Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bubamara u vrtu
  • 04.05.2023. 07:30

Korisna bubamara: Tijekom života pojede oko 6.000 raznih štetnika

Jajašca su im slična onima krumpirove zlatice, a ličinka izgleda jako neobično i svojim izgledom plaši. Kako ih privući?

Foto: Depositphoto/PMARCENA
  • 2.642
  • 202
  • 0

Bubamare su poznate kao kukci koji donose sreću. I doista je tako kada se pojave u našim voćnjacima i vrtovima. One su pravi zaštitnici naših biljaka od velikog broja štetnika, prvenstveno lisnih ušiju, grinja, psilida. Odlične su za njihovu kontrolu bez upotrebe kemikalija.

U svijetu je poznato preko 4.500 vrsta iz ove grupe. Domaće bubamare su izuzetno korisne, ali zbog nepoznavanja njihovog razvoja često dolazi do grešaka i uzgajivači koriste insekticide kada primijete njihova jajašca, ličinke (naslovna fotografija, op.ur.) i kukuljice.

Odrasla jedinka tijekom dana može pojesti do 150 lisnih ušiju, dok su ličinke proždrljivije. Tijekom života, cijelog ciklusa, jedna buba pojede oko 6.000 raznih štetnika. .

Radost u vrtu (Foto: Depositphoto/chepko)

Čuvajmo korisne kukce

One prolaze potpunu metamorfozu od jaja do odraslog insekta imaga. Međutim, njihova jaja su po izgledu, pa čak i po rasporedu na listu, vrlo slična jajima krumpirove zlatice. Zbog toga ih narod često gnječi i uništava. Prvi znak je da jajašca pripadaju bubamari su što ona polaže na listove raznih biljaka što nije slučaj s krumpirovom zlaticom koja polaže isključivo na krumpiru, rajčici, patlidžanu i srodnicima. Zatim, jaja su nešto sitnija, a mogu se naći i na površini lista.

Posebna priča su ličinke koje izgledaju kao vanzemaljci i svojim izgledom plaše. Ljudi ne mogu povezati malo čudovište i ljupku bubamaru. Kukuljicu zamijene s kukuljicom zlatice.

Ličinka azijske bubamare ima više narančastih dijelova (Foto:WikimediaCommons/Michael Palmer)

Jedan dio stanovništva namjerno ih ubija, jer su uvjereni da one uništavaju "korisne mrave koji jedu lisne uši". Prava je istina da mravi uzgajaju i štite lisne uši, jer luče mednu rosu kojom se hrane. Često napadaju bubamare.

Privucimo ih u vrtove i voćnjake

Kako bi privukli što veći broj ovih lijepih i korisnih kukaca potrebno je posijati i posaditi neven, mentu, različak, maslačak, hajdučku travu, korijandar, koreopsis i druge cvjetajuće vrste.

Posljednja fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Bubamara Jaja bubamare Lisne uši Grinje Azijska bubamara Obična bubamara Kako izgleda Privlačenje bubamara Ličinke bubamare


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]