Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 18.01.2023. 07:30

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Puno je prirodnih sredstava koja mogu pomoći da sjeme brže proklija i da mlade biljke rastu bolje

Foto: Depositphotos/pintaal@mail.ru
  • 7.968
  • 432
  • 0

Kako bi ubrzali klijanje i nicanje sjemena povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja i drugih biljnih vrsta, možemo ga potopiti u različite otopine. One će na površini sjemenki formirati film tvari koje im pomažu da se aktiviraju.

Time se povećava energija klijanja, poboljšava osiguravanje hranivima i metabolizam mladih biljaka. Najviše se primjenjuje na sjemenu manjih dimenzija, kao što je: kupus, mrkva, peršin, rajčica, luk i druge vrste. Može se obaviti poslije dezinfekcije ili se koriste sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju i formiraju hranjivi i zaštitni sloj.

Prirodne aktivirajuće otopine

Puno je prirodnih sredstava koje možemo iskoristiti.

  1. Med je lako dostupan. Potrebna je jedna žličica meda koja se razmuti u jednoj čaši mlake vode. U ovoj se tekućini sjemenke potope najmanje 12 do najviše 24 sata.
  2. Jeftino sredstvo se dobiva od krumpira. Može se pripremiti na dva načina. Prvi je da se nekoliko gomolja, koje smo isjekli na manje komade, zamrzne u zamrzivaču, a kada ih odmrznemo iscijedimo sok. Drugi način je da se krumpir nariba na sitno, stavi u gazu i iscijedi sok. Sjeme se u njemu drži od 6 do 8 sati, a tvrđa sjemena i do 12 h.
  3. Od aloe vere se uzme nekoliko listova koje ostavimo na tamno i hladno mjesto sljedeća dva tjedna. Iz njih se rukom istisne sok, u staklenu posudu, i razblaži se vodom u omjeru 1:1. Sjeme se potopi na 24 h. Osim što će stvoriti hranjivi film na površini, sok pruža antibakterijsku zaštitu.
  4. Pepeo od drveta djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo, ali je i odličan biostimulator. U 1 l vode stave se dvije žlice pepela, dobro izmiješa i ostavi 48 h uz povremeno miješanje. Poslije se procijedi, a sjeme se potapa na 3 do 6 sati.
  5. Otopina na bazi osušenih gljiva se osim za aktiviranje sjemena koristi i za prihranu rajčice, krastavca, bobičastog voća i drugih uzgajanih vrsta. Ima čitav niz pozitivnih osobina, a priprema je jednostavna. Potrebno je 100 g gljiva preliti s 1 l vrele vode i ostavi se sljedeća 24 sata. Zatim se ohlađena otopina procijedi i u nju se na 6 h potapaju sjemenke.

Tagovi

Sjeme Aktiviranje sjemena Sjeme u medu Energija klijanja Hranjiva otopina Otopina od pepela Otopina od gljiva Aloe vera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]