Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u poljoprivredi
  • 04.09.2017. 07:00

Jesenji radovi u bašti i voćnjaku

Jesen je vrijeme berbe, ali i vrijeme pripreme za sljedeću poljoprivrednu sezonu. U ovom periodu vrši se čišćenje, sjetva jesenjeg i zimskog povrća, rezidba voćnih stabala.

Foto: Pixabay.com/lumix
  • 2.074
  • 144
  • 0

Jesen je period godine kada osim berbe plodova u baštama i voćnjacima obavljamo poslove koji će biti priprema za sljedeću sezonu i osigurati uspješno prezimljavanje biljaka. U ovom periodu vršimo čišćenje, sjetvu, sadnju, rezidbu, sprovodimo zaštitu od bolesti i štetočina, pripremamo zaštitu od izmrzavanja.

U voćnjaku

Kako bi voćna stabla uspješno prezimila potrebno ih je tokom jeseni zaliti, posebno poslije ovako sušnog ljeta. Bez zalijevanja lakše dolazi do izmrzavanja stabla. Voćno stablo treba kasnu jesen i zimu dočekati spremno. Ukoliko se tokom jeseni vrši đubrenje voćnih stabala koristiti đubriva bogata fosforom i kalijumom.

U voćnjaku nakon berbe i opadanja listova potrebno je pristupiti sanitarnoj rezidbi. Pri ovoj rezidbi iz voćnjaka se uklanjaju sve slomljene i oštećene grane, mumificirani plodovi, grane koje pokazuju simptome oboljenja, grane sa prezimljujućim gnijezdima štetočina. Na debla se postavljaju lovni pojasevi. Vrši se sakupljanje opalog lišća, jer se u njemu skrivaju mnoge štetočine, njihove prezimljujuće forme, prezimljujuće forme prouzrokovača oboljenja. Konačnu rezidbu stabla ostaviti za rano proljeće zbog mogućnosti izmrzavanja pupoljaka tokom zime usled izuzetno niskih temperatura.

Vršiti zaštitu od glodara, posebno mladih voćnih zasada. Mlade voćke zaštiti mrežicama od zečeva i srna.

Krajem ovog perioda obaviti i jesenje krečenje stabala.

Nakon opadanja listova izvršiti tretiranje bakarnim preparatima kako bi se stablo zaštitilo od prouzrokovača oboljenja.

Tokom jeseni vrši se sadnja voćnih vrsta, jer se voćna stabla i grmovi posađeni u ovom periodu bolje ukorjenjavaju i lakše je doći do kvalitetnog sadnog materijala. Kod sadnje obratiti pažnju na izbor vrste, sorte i kvalitet sadnice. Veliku pažnju posvetiti pitanju oplodnje voćnih stabala i grmova. Neke vrste i sorte su samooplodne, dok su druge stranooplodne.

U bašti

Bašta nas tokom kasnog ljeta i jeseni nagrađuje plodovima raznih povrtnih vrsta. Istovremenom sa berbom potrebno je baštu pripremiti za sledeću sezonu. Nakon berbe u bašti ostaju biljke koje su izgubile svoju funkcije. Sav taj biljni materijal je potrebno sakupiti i odnijeti na kompostište. Na kompostište ne odlagati biljke na kojima su vidljivi simptomi oboljenja ili prisustvo štetočina.

Pošto noći postaju hladnije neke povtne kulture je potrebno pokrivati agroplatnom kako bi biljke zaštitili od hladnoće.

Ovo vrijeme treba iskoristiti i za sjetvu povrtnih kultura kratke vegetacije koje ćemo brati tokom kasne jeseni ili zime. Sjetva i sadnja se obavljaju na otvorenom i u zatvorenom prostoru (plastenici, niski tuneli). Možemo posijati povrtne vrste koje ćemo brati tokom proljeća.

Jesen je vrijeme sjetve i sadnje: zelenih salata, blitve, rukole, endivije, matovilca, špinata, bijelog i crvenog luka, luka srebrenjaka.

Tokom ovog perioda se pristupa čišćenju i dezinfekciji plastenika.

U dvorištu

Tokom jeseni u cvjetnjaku svoj životni ciklus završavaju jednogodišnje cvjetnice. Sa svih jednogodišnjih cvjetnica potrebno je sakupiti sjeme i ukloniti zaostali biljni materijal. Sa višegodišnjih vrsta ukloniti precvjetale cvijetove, osušene grane, obaviti rezidbu vrsta koje zahtjevaju takav vid brige. Lukovice ljetnih cvjetnica, poput dalije, potrebno je izvaditi iz zemlje i spremiti na zimovanje. Vrijeme je sadnje lukovica cvijetnica koje cvijetaju rano u proljeće (narcisi, tulipani).

U jesen se sade i maćuhice koje će cvjetati tek na proljeće.

Očistiti travnjak od opalog lišće. Lišće tokom zime trune i to rezultira propadanjem trave ispod lišća. Ukoliko se na travnjaku primjećuju ćelava mjesta sada je vrijeme da izvršimo dosijavanje. Obaviti sjetvu za budući travnjak.

Vrijeme je sadnje ukrasnih grmova i živih ograda.

Na ružama uraditi sanitarnu rezidbu, zaštitu od bolesti i od izmrzavanja.

U blizini ružinog grma posaditi čenove bijelog luka. Bijeli luk ima funkciju zaštitnika ruža. On štiti ruže od mnogih oboljenja, ali svojim mirisom tjera i mnoge štetočine.

Foto: Pixabay.com/lumix2004


Tagovi

Jesenji radovi Sjetva Sadnja Rezidba Sadnja voćaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P