Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 17.12.2022. 13:30

Kako su organsku proizvodnju uredili uspješni proizvođači?

Više od pola organskog poljoprivrednog zemljišta u Evropi nalazi se u četiri države

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 105
  • 58
  • 0

Italija je, uz Francusku, Njemačku i Španiju, zemlja sa najviše novih organskih proizvođača i najviše poljoprivrednog zemljišta koje je u sistemu organske proizvodnje. U ovim zemljama, nalazi se više od pola organskog poljoprivrednog zemljišta u Evropi.

Broj proizvođača organske hrane u Italiji, u prošloj godini, povećao se na 86.144 što je za 5,4 posto više u odnosu na 2020. Gledajući u hektarima, u sistem ove proizvodnje ušlo je novih 2.187 ha, a ukupno je 2,1 miliona hektara ili 16,6 posto od kompletnog poljoprivrednog zemljišta u toj državi, u organskoj proizvodnji.

Najzastupljenije ratarske kulture

Za očekivati je da raste i tržište organskih proizvoda pa je vrijednost takođe povećana i u 2021. iznosila je 3,9 milijardi eura, što je za 1,9 posto više u odnosu na godinu ranije, odnosno, četiri posto od ukupnog tržišta hrane u Italiji.

Čak 330.000 hektara žitarica, je u organskoj proizvodnji, navodi Rosi

"Što se tiče površina, ratarske kulture, maslina i vinova loza najviše su zastupljene. Čak 330.000 hektara žitarica, 246.504 hektara maslina i 117.378 hektara vinograda je u organskoj proizvodnji. Citrusi su manje zastupljeni, 36.000 hektara, a povrće je pod 65.000 hektara. Ostatak najviše otpada na pašnjake", kaže Samanta Rosi Belliere, ekspert za organsku proizvodnju i kontrolu

I u stočarskoj proizvodnji bilježe se dobri rezultati pa se prodaja organskih jaja posljednjih godina povećava prosječno za 14,5 posto, a pilećeg mesa za 13 posto. Najbrže raste prodaja goveđeg organskog mesa, čak 66 posto na godišnjem nivou.

"Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Italije glavno je kontrolno tijelo zaduženo za sistem i provjeru organske proizvodnje u okviru kojeg je više tijela odgovornih za kontrolu kvaliteta biljne i životinjske hrane i spriječavanje prevara od strane proizvođača i kontrolnih tijela. Odjeljenja za poljoprivredu u 20 regiona i dvije provincije odgovorna su za provjeru organske proizvodnje na svojim teritorijama", navodi Rosi.

Visoke cijene certifikacije

Ipak, nije sve tako sjajno. Iako se povećava broj proizvođača dosta njih prestaje da se bave proizvodnjom najviše zbog visokih cijena certifikacije, administrativnih barijera i poteškoća da se uđe, prije svega, u velike tržne centre.

Aleksandar Bulović: Naučite proizvesti sopstvenu hranu, jer "seljoberi će spasiti svijet"

Kontrolna tijela svake godine povećavaju broj inspekcija pa je, samo u prošloj godini, obavljeno 6.097 inspekcija. Ako se u hrani pronađu nedozvoljene aktivne supstance iznad limita od 0,01mg/kg proizvodi ne mogu da budu certifikovani i kontrolna tijela moraju da istraže proizvođača i utvrde zašto je došlo do upotrebe nedozvoljenih supstanci. 

Ako je vrijednost ispod 0,01mg/kg, kontrolna tijela opet imaju obavezu da ispitaju da li je prisustvo i tih manjih količina bilo tehnički neizbježno prilikom miješanja i obrade više proizvoda.


Tagovi

Samanta Rosi Belliere Organska proizvodnja Italija Kontrolna tijela Agrumi Vinogradi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !