Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kociper
  • 09.03.2019. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Slatina

Krenuli od jednog, sada imaju 8, a cilj im je 14 plastenika i 100 posto eko proizvodnja povrća

Bez iskustava i znanja naslijeđenih od roditelja, djedova i baka, bračni je par Kociper hrabro zakoračio u nepoznato - krenuli su u uzgoj povrća. Nakon eksperimentiranja s uzgojem u vanjskim uvjetima, otkrili su svoju "dobitnu kombinaciju“ – plastenička i uz to 100 posto ekološka proizvodnja.

Foto: OPG Kociper
  • 3.873
  • 811
  • 0

Suzana i Goran Kociper iz Slatine prva su generacija poljoprivrednika u svojoj obitelji. Bez iskustava i znanja naslijeđenih od roditelja, djedova i baka, bračni je par hrabro zakoračio u nepoznato - krenuli su u uzgoj povrća. Nakon eksperimentiranja s uzgojem u vanjskim uvjetima, otkrili su svoju "dobitnu kombinaciju“ - plastenička i uz to 100 posto ekološka proizvodnja, koja im omogućava da povrće, koje na svom gospodarstvu proizvedu, prodaju tokom čitave godine.

Uz cjelogodišnju proizvodnju povrća u plasteniku bračni par Kociper sebi je osigurao stalan prihod, a svojim kupcima svježe, ekološki uzgojeno povrće tijekom cijele godine. Krenuli su s jednim plastenikom, a u samo dvije godine uspjeli su, isključivo vlastitim sredstvima, podići još sedam novih plastenika.

"Poljoprivreda nije, kao što je to obično slučaj, bila u tradiciji naše obitelji, te smo otvaranjem svog malog OPG-a, 2017. godine, nas dvoje hrabro probili led. Orijentirali smo se isključivo na uzgoj povrća, a počeci nisu bili laki. Uz vanjsku proizvodnju povrća, krenuli smo i u plasteničku proizvodnju, prve godine sa samo jednim, malim plastenikom.

Cilj im je 100 posto ekološka proizvodnja

Ubrzo smo se uvjerili da je plastenička proizvodnja mnogo isplativija od vanjske, jer u plastenicima, svih 12 mjeseci u godini, imamo svježe, sezonsko povrće te smo stoga odlučilo širiti upravo plasteničku proizvodnju. Kroz protekle dvije godine na gospodarstvu smo, uz prvi, podigli još sedam plastenika te trenutno pod plastenicima imamo oko 500 četvornih metara, no već ove godine tu površinu planiramo udvostručiti“, kažu Suzana i Goran Kociper.

Bogata ponuda povrća OPG-a Kociper

Za sada na svom OPG-u još uvijek ne zapošljavaju radnike, jer na petstotinjak četvornih metara pod plastenicima i na oko 1,5 hektar vanjskog zemljišta uspiju, kako kažu, uzgojiti količinu povrća od čije prodaje, za sada, samo njih dvoje mogu živjeti i uredno podmirivati sve obaveze i doprinose.

Bračni par Kociper s ponosom ističe kako na svom OPG-u, u naredne dvije godine, planiraju u potpunosti prijeći na sto posto ekološku proizvodnju povrća.

"Za sada je naša plastenička proizvodnja povrća 100 posto ekološka. Protiv eventualnih bolesti i štetnika borimo se otopinom koprive i drvenim pepelom. No, uz plasteničku, imamo i vanjsku proizvodnju povrća koja je, trenutno, samo 50 posto ekološka. Cilj nam je, stoga, što prije se u potpunosti okrenuti ekološkoj proizvodnji i nadamo se da ćemo u tome uspjeti najkasnije u naredne dvije godine“, kažu supružnici. 

Umjesto grijanja, agril folija

U svojim plastenicima nisu instalirali sustav grijanja, a umjesto toga, svu kulturu prekrivaju agril folijom, dok su navodnjavanje riješili sustavom kap po kap. Uvjeti koje su stvorili očito i više nego odgovaraju povrću te iz njihovih plastenika izlazi šarolika paleta zdravih eko-proizvoda, od čak tri vrste zelene salate, zatim mrkve, peršina, celera, blitve, špinata te bijelog i crvenog luka, preko tri vrste graha, paprike, paradajza i krastavaca, pa do karfiola, rotkvica, kupusa i kelja.

"OPG smo pokrenuli te ga razvijamo isključivo vlastitim sredstvima. Sve što proizvedemo odmah i prodamo na tržnici u Slatini. Kako se uvijek traži i više no što mi trenutno proizvedemo, planiramo i dodatno proširenje posla na 12 ili čak 14 plastenika. Uz povećani kapacitet proizvodnje konačno bismo imali dovoljne količine proizvoda, te bismo svoje povrće mogli plasirati i na tržnice u drugim gradovima“, kažu supružnici.

Iako su zadovoljni tempom kojim se njihov posao razvija, kao i tržištem koje "proguta“ sve što na svom imanju proizvedu, brine ih, kažu, odlazak mladih iz Slatine, jer taj bi negativan trend uskoro mogao dodatno pogoršati situaciju s nedostatkom radne snage.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kociper Ekološka proizvodnja Plastenici


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.