Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski stajnjak
  • 14.02.2022. 07:30

Konjski stajnjak ima niz prednosti - kako ga koristiti?

Može da se koristi za đubrenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta. Kada ga primjeniti u voćnjaku, a kada i kako u povrtnjaku?

Foto: Depositphotos/Gatherina
  • 499
  • 96
  • 0

Konjski stajnjak ima niz prednosti u odnosu na onaj drugih životinja. U poređenju s goveđim on je lakši, sadrži manje vode, brže se razlaže, bolje se zagrijava, brzo odaje toplotu, sadrži više mineralnih materija (azota, fosfora i kalijuma), a i sadržaj sjemena korova je manji.

Odličan je za teška i zbijena zemljišta, jer doprinosi boljoj rahlosti. Ne izaziva povećanje pH reakcije. Inače, njegova se kreće između 7,8 do 8,5. Djeluje na bolje zadržavanje vode na primijenjenoj parceli. Sadrži dosta celuloznih materija, manje azota.

Prihrana voća: U rano proljeće stavite kreč oko stabala, a zatim i stajnjak

Veoma često dolazi u smjesi sa slamom ili ostacima biljaka. U takvom obliku apsorbuje više vlage i zadržava azotna jedinjenja.

Može da se koristi u svježem stanju, kompostirano, fermentisano, osušeno ili peletirano. Ipak je bolje izbjegavati upotrebu svježeg jer ima neugodan miris i može izazvati propadanje korijenja biljaka (može "spaliti" korijenje). Zbog toga je bolje koristiti kompostiran.

Načini upotrebe

Može da se koristi za đubrenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta, osim acidofilnih. Za ukrasne se miješa kompostiran sa zemljom u omjeru 1:5.

U proljetnom periodu primjenjuje se za kulture koje imaju dug vegetacijski razvoj, a tokom jeseni kod osnovnog oranja. Količina koja se dodaje po 1m² ne treba da prelazi šest kg. Stajnjak koji smo razbacali po površini treba zaorati ili na drugi način unijeti u zemljište kako bi se izbjeglo gubljenje azota. Potpuno zreo se može koristiti kao malč debljine od tri do pet centimetara. Ruže će vam biti zahvalne za ovakvo malčiranje.

Dodaje se i kod sadnje voćaka (Foto: Depositphotos/baza178)

Dodaje se prilikom sadnje voćnih sadnica u količini od 10 do 20 litara po sadnoj jami, a za povrće u količini oko 25t/ha.Tikvice, krastavci i kupsnjače odlično reaguju na đubrenje u prvoj godini poslije dodavanja stajnjaka u zemlju. Druge godine na parceli odlično uspijevaju paradajz, krompir, patlidžan, cikla, mrkva, jagoda. Osim što će imati dovoljno biljnih hraniva i okus njihovih plodova će biti bolji.

Tečno đubrivo

Kako bi se mogao iskoristiti za prihranu biljaka potrebno je napraviti tečno đubrivo. U 10 litara vode dodaje se dva kg zrelog konjskog stajnjaka i jedan kg piljevine (sijena ili suvog lišća) i sve dobro pomiješajte. Ova smjesa se ostavi sljedećih četrnaest dana uz povremeno miješanje. Dobiveni rastvor se koristi za zalijevanje, ali, oprezno! Prije toga dobro zalijte zemljište ili ga pak razblažite s vodom. Količina vode koju dodajemo zavisi od vlažnosti zemljišta, biljne vrste koju zalijevamo i faze u kojoj se biljke nalaze.

Ovim đubrivom ne polijevajte zelene biljne dijelove.


Tagovi

Konjski stanjak Stajnjak Đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]