Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med u poljoprivredi
  • 27.01.2023. 07:30

Kako koristiti med u poljoprivredi? Kao biostimulans i đubrivo

Osim za ishranu i liječenje ljudi, med je lijek i za biljke. Evo savjeta kako ga pripremiti

Foto: Depositphotos/ ffolas
  • 128
  • 7
  • 0

Bez pčela nema oprašivanja biljaka i većine naše hrane, to znamo. Ali one stvaraju med koji se osim za ishranu ljudi i narodnu medicinu može iskoristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovaj pčelinji proizvod nije podložan kvarenju, jer sadrži malo vode i mnogo šećera. U takvoj sredini patogeni organizmi, poput bakterija, dehidriraju i uginu.

Biostimulans za sjeme

Jednostavan rastvor se priprema od meda i vode. Koristi se kao biostimulans, za aktiviranje sjemena, zalijevanje i privlačenje insekata. U teglu stavite dvije kašičice meda i prelijte s 200 ml tople vode. Dobro promiješajte. Sjeme stavite u platnenu kesicu ili gazu i držite potopljeno u rastvoru 6 h, a zatim ostavite da se osuši.

Osim što će se aktivirati, brže klijati i niknuti, ovim postupkom na površinu sjemena se vežu korisne materije i minerali. Koristi se i za zalijevanje mladih biljaka, jer jača korijen, kao i za reznice. Za privlačenje oprašivača biljke se tokom cvjetanja tretiraju ovim rastvorom.

Za ukorjenjivanje reznica

Kada se reznice umoče u rastvor brže se ukorjenjuju. Prirodni je antiseptik i štiti reznice od infekcija koje se mogu javiti na reznoj rani prije nego što ona zacijeli i formira se korijen. Tako se sprečava truljenje i propadanje reznice. Može se koristiti i sam med umjesto rastvora, ali nabavite pravi, koji nije prerađen.

Još jedan recept za ukorjenjivanje koji se lako priprema. Uzmite jednu supenu kašiku meda i dvije šolje tople vode. Čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli sljedeće dvije sedmice na tamnom mjestu. U dobiveni preparat umočimo reznice koje se u prosjeku ukorijene za dvije sedmice.

Medna voda kao đubrivo

Od njega se može pripremiti odlično đubrivo za lisnate biljke. U 1 l vode se rastvore dvije kašike meda. Dobro promiješamo i zalijemo sobne biljke. Djelotvorno je za lisnate, dok cvjetne zalijevamo prije cvjetanja.


Tagovi

Med Biostimulans od meda Ukorjenjivanje reznica Medna voda Prirodno đubrivo Đubrivo od meda Med u poljoprivredi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]