Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 30.08.2022. 09:00

Kako uzgojiti i zaštititi patlidžan - uz domaće pripravke?

Najveći neprijatelj patlidžana, što se tiče štetočina, je krompirova zlatica. No, i ona se može uspješno kontrolirati uz pomoć sredstava iz domaćinstva

Foto: Bojan Kecman
  • 185
  • 12
  • 0

Da, moguće je. Patlidžan, Solanum melongena, jednogodišnja biljka, može da se uzgaja i na biološki način, bez primjene insekticida i fungicida. Iako mnogi smatraju da je osjetljiva biljka i da su potrebna tretiranja insekticidima protiv krompirove zlatice, u praksi se pokazalo da se mogu štititi i uzgajati po organskim principima.

Njegov najveći neprijatelj, što se tiče štetočina, krompirova zlatica, može da se uspješno kontroliše uz pomoć "domaćih sredstava" koje se pripremaju na sopstvenom imanju. Tu se najviše misli na koprivu, gavez i maslačak. Ako ostavite u vodi ove biljke duže od mjesec dana, tekućina koja se dobije biće dovoljno jaka da zaštiti biljku od bolesti i štetočina ako se miješa sa vodom u omjeru 2:10 ili 3:10. Kada se u smjesu doda malo sirćeta i domaćeg, nekuvanog mlijeka (litra u 10 litara vode) nikakvih problema neće biti što se tiče štetočina i bolesti.

Cvjetovi su mu bijele ili ljubičaste boje

Tretiranja bi trebalo da se obavljaju jednom do najviše dva puta sedmično, ako su češće kiše.

Stajnjak je ključan

Navedenim sastojcima vrši se ujedno i prihrana, ali bi, u svakom slučaju, zemljište trebalo da se opskrbi sa zgorjelim stajnjakom, nije važno kojim, osim što bi kokošiji trebalo da se razrjeđuje s vodom, u količini četiri do pet tona po jednom dulumu. Ako nema zgorjelog, za kojeg se može dokazati da je od grla koja su organskoj proizvodnji, nema prepreka da se upotrijebi i peletirani u količini 50 do 75 kilograma, na 100 kvadrata otvorenog prostora ili plastenika.

Otjerajte krompirovu zlaticu malčom od gorušice, pelinom i bijelim lukom

Patlidžan voli slabo kiselo zemljište dobro opskrbljeno hranljivim materijama pa se i tokom vegetacije može dodati još stajnjaka kako bi se period plodonošenja produžio do novembra, naročito ako su stabljike u plasteniku. Biljka još bolje raste ako su mu predusjevi ili komšije mladi luk, rotkvica, salata, grah, kupusnjače, ali ne podnosi krompir i paradajz.

Poželjna rezidba

Za bolje plodonošenje odgovaraju mu temperature od 20 do 30 stepeni dok ispod 12 stepeni raste mnogo sporije. Cvjetovi su mu bijele ili ljubičaste boje, a rađa na nekoliko grana, kojih ne bi trebalo da bude previše, pa je dobro da se tokom kasnog ljeta uradi rezidba suvišnih grana, naročito onih bliže zemlji, kako bi se podstaklo plodonošenje i veća veličina plodova.

Grane koje su višak prepoznaju se po tome što počinju da žute, a poželjno je ostaviti četiri do pet glavnih i eliminisati mlado lišće koje liči na zaperke kod paradajza, a koji izbijaju iz pazuha grana.

Cvjetovi su mu bijele ili ljubičaste boje

Korijen raste do 80 centimetara dubine, razmak u redu između stabljika trebao bi da bude 50 do 60 centimetara, a između redova 60 do 80 centimetara. Biljka raste do jednog metra visine i neophodno joj je zalijevanje tokom sušnih perioda. Toploljubiva je, ali i ona sporije raste ako su temperature iznad 35 stepeni.

Patlidžan: Uklonite par plodova dok su još mali, to će osigurati da bude krupan i napredan!

Sa prihranom i zaštitom treba početi odmah nakon sadnje. U početku je potrebno dodavati više mlijeka, zbog kalcijuma koji je neophodan tokom cvjetanja, a doprinosi boljoj oplodnji i jačem plodu. U tom slučaju neće biti napada štetočina i bolesti i moći ćete da uživate u ukusu ovog voća, ne povrća, koje u ishrani može da zamijeni i meso.


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu smatra se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Patlidžan Nekuvano mlijeko Krompirova zlatica Organska zaštita povrća Kalcijum Zgorjeli stajnjak


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.