Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šipek
  • 21.11.2018. 12:00

Konvencionalni uzgoj OPG Šipek zamijenio je ekološkim: Želimo da naši unuci jedu zdravu hranu

Darko Šipek naglašava kako ekološka proizvodnja zahtijeva ekološki certificirano sjeme i sadnice, isključivo organska gnojiva te ekološke pripravke protiv bolesti i nametnika, odnosno, prirodne pripravke za ojačavanje biljaka te da su u tvrtki Bioinput iz Varaždina pronašli pouzdanog partnera.

Foto: Igor Čolaković
  • 940
  • 158
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darko Šipek iz Nove Vesi kraj Varaždina odustalo je od konvencionalne poljoprivredne proizvodnje te se posvetilo isključivo ekološkom uzgoju povrća. Svoje, ekološki uzgojeno povrće prodaju na varaždinskoj tržnici te ističu kako su zadovoljni prinosima i ostvarenim prihodima od ekološke proizvodnje. 

"Ranije smo uzgajali povrće na konvencionalni način i nudili ga na varaždinskoj tržnici. Imali smo svoje stalne kupce, među kojima je bila i gospođa Martina Borić, koja nam je, kao agronom, često pomogla svojim savjetima i koja nas je zainteresirala za ekološku proizvodnju. Naposljetku smo, prije dvije godine, odlučili kako ćemo prijeći isključivo na ekološku proizvodnju jagoda i povrća. Željeli smo prije svega da naši unuci jedu zdravu hranu, bez pesticida i kemikalija. Sigurna sam da smo donijeli dobru poslovnu odluku, jer se naša ekološka proizvodnja dobro razvija, pa ćemo sljedeće godine dobiti i certifikat o ekološkom uzgoju. Tako ćemo biti jedini ekološki certificirani proizvođač na varaždinskoj tržnici, što će nam, vjerujem, donijeti nove, zadovoljne kupce", istaknula je Ljerka Šipek, koja sa suprugom Darkom, na pola hektara u Novoj Vesi uzgaja domaće jagode te salatu, rajčice, paprike, krastavce, mahune, poriluk, kupusnjače, mladi luk, špinat, šparoge te druge povrtne kulture. 

vf
Ekološka borba protiv štetnika na OPG-u Šipek

U suzbijanju korova najučinkovitija je - motika

Iako su kupci na varaždinskom placu još uvijek podozrivi prema ekološki uzgojenim namirnicama, prije svega zbog nešto više cijene, Ljerka Šipek naglašava kako sve više kupaca, posebice mladi roditelji, traže upravo ekološko povrće. 

"Većini kupaca cijena je još uvijek presudna, pa će odustati od kupnje ekološkog povrća čak i ukoliko je naša cijena za tek kunu viša od onog proizvedenog na konvencionalni način. Svi bi željeli neprskane i zdrave namirnice, no još uvijek nisu spremni za njih izdvojiti nešto više novca. Ekološki uzgoj naime, zahtijeva više rada i vremena za uzgoj. Često znam reći kako je za suzbijanje korova najzdravija i najučinkovitija - motika! U ekološkoj proizvodnji morate biti dosljedni i posvećeni takvom uzgoju, kako biste ubrali ukusne i zdrave plodove. Uvjerena sam kako će s vremenom sve više kupaca prepoznati kvalitetu ekološki uzgojenog povrća. Mislim kako ekološka proizvodnja ima dobru perspektivu, stoga razmišljamo i o proširenju naših nasada", rekla je Ljerka Šipek, dodavši kako su u tvrtki BIOinput iz Varaždina pronašli pouzdanog partnera s kojim su ostvarili izvrsnu suradnju. 

Darko Šipek naglašava kako ekološka proizvodnja zahtijeva ekološki certificirano sjeme i sadnice, isključivo organska gnojiva te ekološke pripravke protiv bolesti i nametnika, odnosno, prirodne pripravke za ojačavanje biljaka. 

vf
Ljerka Šipek na varaždinskom placu

U ekološkoj proizvodnji valja djelovati preventivno

"Darko i Ljerka Šipek na svom OPG-u rade točno prema pravilima, drže se planiranih termina i djeluju preventivno, što je kod ekološke proizvodnje iznimno važno. Posebno želim istaknuti gotovo svakodnevno komunikaciju, koja nam omogućuje da svaki problem koji se pojavi tijekom uzgoja neke kulture riješimo na vrijeme i bez posljedica na kvalitetu i količinu. Svaka je biljka spremna boriti se kada je napadnuta, a mi s ekološkim pripravcima koje nudimo utječemo na vlastiti imunitet same biljke čime joj omogućavamo da se ona lakše obrani. Reagiramo na vrijeme i ne čekamo da dođe do problema. Većina proizvoda u ekološkoj proizvodnji ima preventivno djelovanje, zapravo djelovanje na imunološki sustav same biljke i zato je važno koristiti sredstva od samog početka kad nema nikakvih vidljivih problema. Naravno da ima proizvoda koji mogu i kurativno djelovati kada dođe do problema no ta je varijanta uvijek skuplja i manje uspješna jednako kao i u konvencionalnoj proizvodnji", istaknula je dipl.ing.agr. Martina Borić, direktorica tvrtke BIOinput iz Varaždina.

Obitelj Šipek ističe kako su posebno zadovoljni što svojim kupcima na varaždinskoj tržnici mogu ponuditi zdravo i ukusno povrće, pa, iako sada proizvode nešto manje količine nego ranije, u ekološkoj proizvodnji vide sigurnu budućnost svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Darko Šipek Ekološka proizvodnja Povrće Nova Ves BIOinput


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]