Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 29.01.2020. 14:30

Hrvatska i Bugarska najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem

Ukupno je u 2018. pod ekološkim uzgojem u Hrvatskoj bilo 103.166 hektara poljoprivredne površine, više nego trostruko više nego u 2012. godini.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.710
  • 166
  • 0

Hrvatska je uz Bugarsku najviše povećala poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u razdoblju od 2012. do 2018. godine među zemljama Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Ukupno je u Europskoj uniji u 2018. pod ekološkim uzgojem bilo 13,4 milijuna hektara, odnosno 7,5 posto ukupne aktivne poljoprivredne površine, navodi Eurostat.

Time je u razdoblju do 2012. do 2018. povećana za 34 posto.

U Eurostatu napominju da poljoprivredna površina pod ekološkim uzgojem predstavlja zbroj 'područja u postupku konverzije' i "certificiranih područja". Postupak konverzije uvjet je za dobivanje ekološkog certifikata, a "može trajati dvije do tri godine, ovisno o poljoprivrednoj kulturi", navodi se u priopćenju.

Najveći udio u Austriji

Među zemljama EU-a najveći je udio poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Austrija, gotovo četvrtinu. Slijede Estonija i Švedska s petinom udjela ekološke u ukupnoj poljoprivrednoj površini.

U Italiji, Češkoj i Latviji bio je nešto niži od šestine, a u Sloveniji je pod ekološkim uzgojem bila desetina ukupne površine.

Hrvatska je sa 6,9 posto udjela u 2018. u skupini s Njemačkom, Francuskom i Belgijom. Ukupno je u 2018. pod ekološkim uzgojem u Hrvatskoj bilo 103.166 hektara poljoprivredne površine, više nego trostruko više nego u 2012. godini.

Time se Hrvatska zajedno s Bugarskom svrstala na čelo zemalja EU-a koje su od 2012. do 2018. najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem. Samo su dvije zemlje u razdoblju od 2012. do 2018. bilježile smanjenje ekološke poljoprivredne površine - Velika Britanija, za nešto više od petine, i Poljska, za više od četvrtine.

Najveća površina pod ekološkim uzgojem u Španjolskoj

Najveću je ukupnu poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Španjolska, ukupno 2,2 milijuna hektara i udjelom u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU od 16,7 posto.

Na drugom je mjestu Francuska s dva milijuna hektara i udjelom od 15,1 posto. Treće mjesto pripada Italiji s 1,95 milijuna hektara i udjelom u europskoj ekološkoj poljoprivrednoj površini od 14,6 posto.

Među zemljama s velikim udjelima izdvajaju se još Njemačka s 9,1 posto, Austrija sa 4,8 posto i Švedska sa 4,5 posto. Poljska je na devetom mjestu s 3,6 posto udjela u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU, pokazuje izvješće Eurostata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ekološki uzgoj Hrvatska Najviše povećanje poljoprivrednih površina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]