Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • pH reakcija
  • 03.05.2022. 07:30

Kako brzo zakiseliti zemljište?

Borovnice i hortenzije su najzahtjevnije kada je u pitanju kisela pH reakcija. Više je načina kako doći do nje

Foto: Depositphoto/blinow61
  • 1.134
  • 41
  • 0

Za određene biljne kulture je neophodna kisela pH reakcija zemljišta, jer ne podnose i loše rastu na neutralnom ili alkalnom. Najviše problema imaju uzgajivači borovnica, jer se radi o kulturi koja je veoma zahtjevna kada je u pitanju reakcija zemljišta. Ništa manji problem nije ni kada su u pitanju druge voćarske, ali i povrtlarske te ukrasne biljne vrste, posebno hortenzija.

Pripremiti sadno mjesto

Prije sadnje ili sjetve je neophodno analizom tla provjeriti pH reakciju kako bi znali šta da uradimo i pripremili odgovarajući supstrat ili sadno mjesto. Tako ćemo moći da kontrolišemo reakciju zemljišta.

U sadne jame dodajemo kisela đubriva poput treseta, a površina oko posađenih sadnica se malčira iglicama četinara. Tako ćemo održati kiselost u sljedeće dvije godine.

Profesionalni proizvođači borovnica znaju da je vrijeme za djelovanje kada vrijednost pH dostigne 5 ili više.

Vizuelnim pregledom možemo brzo ustanoviti u kakvom su stanju biljke i da li je došlo do izmjene reakcije zemlje. Lišće borovnice postaje crveno i to je znak da moramo djelovati, u suprotnom može doći do propadanja biljke. Na hortenzijama dolazi do promjene boje cvjetova. To je najuočljivije i važi samo za klasične varijetete, a ne za hibride i sorte gdje im je genetski uslovjena obojenost. Ljubičasti cvjetovi ukazuju na pH 4, dok bijeli, slabo obojeni, svijetlo ružičasti ili plavkasti cvjetovi ukazuju na neutralnu pH reakciju. Što je boja svjetlija, to je znak da trebamo djelovati.

Hortenzija zahtijeva kiselo tlo (Foto:  Depositphotos/mychadre77)

Šta uraditi?

Najlakši način je dodavanje treseta koji će zemljište brzo zakiseliti. Dodajemo ga u sadne rupe ili malčiramo površinu oko biljke u sloju debljine od 2,5 do 5 cm.

Ovo možemo postići i dodavanjem azotnih đubriva u formi amonijuma NH4 kao što su: urea, amonijum fosfat, amonijum nitrat, amonijum sulfat. Razlog tome je što zemljišne bakterije prevode amonijski oblik azota u nitratni NO3, a kao proizvod nastaju H+ joni koji stvaraju kiselo tlo.

Limunska kiselina ili limuntus iz kuhinje je jeftino sredstvo koje izaziva brzo zakiseljavanje. Potrebno je 5g rastvoriti u 3l vode i ta količina je dovoljna za 1m² oko mlade biljke borovnice. Za razvijen, stariji grm biće vam potrebno 10 g limunske kiseline i 10 litara vode. Prije primjene svakako obratite pažnju na kiselost tla kako ne biste naglo i previše snizili vrijednost pH reakcije.

Tečnost koja ostaje nakon što pojedemo kisele krastavce je također odlično sredstvo koje možemo iskoristiti. Ono će djelovati i na ubrzan rast i plodnost borovnice, ali i kao insekticid protiv žičnjaka, mušica u zemlji.

Oprez! Neophodan je oprez zbog sadržaja soli. Pretjerana upotreba može izazvati propadanje biljaka zbog zaslanjivanja zemlje. Uvijek se prije upotrebe treba razrijediti vodom kako bi spriječili opekotine na listovima.

Najlakši način je dodavanje treseta koji će zemljište brzo zakiseliti (Foto: Bigstockphoto/pasiphae)

Ovo sredstvo se može koristiti najviše jednom u mjesec dana. Na broj zalijevanja tokom godine imaće uticaj pH reakcija zemljišta i kako brzo dolazi do njezina povećanja. Ako je ona neutralna i blago alkalna, zakiseljavanje se može obaviti jednom svakih deset dana, ali ako je pH vrijednost od pet do šest, tada će ono biti potrebno najviše jednom mjesečno.

U malim količinama oksalna kiselina je odlična za regulisanje kiselosti i kao stimulans rasta. Može da se primjeni na različite načine u voćnjaku, bašti ili dvorištu kada su u pitanju biljke. Biće potrebno 5g oksalne kiseline i 10l vode neutralne reakcije kako bi dobili rastvor s približnom vrijednošću 2,8 koji je optimalan za tlo oko borovnica.

Sporo razlaganje i djelovanje na reakciju zemlje imaju malč materijali kao što su kora ili piljevina crnogoričnog drveća.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

PH reakcija Kiselost zemljišta Borovnica Hortenzija Kisela zemlja Treset


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.