Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga za biosjemenarstvo
  • 10.06.2014. 12:00

Hrvatsko sjeme za hrvatske oranice!

Hrvatsko sjeme na hrvatskim oranicama – tako logično i prirodno, a domaćim poljoprivrednicima nedokučivo?

  • 1.301
  • 90
  • 0

Hrvatska, kao zemlja sa bogatim prirodnim potencijalima za proizvodnju domaćeg, ekološkog sjemena i na tom polju je u dobranom deficitu. Domaćoj, ekološkoj poljoprivredi na raspolaganju bi trebalo biti ekološko sjeme i sadni materijal proizveden u Lijepoj našoj. Takva proizvodnja u velikoj mjeri doprinijela bi obnovi sjemenarsta i razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvata. Međutim, u nadležnom ministarstvu baš i nisu tog mišljenja.

Hrvatsko sjeme za hrvatske oranice

Dokaz tome je novoosnovana Udruga za biosjemenarstvo u koju se udružio dio ekoloških proizvođača, a sve u cilju pokretanja proizvodnje ekološkog sjemena. Predsjednik udruge dr.sc. Ivan Kolak, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu mišljenja je kako je to odgovor na probleme i zastoj u proizvodnji sjemena koji traje dugi niz godina.

Udruga od samog početka nije naišla na odobravanje Ministarstva poljoprivrede, a dokaz tome je činjenica da još uvijek nisu dobili njihov odgovor proslijeđen prije gotovo pola godine. Tražili su odobrenje za obavljenje stručnih poslova vezanih uz biosjemenarstvo, a naišli su na nezainteresiranost i nebrigu. Ogorčeni su jer, po svemu sudeći, uvoz ima prednost pred domaćom proizvodnjom.

Iz Ministarstva se ograđuju kako se proizvodnjom ekološkog sjemena mogu baviti samo poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji, prethodno upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva - OPG-i, obrti, trgovačka društva i zadruge.

Kolak za tportal ističe kako je pri osnivanju udruge njihova zvijezda vodilja bila udruživanje proizvođača koji bi sami proizvodili hrvatsko eko sjeme za hrvatske oranice, budući da u Hrvatskoj nema krovnog udruženja, kao ni pravilnika i propisa po kojima se to radi u Europskoj uniji.

Ekoproizvođača ima dovoljno, a hrvatskog ekosjemena?

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, broj ekoproizvođača u posljednjih je deset godina drastično porastao. U 2003. godini primjerice registrirano je bilo 130 ekoproizvođača, dok se taj broj u 2012. godini popeo na više od 1.500 proizvođača, poljoprivrednih gospodarstava. Član ove novoosnovane udruge je i poduzeće DAM d.o.o. stacionirano u neposrednoj blizini Virovitice. Najveći su hrvatski proizvođač biosjemena, u sklopu čije proizvodnje sjeme kamilice prekriva 800 ha zemljanih površina.

Hrvatski poljoprivrednici kontinuirano pokazuju interes za prelazak na ekološku poljoprivredu, iako još uvijek ni približno razvijenim europskim zemljama. Primjerice, samo 2,4 posto od ukupnog zemljišnog fonda u 2012. godini korišteno je za ekološki uzgoj.

Revitalizacija domaćih biljnih genetskih izvora!

Udruga za biosjemenarstvo ima za cilj revitalizaciju domaćih biljnih genetskih izvora - češnjaka, heljde, ječma, kamilice, kukuruza, kupusa, ljutike, pšenice, raži, zobi i brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Širenje svijesti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života uz kontinuirano educiranje i promicanje svijesti o hrvatskim bioproizvodima zadaća je ove hvale vrijedne udruge.

Foto: free-picture.net


Tagovi

Hrvatsko sjeme Biosjemenarstvo Eko proizvodnja Udruga za biosjemenarstvo Ivan Kolak Ekološko sjeme Bioraznolikost OPG Ekoproizvođači Zdrava hrana


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]