Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSEP
  • 25.04.2020. 22:00

HSEP: Širenjem lažnih vijesti ponovo je nanesena šteta ekološkim proizvođačima

Takvim ocrnjivanjem nanesena je ogromna šteta proizvođačima koji su ionako često na udaru lažnih vijesti i netočnih napisa gdje se nastoji diskreditirati njihov rad, navode iz Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača uz zahtjev za javnom isprikom svih medija koji su takvu vijest prenijeli ne provjerivši prethodno izvore informacija.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 1.439
  • 454
  • 0

Širenjem lažnih vijesti ponovo je nanesena šteta ekološkim proizvođačima, stoga Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača traži javnu ispriku svih medija koji šire neistine, stoji u priopćenju HSEP-a koje potpisuje predsjednik Saveza, Robert Poturica

Kako podsjeća, u subotu u jutarnjim satima, medijima se proširila lažna vijest da je čak 98 % ekološke proizvodnje u Hrvatskoj "lažno" i da Hrvatska zbog toga treba vratiti 3 milijarde kuna isplaćenih kroz sustav poticaja ekološkoj proizvodnji. U popodnevnim satima istog dana, Ministarstvo poljoprivrede demantiralo je ovu vijest kao potpuno neistinitu. 

Takvim napisima narušava se povjerenje potrošača, a demotivira proizvođače

"Podsjećamo da je širenje lažnih informacija kažnjivo djelo i zbog toga hitno tražimo javnu ispriku svih medija koji su takvu vijest prenijeli ne provjerivši prethodno izvore informacija. Takvim ocrnjivanjem ekološke poljoprivrede u medijskom prostoru nanesena je ogromna šteta proizvođačima koji su ionako često na udaru lažnih vijesti i netočnih napisa gdje se nastoji diskreditirati njihov rad. Time se javnost dovodi u zabludu, narušava se povjerenje potrošača, demotivira se proizvođače koji vrijedno rade, a suprotno je svakoj novinarskoj etici. Sve se to događa u vrijeme pandemije kada smo svi dodatno pod pritiskom, a uz sve gospodarstvenike značajne štete trpe i poljoprivrednici", navodi predsjednik HSEP-a. 

Ministarstvo poljoprivrede: Netočno je da Hrvatska vraća 3 milijardi kuna za eko proizvodnju

Kako dodaje, prošli je tjedan javnim savjetovanjem koje je trajalo samo četiri dana (od 15-19.4.2020) Ministarstvo poljoprivrede predstavilo Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu kojim se praktički preko noći i usred proizvodne sezone smanjuju potpore za ekološke nasade oraha i lješnjaka za čak oko 50% iako svih ekoloških proizvoda pa tako i oraha i lješnjaka na tržištu nedostaje. 

"Većina ekoloških proizvođača u Hrvatskoj proizvodi na malim gospodarstvima. Kako u Hrvatskoj 300 najvećih proizvođača uzima oko trećinu poticaja dok se ostatak preraspodjeljuje na više od stotinu tisuća malih gospodarstava, i oni spadaju u kategoriju proizvođača kojima poticaji, iako veći nego u konvencionalnoj proizvodnji ne jamče opstanak. Troškovi ekološke proizvodnje također su veći zbog više rada, u pravilu manjih prinosa, skupljih zaštitnih sredstava, troškova nadzora i dr.

Hrvatski savez ekoloških proizvođača tražio je i pojačanje nadzora 

Nadzor donosi i dodatne administrativne terete no proizvođači ga drage volje prihvaćaju jer ih štiti od nepoštenih praksi. Proizvođači se u svakom programskom razdoblju od 5 godina kroz sustav potpore obavezuju da neće smanjivati proizvodne kapacitete dok se iznosi potpora mijenjaju proizvoljno. Time im je otežano bilo kakvo planiranje i plansko razvijanje proizvodnje", stoji nadalje u priopćenju. 

Hrvatski savez ekoloških proizvođača, naglašavaju, više je puta apelirao Ministarstvo poljoprivrede da pojača nadzor, najviše radi nepridržavanja odredbe zakona po kojoj se proizvodi koji nisu u sustavu nadzora ne smiju na tržištu reklamirati kao ekološki.

Bura oko lažne eko proizvodnje i vraćanja 3 milijarde kuna digla Hrvatsku na noge, što je istina?

"No takve prakse odvijaju se i dalje dodatno potaknute obmanama kupaca ovakvim lažnim napisima. Podsjećamo da je sustav proizvodnje hrane u doba drastičnih klimatskim promjena strahovito ranjiv i treba težiti razvijanju održivih modela proizvodnje. Važnost domaće proizvodnje i zdrave prehrane nikada nije bila vidljivija nego u doba pandemije korona virusa. Hrvatsko društvo od Ministarstva poljoprivrede do medija u tome "pili granu na kojoj sjedi". Umjesto da potičemo proizvođače, mnogima bi ovo mogla biti kap koja prelijeva čašu. To se tiče svih nas jer bez proizvođača nema hrane!", zaključuje se u priopćenju. 

Podsjećamo, nakon što je u Večernjem listu objavljeno da Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna zbog lažno prijavljivane eko prozvodnje, a što je, tvrde, izjava člana predsjedništva HPK Antuna Vrakića, kontaktirali smo Hrvatsku poljoprivrednu komoru, ali i samog Vrakića. Iz Komore su uzvratili da nikakve brojke nisu spominjane, a demantirao ih je i Vrakić. Upit smo poslali i Ministarstvu poljoprivrede koje je također demantiralo sporne navode. 


Tagovi

HSEP Robert Potruica Reagiranje Eko proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).