Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Majski
  • 14.10.2017. 07:30

Imaju farmu kalifornijskih glista i OPG-u Majski dobro ide!

OPG Majski nalazi se u Brestovcu u Požeško-slavonskoj Županiji u kojem otac i sin imaju farmu kalifornijskih glista te proizvode odličan prvoklasni humus koji je i potpuno ekološki.

Foto: OPG Majski
  • 7.530
  • 750
  • 0

OPG Majski nalazi se u Brestovcu u Požeško-slavonskoj Županiji u kojem otac i sin proizvode odličan prvoklasni humus koji je i potpuno ekološki. Nastaje tako što se u boksevima uzgajaju kalifornijske gliste koje jedu stajski gnoj i probavljaju ga. Izbacuju obogaćeni i prerađeni proizvod koji se zove humus. Proizvod se prosije, pakira i prodaje na kućnom pragu u vrećama od 40 litara koje koštaju 50 kuna pod nazivom "Verhum". Njihov humus odličan je za sve grane poljoprivrede (povrtlarstvo, ratarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo) i ekološku proizvodnju.

Drveni boksovi puni kalifornijskih glista prava su tvornica u malom. Od stajnjaka u njima nastaje vrhunsko organsko gnojivo - glistenjak. To gnojivo može se direktno staviti na korijen mlade biljke, ne šteti joj, već pospješuje rast. Glistenjak je nezamjenjiv u ekološkoj poljoprivredi. Snažan je i oplemenjivač tala iscrpljenih uporabom umjetnih gnojiva, herbicida, pesticida.

Proizvodnja glistenjaka ima budućnost u Hrvatskoj

OPG Majski osnovan je 2015. Tri godine prije Dalibor je započeo s nekoliko legala glista za proizvodnju organskog gnojiva. Prvo leglo je kupio u Slavonskom Brodu da bi od toga dobio tri legla kalifornijskih glista. Obitelj Majski posjeduje osam bazena ukupne površine 130 m² i trenutna godišnja proizvodnja je oko 80 m³ (imaju više od 35 legala kalifornijski glista-prema količini proizvodnje cca 120 legala). Proizvodnjom se bave pet godina. Svako leglo ima oko 100 tisuća jedinki i u godinu dana može preraditi kubični metar stajskog gnojiva od kojeg se u konačnici dobije između 500 i 600 litara gotovog proizvoda.

Dalibor Majski smatra da proizvodnja glistenjaka ima budućnost u Hrvatskoj

Dalibor smatra kako proizvodnja glistenjaka ima budućnost u našim krajevima pogotovo u današnje vrijeme kad su polja uništena od kemikalija. Misli da će svi koji se budu htjeli baviti ekološkom proizvodnjom koristiti humus glistenjak koji je proizveden čisto ekološki.

"Prije svake ishrane prevrće se 10 cm gornjeg sloja zbog prozračivanja, održavamo vlažnost i ph vrijednost. U godinu dana se proizvod vadi, suši, presijava, pakira, vrši se analiza. Humus glistenjak je u inozemstvu skup i cijenjen proizvod. Kod kalifornijske gliste je specifično što se množi jako brzo te se leglo može "poduplati" u godinu dana. To je čista ekološka proizvodnja. Gliste se hrane isključivo prirodnim kravljim stajskim gnojivom. Konjsko je najbolje, ali situacija je takva da se do njega teško dolazi. Jedan kubni metar glistenjaka po analizi ima vrijednost pet kubika stajskog gnojiva. Glista u prosjeku dnevno može pojesti jedan gram stajskog gnojiva i pri tome neutralizira sve štetne bakterije i organizme i zato je ovaj proizvod toliko cijenjen", objašnjava.

Imaju osam bazena s kalifornijskim glistama, sad i šire proizvodnju

U fazi su širenja proizvodnje i kaže kako su optimistični što se tiče širenja mogućnosti prodaje jer sve više ljudi počinje cijeniti ovaj proizvod. Proizvodnja se čini jednostavna no objašnjava nam da to nije baš tako. Gliste za sam uzgoj moraju imati neke uvjete, vlažnost, temperaturu. Na neke stvari kao što je vlažnost se može utjecati i tijekom ljeta potrebno je svakodnevno zalijevanje.

Na OPG-u je osam bazena po 150 m², dolje je beton, sa strane stupci, drvene daske, betonske kocke da ne ulaze krtice. 8 legala (1 leglo 2m² gornjeg dijela glista prodajno, dubine 25-30 cm. Proizvodnja se odvija po kapacitetu koje su gliste preradile na 1 kubiku stajnjaka gotovog proizvoda; 40% stajnjaka koriste kao hranu, jedu, a 60% je izmeta proizvodnje. Stajnjak nabavljaju sa farme u blizini zbog troškova proizvodnje. Gliste se naseljavaju u svibnju na 20 cm stajnjaka, naprave stanište, usišu stajnjak jer nemaju zube. Jedna glista dnevno treba jedan gram stajnjaka, od čega je 0,6 proizvod koji plasira.

Potrebna je velika količina glista za godišnji ciklus, zimi glistama treba veća visina stajnjaka, zimi ne hiberniraju, te im je u tom periodu važno osigurati dovoljno hrane, nanosi se određena količina hrane, gliste se odvajaju, izgladne 10-15 dana, nasilno, fizički se sklanjaju s boksa, postupak se odvaja, naseljavaju se boksovi koji su ispražnjeni. Tijekom cijele godine se zalijevaju, okreću vilama do 0 cm gornjeg dijela prilikom ishrane da dobiju kisika inače bi bilo sabito. Kanali za kisik su rahli, podiže se hrana na gornji dio i ostaje biomasa koja trune i šteti glistama.

Ulaganja su velika, puno je izazova, rada, potrebno je osigurati mehanizaciju, traktor za utovar i prijevoz. I puno entuzijazma. Prodaja se odvija na kućnom pragu i preko fejsbuka. Cilj je postići bazu kupaca, 3, 4 godine dolaze isti kupci. Želja mu je da se certificira gnojivo. Gliste se ne upisuju u Upisnik.

"Kupujte jeftinije i 100 puta kvalitetnije od domaćih proizvođača" poručuje Dalibor čija je farma kalifornijskih glista jedna od rijetkih u nas.

Ne mogu do ekološkog certifikata

Iako im je glistenjak potpuno prirodan, ne mogu do ekološkog certifikata. Jer naši zakoni, za razliku od onih europskih, ne prepoznaju ovu proizvodnju kao poljoprivrednu djelatnost. "Dok se ne uskladimo s europskom regulativom, ne možemo do potpora za proizvodnju ovakvog biološkog gnojiva. Iako je na tržištu traženo, u nas ga je premalo. Mogao bi biti i dobar izvozni proizvod," kaže ovaj mladi proizvođač, Dalibor Majski.

Ulaganja su velika, puno je izazova, rada, potrebno je osigurati mehanizaciju, traktor za utovar i prijevoz. I puno entuzijazma.

Bez ekološkog certifikata i pravih količina, s planovima mora čekati bolja vremena. Humus "glistenjak" kalifornijskih glista je jedno od najkvalitetnijih gnojiva do sada. Sadržavajući hranjive tvari topive u vodi, glistinac je izvrsno, hranjivima bogato organsko gnojivo i poboljšivač tla. Iako je izmet glista bogat hranjivim tvarima, prava korist glistinca jesu milijuni korisnih mikroorganizama prisutni u njima (izmet glista sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost). Ti mikroorganizmi jedu organsku tvar u tlu i otpuštaju hranjiva dostupna biljkama.

Gljive u izmetu glista stvaraju odnos simbioze za prijenos vode i hranjivih tvari do korijena. One također mogu držati vodu u tlu i tako pomoći u upravljanju tla vodom. Glistinac je poznat kao hranjivima bogat izvor organske tvari koji se koristi u poljoprivredi, na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u ekološkom uzgoju.

Foto: OPG Majski


Tagovi

Glistinac Kalifornijske gliste OPG Majski Ekološka proizvodnja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer