Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska pšenica
  • 19.07.2019. 07:30

Kako uzgajati pšenicu u organskoj proizvodnji

U organskoj proizvodnji stajnjak se ne unosi prije, već poslije pšenice, jer je ona u suštini predkultura. Prije pšenice se koristi zelenišno đubrivo, odnosno zaoru se djetelina, grašak, grahorica, kako bi se zemljište obogatilo organskim materijama. Tek poslije toga može da se unese stajnjak.

Foto: Biljana Nenković
  • 267
  • 16
  • 0

Tehnologija uzgoja pšenice u organskoj proizvodnji zasniva se na nekoliko važnih principa koje treba poštovati. Riječ je o redukovanom sistemu obrade zemljišta, specifičnom đubrenju i održavanju plodnosti, integralnom pristupu zaštiti bilja i poštovanju plodoreda, navodi Ljiljana Vuksanović, stručnjak u ovoj oblasti. Ona dodaje da je neophodno uvođenje plodoreda sa obaveznim učešćem leguminoza, žetvenih ostataka, zelenišnog đubriva, mehaničke kultivacije, biološke kontrole bolesti, štetočine i korova.

Stajnjak se ne unosi prije pšenice

Vuksanović objašnjava da je dozvoljena upotreba organskih đubriva i prirodnih mineralnih poput stajnjaka, komposta, osoke, treseta, glistenjaka ili drvenog pepela. Na ovaj način se, kako pojašnjava, postiže cilj da se održi i poboljša plodnost zemljišta.

Samo sertifikat dokazuje da je neki proizvod organski

"U organskoj proizvodnji stajnjak se ne unosi prije, već poslije pšenice, jer je ona u suštini predkultura. Prije pšenice se koristi zelenišno đubrivo, odnosno zaoru se djetelina, grašak, grahorica, kako bi se zemljište obogatilo organskim materijama. Tek poslije toga može da se unese stajnjak. U organskoj proizvodnji pšenice široko je rasprostranjena i upotreba mikrobiološkog đubriva, koji sadrže korisne mikroorganizme. Oni obavljaju transformaciju azota iz vazduha i razlažu organsku materiju u zemljištu oslobađajući fosfor i kalij", navodi Vuksanović.

Što se prihrane pšenice u režimu organske proizvodnje tiče, stručnjaci u ovoj oblasti kažu da treba koristiti tečni stajnjak, osoku i mikrobiološko đubrivo, koje pored snabdijevanja biljaka azotom i fosforom, uspješno štiti pšenicu od insekata.

Predsjetvenu pripremu treba uraditi odmah poslije osnovne obrade

U domaćim agroekološkim uslovima, posebno kada nema dovoljno vlage u zemljištu, primjena teških tanjurača je jedini mogući način obrade. Ovakav način je prihvatljiv i u organskoj proizvodnji. Ali pod jednim uslovom - da parcele nisu zaražene višegodišnjim korovima. Dubina oranja će zavisiti od tipa zemljišta, njegove vlažnosti i količine žetvenih ostataka i kreće se od 15 do 25cm.

Predsjetvenu pripremu treba uraditi odmah poslije osnovne obrade, pogotovo je oranje bilo primarno. Ukoliko je zemljište vlažnije od optimalnog, predsjetvena priprema slijedi za dan ili dva, kako se ne bi narušila struktura zemljišta. Optimalan rok sjetve pšenice počinje 1. oktobra, a završava se 25. oktobra. Sjetva je kvalitetna ako je 80 odsto sjemena posijano na dubinu od 4 do 5cm. Kada je vlaga manja, treba sijati na oko 5-5,5cm.

Dublje zaoravanje žetvenih ostataka

Za suzbijanje korova najvažnije je preventivno djelovati i primjenjivati mehaničke mjere. Bioherbicidi u borbi protiv korova su krajnja mjera. Za prouzrokovače bolesti stabla, lista i klasa, ali i za bolesti sjemena, koriste se biološki preparati na bazi prirodnih materija i mikroorganizama, čije djelovanje se zasniva na antagonističkim odnosima.

"Da bi se preduhitrila pojava bolesti i štetočina, treba koristiti deklarisano sjeme, poštovati plodored, ali i dublje zaoravati žetvene ostatke. Takođe treba obratiti pažnju na vrijeme, dubinu, gustinu sjetve, kao i na navodnjavanje u kritičnim fazama razvoja usjeva," savjetuje Ljiljana Vuksanović.

U slučaju da se uzgaja više različitih sorti, prednost treba dati ranostasnim genotipovima, obzirom da je optimalni rok žetve pojedinih sorti veoma kratak. U organskoj proizvodnji pšenice, u praksi se žetva obavlja kada je vlažnost zrna od 12 do 15 posto, a najviši prinosi se postižu pri kraju voštane zrelosti, kada je vlaga od 20 do 24 posto.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Organska proizvodnja Pšenica Zaoravanje Kompost Stajnjak Plodored Ljiljana Vuksanović


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]