Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko jagode
  • 01.06.2014. 20:50

Jagode s eko potpisom osvajaju tržnice

Štandovi na osječkoj eko tržnici zamirisali su po jagodama, crvenim, mirisnim, slatkim i ekološki proizvedenim.

Foto: depositphotos.com
  • 1.803
  • 118
  • 0

Štandovi na osječkoj eko tržnici zamirisali su po jagodama, crvenim, mirisnim, slatkim i ekološki proizvedenim. Jagode sa eko predznakom zaslužile su čistu desetku, ne samo zbog dobrog okusa, već i velike dobrobiti za zdravlje. Uz sve to, u okviru Zelenog četvrtka nagrađeni su i kupci, posjetitelji koji su sudjelovali u maloj nagradnoj igri U potrazi za malim zelenim.

Marica Završki uz puno truda i volje uzgaja kupine, ali i jagode, a nasade održava na eko način, u skladu s prirodom i strogim eko propisima i kontrolama. Imaju 3.000 sadnica, što je, kaže, neusporedivo sa onima koji imaju i nekoliko hektara, baš iz razloga što je održavanje eko jagoda izuzetno teško. Nakon samo dvije, tri kiše (a ove su godine nemilosrdno pogodile područje Slavonije), počinju ih napadati plijesni, kojih se teško riješiti bez kemijskih sredstava. Eko proizvodnja nije laka. Tvornica pod otvorenim nebom podložna je svim vremenskim neprilikama, a upotreba sredstava je izuzetno ograničena. Imaju problema i s puževima koje pokušavaju riješiti pripravcima od preslice, gaveza, koprive, pepelom, soli ili ljuskama od jajeta.

Kako je poznato, jagoda je izrazito alergeno voće. No, Marica to ipak pripisuje pesticidima jer potrošači u ovim modernim vremenima rijetko znaju za prirodnu jagodu koja ne potječe iz supermarketa, gdje je pak njena kvaliteta i način uzgoja upitan. Kaže kako je jagoda izrazito podložna zadržavanju kemijskih sredstava i da su upravo ona zaslužna za određene reakcije imunološkog sustava. "Nisu alergični na jagode, već na pesticide", kaže Marica. Cijena jagode, s obzirom da je ekološki uzgojena, uz puno truda i rada te uloženih sredstava, nije previsoka.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Eko tržnica Eko jagode Zeleni četvrtak Osijek Eko proizvodnja Uzgoj jagoda Zlato ravnice Osječka televizija Marica Završki Plijesni Puževi Alergije Ljuske od jajeta Pepeo Pripravci od preslice Pripravci od koprive Gavez Ekološka sredstva


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić