Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučni ocat
  • 07.10.2018. 10:30

Jabučni ocat - apsolutni lijek iz davnina

Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće stara je izreka, a tu je jabuku najbolje preraditi u ljekoviti ocat. Od plodova divljih jabuka dobit ćete najkvalitetniji ljekoviti ocat.

Foto: Pixabay/rawpixel
  • 8.999
  • 291
  • 0

"Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće", je stara engleska poslovica. I na našem području jabuka je cijenjena kao voće koje sprječava bolesti, poboljšava imunitet i daje organizmu niz poboljšanja. Plod jabuke sadrži voćne šećere, mnogobrojne minerale (kalij, fosfor, magnezij, kalcij, sumpor, željezo i druge), razne vitamine, enzime, pektine, celulozna vlakna. Najcjenjeniji su plodovi divljih jabuka od kojih se priprema najkvalitetniji jabučni ocat.

Jabučni ocat apsolutni izvor zdravlja

Od plodova jabuke dobiva se ocat koji je izuzetne ljekovite i hranjive vrijednosti. Ono sadrži 20 vitamina i minerala, a jedna žličica octa dnevno je dovoljna da zadovolji potrebe ljudskog organizma. Voćni šećeri iz ploda jabuke se tijekom procesa fermentacije pretvaraju u octenu kiselinu. Pripremamo li ocat od plodova divljih jabuka dobit ćemo izuzetno ljekoviti ocat. Za pripremu ovog octa mogu se koristiti i plodovi sa stabala koja nisu tretirana kemijskim sredstvima.

Ocat pozitivno djeluje na cijeli ljudski organizam, poboljšava imunitet, čisti krv od toksina, smanjuje pojavu ugrušaka i visokog krvnog tlaka, regulira kolesterol i razinu šećera u krvi. Osim toga, ubija bakterije, gljivice i druge mikroorganizme, pomaže kod pojave prehlade, gripe, upale sinusa, problema s kožom, kosom. Koristi se i kod problema s gastritisom, reumom, upalom zglobova, ili kada želimo poboljšati naše intelektualne i fizičke sposobnosti. Kod starijih ljudi jabučni ocat sprječava pojavu senilnosti.

Zbog svog antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja izuzetno djeluje kod problema s probavom. Smanjuje pojavu nadutosti, regulira rad crijeva, neutralizira toksične bakterije u crijevima. Ublažava infekcije urinarnog trakta, a povoljno djeluje i kod problema s dišnim organima. Kod upale grla koristi se razrijeđeno s vodom za ispiranje usta. U čašu tople vode doda se 1 do 2 žličice jabučnog octa i time se ispere usna šupljina.

U kozmetici se koristi za ublažavanje problema s bubuljicama, brže zarastanje rana, ogrebotina, čišćenje lica.

Priprema jabučnog octa

Za pripremu jabučnog octa uzimaju se zreli i zdravi plodovi, bez znakova oštećenja i bolesti. Ne koristiti plodove sa stabala koja su tretirana kemijskim sredstvima. Plodove treba dobro oprati, očistiti od peteljki i ukloniti sjemenu kućicu. Meso ploda nasjeći na manje komadiće, a plodovi se mogu samljeti, izrendati. Ovako pripremljene jabuke sa sokom koje puste stavljamo u posudu. Za male količine dovoljna je jedna veća staklena tegla.

Količina šećera ovisi od slatkoće plodova i kreće se od 300 do 500g na 5kg jabuke. Ako jabuke puste malo soka možemo dodati manju količinu vode do 0,5l na 5kg jabuke. Tekućine treba biti toliko da su jabuke ispod razine tekućine. Obratiti pažnju da posuda ne smije biti ispunjena do kraja zbog  pjenušanja i stvaranja plinova u tijeku procesa fermentacije. 1/3 do ¼ posude treba biti prazna kako ne bi došlo do curenja.

Dobro promiješati sadržaj posude i prekriti je gazom. Kontrolirati proces fermentacije. Temperatura utječe na brzinu procesa fermentacije. Posuda treba biti na toplom mjestu. Cijeli proces fermentacije traje od 10 do 15 dana tijekom kojeg se jabuke podižu, a tekućina postaje mutna. Tijekom fermentacije izdvaja se metilni alkohol pa se posuda treba držati u prostoriji s dobrom ventilacijom ili napolju kada je toplo vrijeme. Kada se proces fermentacije završi jabuke padaju na dno, a tekućina se izbistri.

Na kraju je potrebno ocat procijediti. Želite li bistriji ocat dovoljno je da tijekom 10 dana nekoliko puta procijedite ocat. Ocat se čuva u zatvorenim bocama na suhom.


Tagovi

Jabučni ocat Recept Jabuke Fermentacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]