Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kadifice
  • 02.03.2022. 15:00

Kadifica štiti kupus, krumpir, rajčicu - kako ju uzgajati i koristiti?

Najviše se koristi u proizvodnji kupusa koji često pati od nematoda. Pomaže i u zaštiti od krumpirove zlatice

Foto: Depositphotos/isampuntarat@gmail.com
  • 8.201
  • 600
  • 0

Kadifice su vrsta koja se javlja u velikom broju. Pripadaju porodici Asteraceae i rodu Tagetes. Postoji preko 50 pripadnika ovog roda. Razlikuju se po visini, obliku i boji cvijeta koji može biti pun ili jednostruk s raznim prijelaznim oblicima.

Omiljena je vrsta u zaštiti biljaka, jer čisti zemljište od nematoda. Nije zahtjevna i cvjeta sve do kasne jeseni.

Na našem području široko je rasprostranjena Tagetes patula ili francuska kadifica. Ne raste visoko. Vodi porijeklo iz Meksika. Često se koristi kao repelent za brojne štetnike, posebno nematode. Iz njenog cvijeta se dobiva eterično ulje koje se koristi u parfumeriji. Upotrebljava se i za dobivanje prirodnih boja.

Uzgoj kadifice

Odgovaraju joj osunčani tereni, ali može podnijeti djelomičnu sjenu tijekom drugog dijela dana. Trebat će joj najmanje šest sati svjetlosti. Uglavnom se uzgajaju kao jednogodišnja vrsta. Za rast i razvoj im treba rahlo zemljište bogato organskim tvarima. Zemljište treba imati dobar vodno-zračni režim. Ne podnosi preveliku vlagu. Na prevlažnim mjestima obolijeva od pepelnice.

Tijekom ljeta zalijeva se jednom tjedno kada se zemlja osuši ili po potrebi ovisno od vremenskih uvjeta. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 18ºC. Nije otporna na mraz i niske temperature. Osim pepelnice, na njoj se može javiti botritis, virus mozaika krastavca, trulež korijena, a od štetnika napadaju je lisne uši, grinje, puževi i razne gusjenice. Malčiranje joj odgovara, jer sprječava isušivanje zemljišta i rast korova.

Treba joj najmanje šest sati svjetlosti (Foto: Depositphotos/Olga_sunandmoon)

Najčešće se uzgaja iz sjemena koje ima izuzetnu klijavost. Može se razmnožavati reznicama. Sjetva se obavlja direktno u teglice ili na gredice. Proizvodnja presadnica omogućit će ranije cvjetanje. Sadnicama će trebati dva do tri tjedna da se ukorijene.

Za veću bujnost, prikratite vrhove

Kako bi osigurali da biljke budu bujne, potrebno je vrhove stabljika prikratiti da bi se bolje razgranale i dale više cvjetova.

Formira mnogo sjemenki koje se beru kada se latice osuše i čuvaju u papirnatim vrećicama. Ako cvijet nije do kraja sasušen, ali ima formirane sjemenke, možemo ga ubrati i osušiti.

Kada se prihranjuje s previše dušičnih gnojiva dolazi do izostajanja cvjetanja. Visoka temperatura će smanjiti cvjetanje, a nagle promjene dovode do obezbojenosti i uvenuća cvjetova.

Upotreba u poljoprivredi

Već je napomenuto da je odličan čistač zemljišta od nematoda. Najviše se koristi u proizvodnji kupusa koji često pati od ovog štetnika. Prije sadnje kupusa na parceli se uzgaja kadifica koja se zaore. Njezinim raspadanjem stvara se sredina koja ne odgovara nematodama i drugim zemljišnim štetnicima. Posađena u blizini krumpira, patlidžana i rajčica štiti ih od krumpirove zlatice.

Nematode korijena su opasni štetnici - kako ih spriječiti i suzbiti?

Na neke biljke može imati negativan utjecaj. Korijen salate u njenom prisustvu se slabije razvija, sjeme luka ima manju klijavost. Ova osobina kadifice se istražuje u cilju dobivanja sredstva koje bi smanjilo klijavost sjemenskog korova.

Od nje se pripremaju sredstva za zaštitu od pripadnika porodice Hemiptera. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ove biljke pokazuje efikasnost kod suzbijanja plamenjače do 60 posto, pjegavosti plodova i opekotina od Sunca. Posebno je učinkovit kod zaštite rajčice.


Povezana biljna vrsta

Tagetes

Tagetes

Sinonim: - | Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

 - Više [+]

Tagovi

Kadifica Nematode Uzgoj kupusa Krumpirova zlatica Tagetes Francuska kadifica Zaštita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]