Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki ječam
  • 06.12.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ivan Delibos uzgaja eko proljetni ječam koji manje obolijeva od jesenskog

Ivan Delibos jedan je od rijetkih proizvođača ekoloških žitarica u Slavoniji, ali i u široj regiji. Sustavno istraživanje dovelo ga je do ječma, prilagođenog potrebama suvremenog čovjeka.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 1.012
  • 48
  • 0

Ječam je jedna od žitarica koja se ponovno vraća u modu, pa se ječmena kaša sve češće može naći kao sastavni dio prehrane suvremenog čovjeka. Dobre strane ječma još snažnije dolaze do izražaja ukoliko je on uzgojen po strogim eko-principima, a upravo su od takvog ječma na Eko trgu osječke glavne tržnice napravili juhu, kakvu su navodno u prošlosti jeli i rimski gladijatori. 

Ivan Delibos jedan je od rijetkih proizvođača ekoloških žitarica u Slavoniji, ali i u široj regiji. Sustavno istraživanje dovelo ga je do ječma, prilagođenog potrebama suvremenog čovjeka.

"Pronašao sam u našem Poljoprivrednom institutu dvije sorte ječma za ljudsku prehranu", rekao je Delibos. Istaknuo je kako se odlučio za eko uzgoj te da postoji veliki problem, a to je čišćenje odnosno ljuštenje.

Jesenski ječam pogoduje većem razvoju bolesti

Ekološki uzgoj u tvornici na otvorenom ne ostavlja puno mogućnosti zaštite uroda od nametnika jer se proizvođači moraju pridržavati strogih pravila.

"Nisam prskao, samo sam stavljao ekološko gnojivo i to na proljetni ječam, ne jesenski. Oni koji se siju u jesen imaju više bolesti", rekao je Delibos.

Ljiljana Olujić iz Udruge Eco Rural Net upoznala je prisutne s ječmenom juhom: "Ječam treba dobro oprati i očistiti, skuhati na jakoj vatri. Kad je gotovo skuhan, ubaciti povrće po želji. Dodali smo luk, korjenasto povrće i aromatično bilje. Juha je navodno jako dobra, daje snagu, a poznato je da je glavna hrana rimskih gladijatora bio upravo ječam."

Kako je to izgledalo, provjerite u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Osječka tržnica Ekološka proizvodnja Ječmena kaša Ivan Delibos


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.