Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostni čaj
  • 15.04.2017. 12:00

Kompostni čaj - đubrivo i zaštita za biljke

Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetočina. Istovremeno čaj će djelovati kao folijarno đubrivo i biostimulator.

Foto: Bigstockphoto/pixavril
  • 4.649
  • 214
  • 0

Sve više ljubitelja gajenja biljaka priprema kompost od biljnih ostataka iz svojih dvorišta, bašta i voćnjaka. Na ovaj način dobija se odlično đubrivo za biljke i komponenta supstrata za proizvodnju presadnica. Zreli kompost se može upotrijebiti za dobijanje kompostnog čaja koji je odličan prirodni proizvod koji poboljšava rast biljaka (voćaka, povrtnica, cvijeća, sobnog bilja), poboljšava imunitet gajenog bilja.

Kompostni čaj može da se upotrebljava kao đubrivo i kao zaštitno sredstvo. To je tečni rastvor koji ima pozitivan učinak na biljke, a prepun je korisnih mikroorganizama, minerala i drugih materija. Može da se dodaje biljkama u bilo koje doba godine.

Treba obratiti pažnju da temperatura tokom pripreme nije niža od 18ºC.

Postupak pripreme kompostnog čaja

Kompostni čaj se jednostavno priprema u domaćinstvu. Tokom procesa pripreme kompostnog rastvora dolazi do razvoja aerobnih organizama kao što su bakterije, gljivice, protozoe. Da bi smo pripremili kompostni čaj potrebno je obezbjediti:

  • zreo kompost,
  • kantu,
  • vodu,
  • malu pumpu za aeraciju,
  • čarapu ili platnenu vrećicu,
  • šećer ili melasa.

Za pripremu čaja potrebno je koristiti zreo kompost koji svojim mirisom podsjeća na miris šumske zemlje. Svaki drugi miris pokazatelj je da je pri postupku komostiranja došlo do propusta i takav kompost je bolje ne koristiti pri pripremi čaja. Kompost treba da je bez prisustva sjemena korova i ne smije pokazivati znakove buđavosti.

Voda koja se koristi treba da je čista, po mogućnosti izvorska. Vodu iz česme ostaviti najmanje 24h kako bi iz nje ishlapio hlor. Vodu iz rijeka, potoka ili jezera treba prethodno prokuhati. Najbolje bi bilo izbjegavati vodu iz tekućica zbog ostataka herbicida.

Mala pumpa za aeraciju je najčešće pumpa za akvarijume. Ove pumpe su se pokazale kao odličan izbor pri izradi kompostnog čaja. Potrebno je odabrati pumpe koje svojim kapacitetom odgovaraju količini vode.

Zreli kompost je potrebno staviti u platnenu vrećicu ili čarapu kako bi krupniji djelići ostali unutra i ne bi oštetili pumpu. Voda će u procesu aeracije da izvuče sve što je korisno iz platnene vrećice i nećemo morati dodatno da cijedimo kompostni čaj.

Melasa, smeđi šećer, med ili neka druga materija iz iste grupe se dodaju kako bi bili hrana za korisne organizme iz komposta. Količina šećera zavisi od količine vode i komposta.

Folijarno đubrivo i biostimulator

Za pripremu čaja koristiti čistu kantu. U kantu usuti vodu čiji nivo treba da je najmanje 5cm ispod ivice kante. U vodu dodati šećer i dobro promiješati da se šećer otopi. Količina zrelog komposta treba da odgovara 1/3 zapremine kante. Najbolje je ovu količinu komposta staviti u platnenu vrećicu ili čarapu. Na 15l vode uzeti 5l zrelog komposta i 3 supene kašike šećera. Platnenu vrećicu je najbolje objesiti na neki štap tako da visi u vodi kako bi aeracija komposta koji je potopljen u vodi bila što bolja. Aeracija traje 2 dana. Nakon toga se platnena vrećica ocijedi, a kompostni rastvor se nastavi aerirati do sljedećeg dana kada dobijam gotov kompostni čaj.

Čaj nije potrebno više aerirati, jer kada se organizmi iz komposta razmnože i pojedu hranivo dolazi do njihovog izumiranja i čaj gubi svoje karakteristike. Kantu tokom pripreme kompostnog čaja držati na toplom mjestu, ali ne smije biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Ćaj će pomoći i ubrzati razgradnju zelenišnog đubriva kada se izvrši tretiranje zelene mase sa čajem.

Ukoliko želite kompostni čaj sa većim sadržajem gljivica u kompostni čaj tokom pripreme dodati pahuljice, brašno, supu od gljiva, rendanu jabuku. Za veći sadržaj korisnih nematoda na nekoliko dana potopite sijeno u ovaj čaj.

Kompostni čaj se koristi razblažen sa vodom u omjeru 1:10. Čaj koji smo dobili treba da je lijepog, prijatnog mirisa na šumsku zemlju. Ovako pripremljen čaj može da se koristi kao đubrivo putem zalijevanja tla oko biljaka ili za zaštitu biljaka. Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetočina. Istovremeno čaj će djelovati kao folijarno đubrivo i biostimulator. Treba imati na umu da će kiša da sapere čaj sa biljke.

Ćaj će pomoći i ubrzati razgradnju zelenišnog đubriva kada se izvrši tretiranje zelene mase sa čajem. Za primjenu kompostnog čaja ne koristiti prskalice koje su korišćene za primjenu hemijskih preparata.

Foto: Bigstockphoto/pixavril


Tagovi

Kompost Kompostni čaj Zaštita Đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.