti na sve u lancu opskrbe sredstvima za zaštitu bilja te da svi od toga imamo neku vrijednost“, zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

UPL Ivan Havaić Biološki preparati Edukacija Ekološka poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

UPL OpenAg

Slavonska avenija 26/1, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: ivan.havaic@upl-ltd.com web: https://www.upl-ltd.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]